0

З лата и добрата енергия се сблъскват епично на 20 и 21 януари в най-очакваната звездна битка от много време насам, когато цялото човечество навлиза астрологично в чистилището на Плутон и има два пътя – или към рая, или обратно през деветте кръга към ада.

Плутон, планетата на мистериите и тайнствените тъмни сили, символът на ада, на революциите и разтърсващите промени, влиза във Водолей на 21 януари в 02:56 ч. Преди това на 20 януари в 15:46 ч. Слънцето осъществява върха на съединението си с Плутон в Козирог (този съвпад започна на 15 януари и завършва на 25 януари). А пак на 20 януари, в 16:07 ч., Слънцето влиза във Водолей. За астролозите надлъж и шир тази поредица от събития е мощен преход, смяна на енергии и тотално преобръщане на нещата в зодиака и живота въобще. Силен транзит, който разбутва старите порядки и размества пластовете на силата. Нещо като в „Междузвездни войни“, когато Анакин Скайуокър се превърна в Дарт Вейдър. Но дали сега тъмната страна на нещата ще вземе превес или светлата енергия все пак ще намери своя последен джедай – това е въпросът.

Гал

Както Гал Сасон заяви пред „Телеграф“: „Пренасянето на Плутон от Козирог (миналото) до Водолей (бъдещето) е идеята зад името на моята книга за 2024 г. - „миналото и бъдещата година“. Това е, че самите ние можем да помогнем на Плутон да премине от Козирог във Водолей, като всеки от нас на индивидуално равнище помисли какво всъщност е научил през последните 16 години. Кои са най-важните уроци, които усвоихме и как можем да ги пренесем в бъдещето, докато Плутон се движи във Водолей от 2024 г. до 2044 г.“

Гал Сасон, до когото се допитват световните лидери и глобалните звезди, заяви още пред „Телеграф“: „2024-та не можем да кажем непременно, че ще бъде „бурна“ или „проблемна“ година – това вече е присъда, но трябва да знаем, че наистина зависи и от нас как ще се развие годината. Основният транзит на 2024 г. е Плутон - управителят на смъртта и трансформацията, пазителят на силата, който се придвижва от Козирог, а това представлява миналото - към Водолей, който представлява бъдещето. Последният път, когато Плутон е бил във Водолей, е по време на Френската революция и на Индустриалната революция, както и при подписването на американската конституция, която е основата на първата истинска демокрация на света (б.р. - от 1778 до 1798 г.). Следователно 2024 г. предлага величествена възможност за преобразуване на демокрацията, за повторното й обвързване с равенството, за реформиране на технологиите и иновациите и да бъде постигнато нещо важно от човечеството, тъй като Водолеят също е и знакът на човечеството. Трябва да помним, че астрологията е бракът между свободната воля и съдбата. Някои неща трябва да се случат и са неизбежни, като това зимата да е студена и лятото да е горещо, но това как ще изберем да се държим на тези кръстопътища зависи само от нас.“

Нетрадиционно

Мнозина астролози са склонни да се закълнат, че Плутон не ни носи само злини, а дава много повече шансове. И от нас зависи по коя пътека ще тръгнем, дали ще изберем злото или доброто. Опирайки се на митологията, традиционно в астрологията Плутон се смята за планета на злата енергия, свързва се с мрачния бог на ада, с владетеля на сенките и тъмните сили. Затова често Плутон сключва напрегнати аспекти в хороскопите, показвайки неприятните страни на живота, кризите и негативните събития с грамаден мащаб. Плутон се свързва и с това, че в личния хороскоп всеки може да има сили и хора, които му оказват напрежение отстрани, за да се променят радикално някои неща и това е извън неговия контрол.

Но от друг ъгъл на целия този небесен процес може да се погледне от положителна посока, най-малкото защото всяко нещо има поне две страни. Може да се приеме като позитивно това, че благодарение на своята разрушителна природа Плутон е в състояние да влезе в ролята на мощно чистилище, което да премахне всичко лъжовно, ненужно и пречещо на развитието. С неговата сила могат да произлязат дълбоки промени в различни сфери на живота, които да донесат на човека като индивид и на човечеството като общност прераждане и потегляне към по-добри съдбини. Нещо като българската пословица, че всяко зло може да е за добро. Като покровител на потисниците Плутон може да пречи на развитието, на ръста и напредъка, но в същото време може да взриви стените на затвора. Въпросът е какво ще намери човек отвъд зандана. Какво ще открие, когато Бастилията бъде срутена, както се е случило навремето във Франция (на 14 юли 1790 г.) – дали отново идва мракобесие или може би светлина в тунела и обещание за достигане до Острова на блажените. Дали тази взривна и всепогубваща енергия ще бъде направена към ползотворни пътища, както разпадането на атома може да създава електричество за мирни цели, но и да бъде унищожаваща бомба.

Скрито

Плутон символизира в астрологията скритата енергия, хранилището на тайните, вътрешното пространство както на индивида, така и на обществото – това е пространство, в което се крият неща, които не са за пред погледа на другите. Но съединението му със Слънцето праща в тези тайни места светъл лъч, който може да извади от хранилището както демони, така и нещо хубаво и много ползотворно. И през лъчите на всепроникващото Слънце ще бъде много трудно да се скрие нещо. Това съединение показва истинската природа на нещата, независимо дали ни харесва или не това. На преден план излизат интригите, тайните и заговорите.

Съединението на тези две астрологически сили носи колосална енергия, която трябва да бъде пусната да върши положителни по възможност неща, иначе ще избухне и нищо не ще може да я спре.

Плутон за пръв път влезе във Водолей от март до юни 2023 г., а след това ретроградно се върна в Козирог. Сега отново се завръща във Водолей, което по-скоро стабилизира енергията. Но тази година ще има още едно ретроградно връщане в Козирог, когато на 1 септември пак е в Козирог, но след края на ретроградността Плутон влиза в директния си път и отново е във Водолей на 19 ноември 2024 г. Там остава през следващите 20 години. Но дотогава това насам-натам из зодиакалните съзвездия ще създава проблеми. Може да се предположи, че през декември тази година ще имаме вече небесно стабилизиране на тази толкова тайнствена планета, твърдят с мистичен устрем астролози.

Сриване

Плутон е символ на унищожение, но и на преоткриване, а Водолей носи духа на бунта във всичко, до което се докосне, но и на стабилизирането и откриването на пазените тайни. Така че това съчетание на Плутон във Водолей може да означава как много знаменитости или определяни като значими личности ще открият обратната страна на медала и ще бъдат подложени на силни критики. Ще има преосмисляне на авторитетите. Астролозите смятат също, че Плутон във Водолей непременно носи силен критичен поглед и към управляващата класа.

Новите технологии стремително напредват и вземат неочаквани върхове. Пример за това е, когато миналата година бе пуснат в нета за свободно ползване най-прочутият изкуствен интелект – това се случи точно по време на Плутон във Водолей. А при последвалите скандали вече Плутон се бе върнал ретроградно в Козирог.

Позицията на Плутон във Водолей може да доведе до пробиви в здравеопазването и свързаните със здравето технологии, твърдят познавачи. Вещите в занаята допълват, че може да очакваме иновации в здравеопазването, които подобряват ефективността и качеството на живот. Напредъкът в протезирането и роботизираните органи може да осигури промени в живота на хората, които имат най-голяма нужда от тях. Водолей е символът на хуманността и към края на годината можем да очакваме, че може би за пръв път от две столетия на преден план ще излезе човекът и начините за неговото благополучие. Защото при Водолея, макар много неща да зависят от финансите, не всичко в крайна сметка е пари.

Но все пак, съобразявайки се с астролозите, всеки от нас трябва да знае, че каквото сам си направи, никой не може да му стори и от него самия зависят повечето неща.