0

Т ази година кърлежовите инфекции бележат своеобразен бум. Тенденцията е да бъдат засегнати много животни, съдейки по случаите от изминалата седмица. Най-неприятно е, че за разлика от други години, в които преобладаваха инфекции с ерлихия и анаплазма, то тази година застрашителни размери завладява бабезиозата - изключително тежко протичаща животозастрашаваща инфекция.

Апаратура

Живеем във време, в което медицината напредва с бързи темпове и ветеринарната диагностика не отстъпва по нищо на хуманната. Ако до преди няколко години за детекция на болестите от кърлежи се ползваха основно бързи тестове тип Elisa, които често се оказват неточни или съмнителни, то към днешна дата големите клиники разполагат с ПСР, който е безкомпромисен в диагностицирането на кърлежопреносими инфекции.

Д-р Евгени Евтимов

Предимството на този вид апаратура е, че заболяването се открива в много ранни фази, преди да е засегнало важни органи и системи. Диагнозата е винаги точна и дава възможност да се проведе лечение по правила и с бърз и благоприятен изход. Друго предимство e, че взетата кръв може да бъде изследвана до 1 седмица след пробовземането, което улеснява лекарите.

Проба

Доста често в малки населени места например няма ПСР, транспортът с куриер може да отнеме ден-два. До миналата година, преди да навлезе ПСР технологията във ветеринарната медицина в България, такива изследвания се правеха само в Германия. Това отнема минимум 5 дни, които могат да се окажат фатални.

Веднъж взета пробата, можем да изберем съответен панел, с който да търсим заболявания, за които се съмняваме, било то респираторни, гастроинтестинални, кърлежопреносими и много други. Една проба се изработва от машината за около 70 мин.

Апелирам към всички вас, предвид сезона, в който се намираме, да обезпаразитявате любимците си редовно, да преглеждате тялото основно след разходка. В случай на открит кърлеж, не се опитвайте сами да го отстранявате (доста често сме свидетели на останала част от кърлежа в кожата).

Потърсете компетентна помощ. В случай на съмнение за заболяване, предавано от кърлеж, не се колебайте да направите ПСР. Това е точен и бърз метод и спасява животи! Бъдете здрави и бдителни!

*Автор: Евгени Евтимов