0

Д ървените трици са традиционна постелка за клетките, в които отглеждате хамстерите. Но не всички са полезни за тях. Например подложките от кедър и бор. Те са търсени сред собствениците на хамстери и плъхове поради факта, че контролират добре миризмата и имат инсектицидни свойства (убиват или отблъскват бълхи, молци и кърлежи). Иглолистните стърготини излъчват приятен аромат - той се осигурява от ароматни въглеводородни съединения, феноли. И именно заради тях гризачите рискуват живота си.

Токсично

Резултатите от множество изследвания потвърждават, че когато фенолите навлязат в кръвта през дихателните пътища, хамстерите, плъховете и другите гризачи развиват проблеми с дишането (астма, пневмония, алергични реакции) и настъпват необратими промени в черния дроб. Известно е и токсичното действие на иглолистната дървесина върху хората. Така че работниците в дъскорезниците са многократно по-склонни да получат астма, отколкото работниците в други прашни индустрии.

Редица проучвания потвърждават повишаване на някои чернодробни ензими още 24 часа след като хамстерите са влезли в контакт с борови и кедрови стърготини, което означава повишена работа на черния дроб за филтриране на токсични вещества. Нормалното ниво се възстановява само 10-12 дни след връщането на животното в здравословна среда. А проучване от 1978 г., публикувано в списание Laboratory Animals, потвърждава повишената смъртност на плъхове, родени на борови и кедрови стърготини: на възраст от две седмици тя е 56%. За сравнение, малките, отглеждани върху дървени стърготини от други породи, са умрели само в 0,01% от случаите. Освен това учените успяха да потвърдят намаляването на репродуктивната функция при гризачите поради постоянен контакт с фенол.

Стружки

Дори ако изключим потенциалните рискове от вдишване на феноли (въпреки че това вече е добра причина да откажете иглолистни стърготини), кедърът по принцип не е много подходящ за домашен хамстер. Стружките на това дърво са много груби и когато се разделят, образуват фрагменти с остри, неравни ръбове, които могат да наранят домашния любимец. Освен това кедърът е почти невъзможен за храносмилане, така че ако вашият хамстер реши да дъвче постелката си, може да имате проблеми.

Тъй като кедровите и боровите стърготини са сред най-евтините видове пълнители, те са широко достъпни на пазара. Но има и други опции. Ако искате да защитите здравето на вашия домашен любимец, потърсете пресована маса, направена от трепетликови или букови стърготини, рециклирана хартия, пълнители от царевични кочани и други по-безопасни материали.
Ако изберете гранулирани стърготини или царевични кочани, бъдете готови да почиствате клетката по-често, тъй като естествените материали могат да мухлясат поради урината и високата влажност. Рециклираната хартия също е добър и достъпен вариант. Той е безопасен дори когато се яде - стига да няма мастило по него, разбира се (затова добрите стари вестници не стават за хамстери). Единственият минус е, че такъв пълнител почти не абсорбира миризмата, така че ще трябва да сменяте хартията през ден, за да поддържате чистота.

АВТОР* - КРИСТИ КРАСИМИРОВА