0

Е дин от най-оспорваните и най-драматични мачове на световното първенство по футбол в Бразилия през 2014 г. е този за класиране на осминафиналите между два от най-силовите национални отбори – на Уругвай и Италия.

В 79 мин. при нулев резултат уругваецът Луис Суарес изпуска нервите си и захапва за рамото противника си Джорджо Киелини.

Заради канибалската си проява звездата на южноамериканците трябваше да получи червен картон и да бъде изгонен от терена. Главният съдия на мача Марко Морено обаче направо проспа ситуацията и въпреки че „жертвата“ му показа следите от зъбите на Суарес по рамото му, реферът не направи дори устна забележка на хапльото. Който вместо да се засрами или да се опита да остане незабелязан, на свой ред се хвърли театрално на тревата и започна да се гърчи уж от болка. След срещата ФИФА наказа кьоравия съдия и започна разследване по случая с ухапания италианец.

Виновен

Суарес беше признат за виновен и му бе наложена забрана да участва в мачове на националния отбор за 4 месеца. Всъщност оказа се, че уругваецът си пада явно по хапването на човешко месо, тъй като преди случая с Джорджо Киелини, той има още два случая, в който е захапвал по различни части на тялото съперници по време на футболни срещи. Единият случай е, когато като футболист на „Аякс“ забива зъбите си в месцето на съперник от вечния враг ПСВ „Айндховен“. А вторият случай е, когато като играч на „Ливърпул“ по време на мач ухапва съперник от „Челси“. Що се отнася до случая с Киелини, Канибала обяснява историята накратко: „Това се случи в наказателното поле.

Жертвата Киелини показва следите от зъби по рамото си, а канибалът Суарес се държи за устата.

 Жертвата Киелини показва следите от зъби по рамото си, а канибалът Суарес се държи за устата.

Имахме контакт гърди в гърди, като аз получих удар в окото. Не е вярно, че съм го хапал.“ Медиите обаче не простиха на Суарес. „Уругвай изяде Италия“ и „Канибала отново се развилня“ бяха само част от жестоките заглавия на първите страници на най-популярните и авторитетни световни спортни издания. Канибалската история от световното в Бразилия обаче има и още една комична страна, която медиите разкриха. Няколко дни след срещата гръмна новината, че норвежки футболен маниак е спечелил 5600 крони (1000 долара), след като заложил, че по време на световното Луис Суарес не ще се сдържи и ще ухапе някого.

Така някои световни медии представиха на първите си страници Луис Суарес.

 Така някои световни медии представиха на първите си страници Луис Суарес.

Тестиси

Ухапванията по време на футболни мачове обаче не започват и не свършват със случая „Суарес“. Макар и рядко се случват и наистина уникални инциденти. Във Франция на мач от долните дивизии между отборите на „Тервил“ и „Соетриш“ играч на гостите захапва свой опонент за пениса. Пострадалият мъжки атрибут е подложен на сложна операция, а канибалът получава 5-годишно наказание да не се състезава. Подобна случка се разиграва и през 2001 г. по време на среща от испанската „Примера дивизион“.

След вкаран важен гол футболистът на „Севиля“ Хосе Рейес попада в прегръдките на съотборниците си. Един от тях, Франсиско Гаярдо, обаче решава да покаже радостта си по доста необичаен начин, като захапва голмайстора за тестисите. Наказанието от испанската федерация е лишаване от правото да участва в един мач. Според самия Гаярдо обаче той не бил извършил нищо нередно, просто бил показал малко по-бурно и емоционално радостта си.

Белка

През 2013 г. на мач в Швейцария между отборите на „Цюрих“ и „Тюн“ на терена нахлува белка. След дълга гонитба по терена накрая животинчето е уловено от играча на „Цюрих“ Лорис Бенито. Затова се наложи той да предаде трофея на вратаря Давид да Коща, който е защитен от зъбите на хищника от дебелите си вратарски ръкавици.

Лорис Бенито успява да залови нахлулата на терена белка, но получава от нея жестоко ухапване.

 Лорис Бенито успява да залови нахлулата на терена белка, но получава от нея жестоко ухапване.

Две години по-късно в Бразилия по време на футболна среща от първенството на щата Минас Жераиш играчът Жоао Пауло е ухапан от полицейско куче, което не е удържано от неговия пазач. Това се случва, докато футболистът излиза на пистата да изпълни тъч. Ухапаният издържа до края на мача, след което е откаран в болница, където му е поставена противобясна ваксина.

Сухожилие

Ухапванията в колективните спортове не са често срещани. Първата известна информация за подобен инцидент идва от 1983 г. По време на сбиване на мач от NBA баскетболистът Ролинс от „Атланта“ захапва показалеца на Дани Ейндж от „Бостън Селтикс“. Раната била толкова голяма, че засегнала сухожилието на пострадалия.

В Англия пък по време на среща по ръгби състезателят Дилън Хартли захапва ръката на ирландския национал Стивън Феринс по време на среща от турнира „Шестте нации“. За щастие ухапването не засяга нервите, мускулите и сухожилията и това спасява ръката на жертвата от инвалидност. Друго ухапване с адрес английско ръгби е от 2005 г., когато състезателят Дани Глюкок захапва пръста на Кевин Мелеаму. Според шефовете на ръгби федерацията на Острова пръстът на пострадалия случайно бил попаднал в устата на канибала.

Звярът Тайсън отхапа ухото на Ивендър

Извън колективните спортове, най-известно е ухапването на боксьора Майк Тайсън. Това се случва през 1997 г. по време на срещата му с трикратния световен шампион Ивендър Холифийлд. Още в началото на мача Холифийлд взема солиден превес и отправя няколко силни удара в лицето на съперника си. В третия рунд озверелият Тайсън внезапно захапва със зъби ухото на противника. И не просто го захапва, а направо отхапва част от него и го изплюва на пода на ринга пред очите на повече от 20 хиляди души публика. Въпреки случилото се съдията на ринга решава да не прекрати двубоя заради големите букмейкърски залагания и дава знак той да продължи.

Майк Тайсън отхапва част от ухото на Ивендър Холифийлд.

 Майк Тайсън отхапва част от ухото на Ивендър Холифийлд.

Единственото наказание за Тайсън са отнетите му две точки. След няколко минути Тайсън атакува противника и отново го ухапва, но по другото ухо. Което, слава Богу, не успява да отхапе. От треньорския щаб на Ивендър Холифийлд са бесни от съдийските решения и настояват срещата да бъде незабавно прекратена. И това се случва. Тайсън е дисквалифициран, а противникът му печели служебно двубоя. На ринга Тайсън се нахвърля с юмруци срещу противника си и неговия щаб и се налага намесата на охраната и полицията. След срещата Тайсън обяснява, че започнал да хапе противника си, защото се биел нечестно и няколко пъти го ударил с глава. След скандалния двубой Майк Тайсън е глобен с 3 млн. долара и са му отнети състезателните права за повече от година.

Ивендър Холифийлд

 Ивендър Холифийлд

Цели 12 години след скандалния екшън в шоуто на Опра Уинфри Тайсън се извинява на противника си. Впрочем и двамата боксьори едва ли са останалите недоволни от случая. Двубоят между тях се превръща в истински хит и в крайна сметка въпреки прекратяването му Тайсън печели 30 млн. долара, а Холифийлд – 35 млн. долара. Случилото се на ринга превръща противниците в много добри приятели. Тайсън и Холифийлд се снимат заедно в престижни реклами. Като в една от тях Тайсън звъни на входната врата на Ивендър и му предава една малка дървена кутийка с думите: „Извинявай, пич, но ето ти ухото обратно.“