0

В днешно време почти във всяко семейство има домашни любимци. Най-многобройни са кучетата и котките. Сигурно е, че всеки би определил себе си като отговорен и грижовен стопанин. В отглеждането на домашните ни любимци обаче е важно да отбележим, че те са 100% зависими от нас, както по отношение на разходки, обслужване, хранене, къпане, медицински грижи и др. 

Меню 

Доста стопани не хранят животните си със специализирани храни, а с домашно приготвена храна, която е част от човешкото меню. В желанието си да угодим на капризите на своите любимци може да се окаже, че даваме храни или лакомства, които на пръв поглед изглеждат абсолютно безобидни, но от медицинска гледна точка могат да причинят фатални отравяния с непоправими последици. И сега изненадата:

Сред тези храни са шоколад, лук, грозде (стафиди). Нека разгледаме всяка от тях какво може да причини. Да започнем с шоколада - тук е интересно, че колкото е по-черен, толкова е по-отровен. Откъде идва отровата, ще се запитат някои от вас. В шоколада има различен процент какао. Какаото съдържа един алкалоид, който се нарича теобромин. Именно той причинява фаталните последици.

Какви симптоми можем да наблюдаваме?

Първият симптом при отравяне с теобромин обикновено е огромна хиперактивност. Ако дозата на приетия теобромин е голяма, може да се очакват и нервни признаци, саливация (слюнчене), вокализация, треперене, припадъци, гърчове, кома и смърт.

Поглъщане 

Не се притеснявайте, ако кучето ви е изяло едно-единствено шоколадче или е успяло да се домогне до последното парченце от вашия шоколад, защото това не представлява достатъчно голяма доза теобромин, за да му навреди. Ако имате обаче малко куче и то е изяло кутия с бонбони, трябва веднага да го заведете на ветеринарен лекар. Но бъдете особено внимателни, ако си имате работа с каквото и да е количество тъмен или горчив шоколад. Високият процент на теобромин в тъмния шоколад означава, че е необходимо съвсем малко количество, за да се отрови едно куче; само 25 грама може да се окажат достатъчни да отровят едно 20-килограмово куче.

Обичайната процедура при отравяне с теобромин е да се предизвика повръщане в рамките на два часа от поглъщането.

Симптоми 

Грозде и стафиди - защо са отровни и какво могат да предизвикат?

На пръв поглед това са един безобиден козунак или щолен със стафиди или пакетче стафиди, приготвено за готвене на някои от тези печива. Какво да очакваме и какво можем да наблюдаваме? Американското проучване описва много точно симптомите на отравяне с грозде. Повръщане се наблюдава при 100% от кучетата, последвано от летаргия (77%) и загуба на апетит (72%). Диария и намалено производство на урина се наблюдават само при половината кучета, болка и некоординирани движения само при една четвърт. Повръщането определено е най-честият симптом, появяващ се при 81% от кучетата в рамките на 24 часа, често разкривайки неразградени стафиди или грозде.
Най-фаталното усложнение е развитие на остра бъбречна недостатъчност, невъзможност за уриниране и при липса на лечение кома и смърт.

Токсично 

Лукът е любима съставка за всяка салата или гозба. Трябва обаче да съобразим доколко нашите храни са подходящи и за кучето, което обикаля край масата с надежда да получи нещо.
Лукът съдържа тиосулфати, които са токсични за кучета и котки. Поглъщането на лук довежда до състояние на хемолитична анемия, характеризиращо се с увреждане на червените кръвни клетки.

Симптоми на състоянието са задух, летаргия, диария и повръщане. Те ще бъдат съпроводени с нежелание за хранене вследствие на отравянето. Първите симптоми може да се появят от два до четири дни след поглъщането на лука. Независимо дали са сготвени или сурови, различните видове лук (кромид лук, червен лук, праз лук) крият потенциална опасност за домашния ви любимец. Консумацията на количество около 5 грама за килограм маса при котки и 15-30 грама за килограм маса при кучета резултира в клинични промени в кръвта. Поглъщане на 0,5 процента количество лук спрямо теглото на животното говорят за токсикоза с лук. Важно е да отбележим, че при всяко ваше съмнение за токсикоза спешно трябва да потърсите специалист.
Никога не поемайте самоинициативи да давате например веро, кислородна вода или например горчица, за да повърне кучето ви.

Не забравяйте, че само лекар може да бъде точен в преценката и начина, по който ще спаси вашия любимец. Всеки опит за самолечение често може да бъде фатален.