0

Б ъбреците са жизненоважни органи, те отговарят за изхвърлянето на отровите от организма, състоянието на кожата, здравето, минералния баланс и количеството на хемоглобина в кръвта. Най-добрата диагностика е тази, направена от лекар. Независимо от това има осем белега, които могат да ви подскажат, че нещо не е наред с бъбреците ви.

Всеки ден бъбреците филтрират около 130-150 литра кръв. Те помагат за отводняването, като така балансират съставките в кръвта, а също така и желязо, калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, хлор. Ако забележите оток на лицето, крайниците и ставите, това означава, че бъбреците ви не могат да се справят с натоварването в организма от натрупаните токсини и течности.

Потъмняване на урината или ако тя стане много бледа, подсказва възпаление. Дискомфортът по време на уриниране може да показва инфекция на пикочните пътища.

Анемия

Когато бъбреците не работят добре, в тялото се натрупват вредни токсини, които предизвикват кожни обриви, суха кожа и дразнене.

Здравите бъбреци произвеждат еритропоетин - хормон, участващ в производството на червени кръвни клетки. Ако количеството му не е достатъчно, човек развива хронична умора и анемия.

Лошата им работа причинява недостиг на кислород в тялото. Почти всички респираторни заболявания могат да бъдат причинени от увреждане на бъбреците.

Натрупаните токсини в кръвта могат да променят вкуса и да предизвикат неприятен метален вкус в устата. Лошият апетит е неизбежен, ако бъбреците не вършат функцията „прочистване“.

Болка в горната част на гърба и лумбалната област често посочват бъбречна недостатъчност.

Световъртеж

Недостатъците в работата на бъбреците гарантират нисък поток на кислород към мозъка, от което може да се появи световъртеж, припадъци, слабост или лоша концентрация.

Въведение в диетата на храни с високо съдържание на антиоксиданти - това е една добра превенция на бъбречните заболявания. Ако сте забелязали най-малко три от тези симптоми в себе си, не отлагайте посещението при лекаря.

*Автор: Цвета Дилова