0

Л ято на морския бряг в Турция – мечтана ваканция, която много българи не могат да си позволят. Загубата не е чак толкова голяма.

Може да се пренесете в желаната атмосфера с турската романтична комедия „Аромат на ягоди” (Сilek Kokusu) с Демет Йоздемир ("Свободен дух", "Стая 309"), Юсуф Чим, Мине Тугай ("Кварталът на богатите", "Твоят мой живот"), Екин Мерт Даймаз, Махир Гюнширай ("Госпожа Фазилет и нейните дъщери"), Мурат Башоолу и др.

В Турция поредицата се състои от 23 епизода по 110 минути, интернационалната версия е 55 епизода по 45 минути.

Сблъсък

Историята накратко: Аслъ работи в сладкарница, но след инцидент, при който се сблъсква с лигльото Бурак, е уволнена. Нейната приятелка Гонджа й предлага да заминат заедно в Бодрум и там да работят лятото. Естествено, сблъсъкът с Бурак не е приключил, иначе защо да го дават?! И тъй като Бурак може да вбеси дори баща си, както и се е случило, той ще бъде наказан да прекара лятото не с гаджето си Чаала, а в Бодрум. При това не като тузар – заедно с братовчед си Волкан ще му се наложи да поработи в наскоро закупен семеен хотел. И тук вече съдбата ще си каже своето. И сценаристите също.

„Аромат на ягоди” (превеждан още и като „Ягодова любов”) не е сериал, за който ще ви трябват носни кърпички да попивате сълзите. Това е поредната история за Пепеляшка, по която турските сценаристи толкова си падат. Аслъ е нашата (тяхната) Пепеляшка – работливо и чаровно момиче, което е и достатъчно отговорно – трябва да се грижи не само за себе си, но и за своята майка. Но инцидентът, който ще промени живота й, е свързан с поръчка за важен клиент, на когото трябва да достави торта. По пътя едва не е блъсната от кола и изпуска тортата.

Разбира се, зад волана е принцът Бурак – богат, ексцентричен и груб. След инцидента той се интересува само от състоянието на колата си. А Аслъ е уволнена, без дори да получи шанс да се защити.

Бурак и Аслъ се оказват на съседни места в самолета Истанбул-Бодрум, а след това и в един и същ хотел, докато изобщо не искат да се виждат и не могат да се понасят. От друга страна, Аслъ симпатизира на братовчеда на Бурак - Волкан, който дори в Истанбул често я е посещавал в сладкарницата.

Подобно

Ако трябва да сравним сериала с друг подобен, то нека да е „Почукай на вратата ми”. Историята на Еда и Серкан излезе доста по-късно от поредицата за Аслъ и Бурак, показана в Турция още през 2015 г. Но мнозина откриха сериала чак след появата на „Почукай на вратата ми”, запленени от Демет Йоздемир.

Сериалите са сходни като концепция. Богат мъж и обикновено момиче: в първия случай цветарка, във втория сладкарка. Отначало те не могат да намерят допирни точки и това е свързано с много забавни ситуации. Затова в някои от сцените в „Аромат на ягоди” ще чуете репликата на Еда от „Почукай на вратата ми“: „Мразя те, Серкан Болат!“

Трето, сериалите са сходни по своята атмосфера. Особено ако сравните проекта с Демет Йоздемир с втория сезон на "Почукай на вратата ми". Морският бряг, красива лятна картина - всичко това поставя сериала в приблизително същия визуален диапазон.

Демет Йоздемир, която изигра ролята на Аслъ, тази година навърши 31 години. Когато се снима в „Аромат на ягоди“, тя е в началото на 20-те и именно този сериал я прави успешна.

Дансинг

Талантливата и красива туркиня започва кариерата си като танцьорка. По-голямата й сестра се занимава с танци, а по-малката последва стъпките й. В един момент младата Демет престава да се интересува от тази дейност, но трябва да се върне към танците, за да помогне на майка си да осигури семейството си. Момичето постига добри резултати на танцовата сцена, но решава да не спира дотук и влиза в театралното студио. Ярката и харизматична Демет е забелязана веднага от рекламни агенти. Скоро тя участва в реклама на една от турските авиокомпании, а след това става лице на козметична марка. Актрисата изигра една от най-ярките си роли в телевизионния сериал "Ранна птица", където си партнира с Джан Яман, а връзката им се пренася и зад снимачната площадка, макар и не за дълго.

В случая с Демет обаче това не е единственият подобен епизод. Писа се за връзката й с Керем Бюрсин (по този начин Серкан Болат) и Яман Таджироглу. Естествено, че не се разминава и забежка с Юсуф Чим – това е част от играта. След това красавицата завъртя главата на Фуркан Палалъ, с когото участва в сериала „Стая 309”, но и тази връзка не доведе до нищо сериозно. После Демет си падна по колегата си Сечкин Йоздемир. Романсът им не продължи дълго, но следващият избраник – турският певец Огужан Коч, в крайна сметка стана законен съпруг на Демет Йоздемир. Ожениха се през август 2022 г., а след осем месеца се разведоха по взаимно съгласие.

Юсуф

Юсуф Чим, който изигра ролята на Бурак в „Аромат на ягоди”, през септември ще стане на 32. Роден е в Истанбул в семейството на фармацевт. Като дете той обича футбола, но сериозна контузия попречва на спортната му кариера. Тогава младежът се насочва към компютърните технологии и завършва ИТ колеж, но решава да свърже бъдещия си живот с изкуството и влиза в университета със специалност радио и кино. По-късно рекламните агенти го забелязват и в резултат на това той става лице на големи марки дрехи и печели титлата "Най-добър модел на Турция".

В допълнение към моделния подиум Юсуф Чим успя да се открои и на музикалната сцена и дори записа свой собствен албум, беше водещ на телевизионно шоу - като цяло той се пробва навсякъде, докато режисьорите не му обърнаха внимание. Той изигра първата си роля в сериала "Езра" през 2014 г., но стана известен актьор едва след "Аромат на ягоди". След това в кариерата на Чим имаше още няколко проекта, но не толкова забележими. По въпросите на личния живот Юсуф Чим е доста потаен. За връзките му, с изключение на аферата с Демет Йоздемир, почти нищо не се знае.