В кухнята на Иван Звездев
Топготвачът Иван Звездев представя уникална туршия от тиквички с 10 скилидки чесън - по рецепта от Златоград.
Десетте скилидки (чесън)
Необходими продукти:
- тиквички - 3 кг
- сол - 150 г
- захар - 150 г
- олио - 400 мл
- ябълков оцет - 400 мл
- оцет - ябълков
- 10 скилидки чесън
- копър - 2-3 връзки
Начин на приготвяне:
Тиквичките се измиват добре и не се белят. Режат се на парчета с дебелина половин пръст. Слагат се в тава и ръсят със сол и захар. Разбъркват се добре. Оставят се за два часа да престоят, за да се отдели техния сок. След това се отцеждат, като сокът се изхвърля и се оставят за още два часа в голяма цедка (гевгир). Нарязва се на дребно чесън и копър. Смесват се с оцет и олио. С тази смес се заливат отцедените тиквички и хубаво се разбъркват. Желателно е да престоят 10 минути. Бурканите се пълнят с тиквички. Капачките на бурканите се заливат с гореща вода и след 5-10 минути с тях се затварят бурканите. Редят се в дълбока тенджера и се заливат със студена вода, така че да ги покрие. Загрява се и след като водата кипне, се варят (стерилизират) още 5 минути. Бурканите се изваждат и обръщат с капачките надолу, а след като изстинат, се прибират на хладно.
Забележка: С посоченото количество продукти се пълнят 5 буркана с вместимост 600 мл и един с вместимост 400 мл.
Кисели краставички
Необходими продукти:
- корнишони - 7 - 10 бр.
- захар - 1 с.л.
- сол - 1 с.л.
- ябълков оцет - 1 с.л.
- синапено семе - 1 ч.л.
- лук - 3 шайби
- копър - 3 стръка цвят
- бахар - 2 зърна
- черен пипер - 1/4 ч.л., едро счукани зърна
- вода
Начин на приготвяне:
На дъното на буркана се налива една супена лъжица ябълков оцет и се слага същото количество сол и захар. Пускат се по две зърна бахар, 1/4 ч. л. едро счукани зърна черен пипер, по три шайби кромид лук и три стръка с цветчета копър. С предварително измитите корнишони се пълни бурканът и отгоре се налива вода, която да покрива краставичките. Бурканът се стерилизира, като се слага в тенджера със студена вода, която да го покрива поне 2-3 пръста над капачката и веднага след като водата заври, под ключ се засичат 3 минути и бурканът веднага се изважда със щипка и обръща с капачката надолу. Оставя се да изстине напълно и се прибира на хладно.
Бонапетитни туршии от Лора и Стоян
Отбиваме се в кухнята на Лора и Стоян от „Бон Апетит“, за да опитаме и техните туршии. Още рецепти може да намерите на bonapeti.bg.
От моркови
Необходими продукти:
- 3 връзки моркови (около 1,2–1,5 кг)
- 3 скилидки чесън
- 300 мл бял винен оцет
- 1 1/2 с. л. морска сол
- 2 ч. л. копърово семе
- 1 ч. л. черен пипер на зърна
- 1 ч. л. бял синап
Начин на приготвяне:
Морковите се обелват и се нарязват на дебели греди. Бланшират се за 2 минути в подсолена вода и се шокират с леденостудена. Подреждат се прави във високи стерилизирани буркани. Оцетът се сипва в касерола заедно със солта, копъровото семе, синапа, черния пипер и скилидките чесън. Наливат се и 300 мл вода. Кипва се и се готви 5 минути. Маринатата се налива в бурканите, докато е още гореща. Туршията е готова за консумация след 24 часа.
Забележка: Посочените продукти са достатъчни за 3 буркана от по 800 мл всеки.
Бърза лятна
Необходими продукти:
- 6 скилидки чесън
- 3 моркова
- 3 тъмнозелени тиквички
- 2 тиквички
- 2 глави червен лук
- 2 жълти калифорнийски чушки
- 2 червени чушки
- 1/2 връзка магданоз
- 1/2 връзка копър
- 600 мл бял винен оцет
- 50 мл зехтин
- 120 г захар
- 2 дафинови листа
- 2 с. л. сол
- 1 ч. л. пипер меланж на зърна
- 1 ч. л. кориандър на зърна
- 1 ч. л. кимион на зърна
Начин на приготвяне:
Двата вида тиквички, лукът, чушките и морковите се почистват и се нарязват на ивички, а скилидките чесън се обелват и се разполовяват. Зеленчуците се разбъркват с листенцата копър и магданоз. В тенджера се загряват 1,5 л вода със захарта, солта, оцета, кориандъра, пипера, кимиона и дафиновите листа. Когато захарта се разтопи, съдът се маха от котлона и в него се налива зехтинът. В бурканите се налива от горещата марината и се затварят. Консумират се след 3–4 дни.
Забележка: Посоченото количество продукти е достатъчно за 5 буркана от по 800 мл всеки.
Пълнени патладжани
Необходими продукти:
- 6 средно големи патладжана
- 1 кг зеле
- 250 г моркови
- 2 глави чесън
- 1 връзка магданоз
- сол на вкус
За маринатата:
- 300 мл оцет (6% или 9%)
- 150 г захар
- 40 г сол
- 1 пакетче добавка за консервиране
Начин на приготвяне:
Патладжаните се измиват и се почистват от дръжките. С остър нож внимателно се прави надлъжен разрез, издълбават се леко с лъжичка и се варят в подсолена вода до омекване, около 7–10 минути. Изваждат се, оставят се да се охладят и се отцеждат. Зелето се почиства от горните листа и се нарязва на ситно. Морковите се почистват и се настъргват на ситно ренде. Чесънът се разделя на скилидки, обелва се и се нарязва. Половината магданоз и чесън се наситняват и се смесват със зелето и морковите. Посолява се и се разбърква добре. Патладжаните се пълнят със сместа и се нареждат плътно в буркани. Между редовете се слагат останалите скилидки чесън и листенца магданоз. Смесват се оцетът, 1,75 л вода, солта, захарта и добавката за консервиране, и се оставят да кипнат. След 3–4 минути се дърпат от огъня. Маринатата се сипва в бурканите. Затварят се и се обръщат за 10 минути.
Забележка: От посоченото количество продукти се получават 2 буркана туршия от по 800 мл всеки.
Туркменско мезе
Необходими продукти:
- 600 г зеле
- 3 глави червено цвекло
- 2 скилидки чесън
- 2 л вода
- 150 мл винен оцет
- 5 дафинови листа
- 1 с. л. черен пипер на зърна
- 3 с. л. морска сол
Начин на приготвяне:
Зелето се нарязва на едро, а цвеклото се обелва и се нарязва на ивички. Водата и солта се кипват заедно с дафиновите листа. Оставят се да се охлади. Прибавя се оцетът. В буркани се разпределя нарязания на едро чесън, леко счуканите зърна черен пипер, зелето и червеното цвекло. Върху продуктите се изсипва саламурата, трябва да ги покрива добре. Бурканите се затварят и туршията се оставя за една седмица на тъмно и студено. После е готова за консумация.
Забележка: С тези продукти се пълнят два буркана от 1 л с туршия.
От блога на Маги
Продуктите са стандартни, но подредбата - не. Предлагаме ви две рецепти от кулинарния блог на Маги (magi-bg.blogspot.com) - за Сарма туршия и медена туршия.
Нестандартни сарми
Необходими продукти:
- зелка
- краставица
- камби (стават и червени чушки)
- моркови
- целина
- чесън
- зърна чер пипер
- сол, захар, оцет
Начин на приготвяне:
Зеленчуците се почистват, измиват и нарязват на дребно. Объркват се. Листата на зелето се отделят внимателно. Във всяко едно се слагат по 1-2 лъжици от зеленчуците и се завива сарма. Подреждат се в буркани, слагат се подправките - за компотен буркан (тип омния) са: 1 с. л. сол, 2 с. л. захар, 4 с. л. оцет, 2 аспирина (хубаво е да се счукат, за да се разтворят по-бързо). Налива се студена вода до гърлото на буркана, запечатва се и се оставя обърнат. Обръща се всеки ден в разстояние от 4-5 дена, докато се разтворят всички подправки.
Експеримент с мед
Необходими продукти:
- зеле, карфиол, камби (червена капия)
- чорбаджиийски чушлета
- корнишони (краставици)
- моркови
- стъбла и листа целина
- едър чесън
Начин на приготвяне:
Подреждате продуктите (по избор) в бурканите на пластове един след друг или предварително объркани всички заедно. Подправките за компотен буркан, тип Омния са: 1 с.л. сол, 2 с.л. мед, 4 с. л. оцет, 2 аспирина (счуквам ги за по-бързо разтваряне), 3-4 зърна чер пипер; за буркан с вместимост 1,5 л - 2 с.л. сол, 4 с. л. мед, 8 с. л. оцет, 4 аспирина, 6-7 зърна чер пипер. Заливате продуктите с вода, запечатвате и обръщате с капачката надолу. Няколко дена ги обръщате, докато се разтворят подправките (претакате). След около 20 дни туршията е готова.