0

К олко дълго може да продължи приказката за Красавицата и Звяра? Сериалът „Наследство“, в който се разиграва точно този сюжет, надмина очакванията. И се превърна в отегчителна сага. Дотолкова скучна и повтаряща се в отделни моменти, че на драгия зрител вече му се иска да гръмне малко герои. От тези, дето предимно се гледат и аха нещо да кажат.

Не това е начинът да се отбележи празникът на влюбените 14 февруари, но той вече отмина. Пък и кой казва, че феновете на турските сериали си падат чак пък по такива бози – сърца, балони, бонбони? Цялата захаросана история на празника, който се опитва да измести нашия Трифон Зарезан, може да ви докара диабет. Затова, напук на цялата тази сладост със заместители, избираме една истинска приказка. Но разказана и пресъздадена по наистина кошмарен начин. По досада и протяжност „Наследство“ се конкурира с „Не ме оставяй“ и „Прости ми“. Действието се развива в толкова тясно пространство, че да те хване клаустрофобия. Бизнесменът Яман Къръмлъ (Халил Ибрахим Джейхан) е абсолютно дърво. Такива като него в училищните пиески играят третото борче вляво. Ролята на Яман му е втора в кариерата, но учудващо, като се има предвид колко сковано и безизразно е екранното му присъствие, актьорът, известен още и като модел и певец, Яман е приет изключително добре от зрителите и този месец за пореден път е посочен като номер едно в класацията на най-харесваните турски актьори.

Опитомяване

Явно дивашкото поведение и ръмженето се толерират и възприемат като форма на мъжкарство, защото милиони жени по света, които се имат за красавици, мечтаят да опитомят Звяра и въздишат по начумерения герой, който лесно се пали, държи се грубиянски и е склонен да троши. Освен това е отмъстителен и злопаметен. Но в същото време паметта му изневерява и за 200 епизода станахме доста пъти свидетели как две кучки сестри го правят на див и щастлив.

Трудно е също така да се повярва, че човек, който спортува опъване на тетива и стрелба с лък, поддържа такава фигура, при положение че се е оженил за отлична готвачка. Е, тя предпочита да глези племенника Юсуф, за когото двамата се грижат. Но през повечето време, когато не му приготвя бисквити, седи на едно диванче в спалнята с насълзени очи и кърши ръце.

На Сехер (Съла Тюркоглу) също не й се получава много добре ролята. Но пък кой би издържал 200-300 серии да рони сълзи. Неслучайно очите на актрисата винаги са кръвясали. А когато не плачи, тя се кокори. Така са й казали – все пак трябва да играе лесно доверчиво до глупост момиче, което има една цел в живота – да се грижи за любимия племенник и да образува нерви на богаташа, у когото се е настанила.

Слугинчета

В това отношение режисьорите Айхан Йозен и Серкан Мут са безмилостни. Всички добри момичета в сериала - Сехер, Неслихан, Кираз, са задръстенячки. И кой откъде се вземе ги прави на маймуни. Освен това имат манталитет на слугини. Но в богаташкия дом всичко е толкова чисто и спретнато, че имат твърде много време за губене. И докато лошите претичват на токчета, за да подслушват добрите на двайсет сантима разстояние, а те нито ги чуват, нито ги виждат, то слугинчетата имат малшанс и всяка тяхна реплика може да се обърне срещу тях. Дори когато мислят на глас, а това им се случва твърде често.

Това впрочем се отнася и за богаташа, който е имал трудно детство и затова инстинктът му за самосъхранение работи. Е, не там, където трябва. Леко обидно за интелекта на аудиторията е, че човек с такива финансови възможности, който ръководи успешен бизнес в няколко държави от кабинета си у дома, има само един доверен служител - Недим, който дори не е счетоводител, а е момче за всичко. Но пък и в полицията работят всичко на всичко четирима души. И един, дето работи като разносвач на чай.

Чайник

В стила на „Красавицата и Звяра“, почти като в анимационния филм, част от второстепенните герои са абсурдни. Например икономът с боядисаната коса, който се върти със сериозно изражение и през по-голямата част от сериала е в ролята на чайника. Този достолепен и безизразен чайник е тънък психолог и експерт по любовните въпроси, посредник между Сехер и Яман, които нямат особено затруднение със заучаването на репликите, защото повечето време се гледат глупаво и мълчат. Като няма какво толкова да си кажат, поне да усетим някаква химия помежду им с интимност. Но не, сериалът е с възрастово ограничение 5+. Интимността се изявява най-много в целувка по челото. А влюбените Яман и Сехер се озоваха само веднъж заедно в леглото – приспивайки племенника Юсуф. На сутринта той се беше измъкнал и това даде възможност да се погледат и в легнало положение. Вероятно заради тази сбъркана реалност в турските сериали репликата „Детето не е от теб“ винаги минава.

Надежда

Кофа ледена вода за тези, които се надяват, че във всичките серии, които предстоят в „Наследство“ (още не сме ги преполовили), приказката ще приключи с „И те живели дълго и щастливо“. На Съла Тюркоглу също ще й писне от Сехер и ще приключи скоропостижно участието си в сериала преди сценаристите да са решили какво да направят с нея. Остава надеждата, че следващата Красавица - Нана Мариам (Нана Стамболишвили), ще има малко повече реплики от Сехер. А дано, ама надали...