0

А мериканският режисьор Куентин Тарантино заяви в интервю за испанския в. "Вангуардия", че работи по последния си филм като режисьор.

Запитан дали "Кинокритикът"(The Movie Critic) наистина ще бъде последният филм, който ще режисира, Тарантино отговаря: "Да, просто вече не съм мотивиран да правя повече филми". 

"Какво означава киното днес? Дали е това, което виждате по телевизията? Дали е това, което виждате на киноекрана? И колко време продължава това в киното? Две седмици? И след това се излъчва директно по платформите?", допълва режисьорът.

"Не мисля, че ще се случи с "Кинокритикът", но може да се случи. И това не ми харесва", казва още Куентин Тарантино. 

Версия

Режисьорът споделя, че е направил за Нетфликс "разширена версия под формата на сериал на "Омразната осморка". Той също така добавя, че планира да направи "нещо друго за телевизията, някакво шоу", което може да бъде "превърнато в сериал".

"Това обаче е нещо, което няма нищо общо с киното", пояснява Тарантино. "Освен това искам да прекарвам повече време със семейството си". 

Куентин Тарантино се прочува с филма "Криминале" (1994), на който е режисьор и сценарист. Продукцията с бюджет от 8 милиона долара реализира приходи от 100 милиона, печели водещата награда на кинофестивала в Кан, "Оскар" за оригинален сценарий и редица други филмови награди. 

Тарантино е отличен от американската киноакадемия и за оригиналния сценарий на "Джанго без окови" (2012).

Сред филмите на Куентин Тарантино са също "Глутница кучета" (1992), "Джаки Браун" (1997), "Имало едно време в Холивуд" (2019) и други.

Предположения

Предположения за сюжета на 10-ия филм на Тарантино имаше от месеци. "Холивуд рипортър" писа, че главната роля в него ще е женска и вероятно ще е за кинокритичката на "Нюйоркър" Полин Кейл, починала през 2001 г. Тарантино обаче каза в интервюто на Фремо, че всички слухове са неточни. 

Той неведнъж е казвал, че възнамерява да прекрати кариерата си, след като заснеме десет филма, и че ще се оттегли на 60-ия си рожден ден. Това допълнително подхранва очакванията на феновете му за предстоящата продукция. На 27 март Тарантино отбеляза юбилея си и е почти в обявения график.

Самооценка

През ноември миналата година Тарантино каза пред Си Ен Ен: "Правя това отдавна. Правя го от 30 години и е време да приключа шоуто. Аз съм шоумен. Искам да си тръгна, когато очаквате още, а не просто да работя и не искам да работя с намаляваща възвръщаемост. Не искам да бъда... първо, не искам да се превърна в старец, който не е в час, а вече се чувствам малко стар и и не съвсем в крак с новите филми".

След като престане да режисира, Тарантино иска да пише и да се занимава с кинокритика. Той вече издаде първия си роман през 2021 г. - "Имало едно време в Холивуд" по едноименния филм, който стана бестселър. През ноември 2022 г. излезе книгата му "Спекулация кино" (Cinema Speculation), в която съчетава кинокритика с историята на живота си. През лятото на миналата година участва като водещ в подкаст за Библиотеката на видеоархивите.