0

В най-мистичното време на годината си струва да изневерим на традицията и да сменим жанра. Дори да не сте любители на измислени празници като Хелоуин, не пречи да спрете поне малко да се държите като сърдити старчета и да създадете за себе си и за околните съответстващо настроение. За това ще помогнат няколко сериала, пропити с духа на празника, който по принцип може би отричате.

imdb, Pinterest, YouTube, Netflix

„Зловеща семейна история/American Horror Story“

Идеално шоу за гледане по време на Хелоуин, всеки сезон може да бъде темата за различно костюмирано парти. Първият е за къща с духове, вторият за болница за психично болни престъпници, а третият за известните вещици от Ню Орлиънс. Но всички тези мимически страсти, независимо в каква обстановка се развиват, осмиват изтърканите холивудски клишета така майсторски, че дори и най-претенциозният зрител не може да предположи какво ще се случи на екрана след минута.

„Екзорсистът/The Exorcist”

Всичко ново е добре забравено старо. Очевидно тази формула е ръководена от създателите на сериала „Екзорсистът“ (среща се и като „Заклинателят“), които са взели за основа на сюжета едноименната класика на ужасите от 1973 г., събрала невъобразим брой номинации за „Оскар“ за своя жанр. В центъра на историята са двама свещеници, които веднъж са се сблъскали с най-страшния случай на демонично обладаване в живота си. Досега са издадени два сезона с общо десет епизода.

„Викторианска готика/Penny Dreadful“

Стилизиран мистичен филм на ужасите, чието действие се развива в мрачна Викторианска Англия. Жителите на Лондон непрекъснато се притесняват от зли духове от всякакъв вид - върколаци, вампири, мъртви. Сред тях са популярни литературни герои като Дориан Грей, Франкенщайн и Дракула. Епизодите от готическото шоу са базирани на сюжети от мистична литература, популярна през 19-и век. Оттук и името.

imdb, Pinterest, YouTube, Netflix

„Живите мъртви/The Walking Dead“

Психологическа драма за зомби апокалипсиса и влиянието му върху съзнанието на хората. 11 сезона и 177 епизода - сериалът е обичан заради цветното си изображение на постапокалиптичен свят и мощна, кървава бойна игра с реанимирани трупове. А също и за самодостатъчни герои, които се превръщат от типичните уплашени жители на града в смели брутални воини.

„Странни неща/Stranger Things“

Тази носталгична научна фантастика за тийнейджъри в американската провинция е едно от най-високо оценените издания на Netflix. И всичко това, защото сериалът е заснет в най-добрите традиции на филмите на ужасите от 80-те години - тоест истинска класика. Ще намерите препратки към разказите на Кинг, филми на Линч, Лукас и Спилбърг, а също така ще оцените оригиналната атмосфера и отличната актьорска игра.

“Аш срещу злите мъртви/Ash vs Evil Dead“

Реки от кръв, планини от победени зли духове и избран черен хумор - всичко това ще откриете повече в продължението на приключенията на стария Аш Уилямс, ловец на чудовища, който в продължение на три десетилетия с пушка и резачка вместо ръка отлага настъпването на зомби апокалипсиса. Проектът се ръководи от Сам Рейми, който режисира оригиналната трилогия Evil Dead, така че няма съмнение, че кървавата баня е разгорещена.

imdb, Pinterest, YouTube, Netflix

„Аз съм зомби/iZombie”

Ако искате да гледате как мъртва красавица изяжда мозъците на други хора и разрешава сложни криминални случаи, този сериал е за вас. Студентката по медицина Оливия Мур се превръща в зомби по съдбовен случай и сега е принудена внимателно да крие самоличността си. Но промяната й се отразява добре - заедно със склонността да яде мозъци момичето открива детективски талант в себе си.

„Кралици на ужаса/Scream Queens“

Пародия слашър филм, в който има толкова много потенциални жертви, че убиецът трябва да разтегне „забавлението“ в няколко сезона. Наистина избраната територия за кървавото клане с моторна резачка е повече от благодатна – сцената е изцяло в момичешки колеж, пълен с бляскави старлетки, които издават сърцераздирателен писък дори при вида на драскотина по пръста си. Главните роли бяха на признатата кралица на ужаса Джейми Лий Къртис и Ема Робъртс. Паралелите със „Зловеща семейна история” не са случайни – единият от двамата създатели на сериала е същият Раян Мърфи, в момента главен специалист по телевизионни истории на ужасите.

„Майстори на ужасите/Masters of Horror“

Ако харесвате формата на антологична поредица, където всеки епизод е цялостна история, тогава е време да обърнете внимание на образцова колекция от филми на ужасите, списъкът на създателите от които би трябвало да предизвика свещено страхопочитание (дори по-скоро демонична наслада) за всеки фен на жанра – Дарио Ардженто, Джон Карпентър и Тоуб Хупър имат пръст в сериала. Всеки сезон се състои от проклета дузина страховити истории, така че трябва да има достатъчно реквизитни идеи за кръв и костюми за всички.

imdb, Pinterest, YouTube, Netflix

„Магьосниците/The Magicians”

Мрачна фантазия за всеки, който би мечтал да отиде в училище за магьосничество (но да не е Хогуортс). Студентът Куентин има късмет. Един ден той се озовава в колежа за магия „Брейкбилс“ и открива, че магьосниците не са героите от детските приказки. А съществата, които обитават този свят, не са особено дружелюбни и никак не са гостоприемни. Сериалът е базиран на научнофантастичната трилогия на Лев Гросман.