0

П исателят Иван Комита представи зрелищен трейлър към дебютния си роман „Хранилка“. Книгата се нареди сред най-продаваните заглавия за 2021 година. Видеото към книгата е впечатляващо и напомня на трейлър като за касов холивудски филм. Българска книга досега не е презентирана по такъв начин - трейлърът се отличава със сложност на изпълнение, богатство на сцените, разнообразие на локациите и отлична актьорска игра на участниците.
“Хранилка“ разказва историята на милионерски син и преживяванията му в света на богатите и известните, отношенията му с италианската мафия и личния му катарзис.

- Как се роди идеята за създаването на трейлъра по романа „Хранилка“, един жанр, който е непознат у нас, особено когато говорим за литературно произведение?

- Едно нестандартно литературно произведение изисква в процеса на развитието си и нестандартни методи за популяризиране. От друга страна, жанрът на романа - трилър, е повече от подходящ за създаването на този вид екранизация, защото сюжетът се развива динамично, има живот в сцените и това може да бъде пресъздадено добре на екран. Така реших, че изготвянето на трейлър ще прероди романа ми и ще привлече вниманието на тези, които все още не са разбрали за него, или на тези, които все още не са се решили да прочетат български роман от непознат автор от необичаен жанр.

- Успяват ли „актьорите“ да се превъплътят успешно в образите на героите?

- Смятам, че успяха отлично да се справят с участието си в трейлъра, първо, защото и двамата са чели романа и, второ, защото и двамата са действащи модели, с опит пред камера. Да, не са професионални актьори, но не е и нужно да бъдат. Когато става дума за филм обаче, бих се спрял на професионални актьор. Посланието ми е едно - луксозният начин на живот си има цена и тя като стойност е една и съща, различни са само начините, по които я плащат притежателите на този
живот.

- Трейлърът издава ли целия сюжет на „Хранилка“, или само загатва какво да очакваме?

- Издава това, което издават и трейлърите на филмовите продукции - всичко и нищо. Специално при мен той разкрива само това, което е споменато в анотацията на
корицата на романа. А изготвянето й ми беше едно от най-трудните неща при подготовката за печат.

- Сигурни сме, че непрекъснато има обратна връзка от читатели, прочели вече романа, какво най-често споделят?

- Да, постоянно получавам обратна връзка от читатели в социалните мрежи. Повечето са позитивни с много малко изключения. Това ме прави безкрайно щастлив и ме мотивира да продължавам да пиша. Надявам се читателите ми да си направят заключения за собствения живот, защото така ще увеличат повърхността на призмата, през която пропускат светлината на собствените си преживявания. Така ще им предам моя опит от всичко, което съм преживял и до което съм се докоснал. Това трябва да бъде целта на всеки автор - с творчеството си да прави света по-добър, и аз знам, че повечето го правят. Защото ако едно четиво предоставя само и единствено разнообразие и забавление, то е или медиен продукт с информативен характер, или чисто и просто средство за печалба. На хората, които не са прочели „Хранилка“, може би ще се стори странно, че точно аз го казвам, но под лъскавата и комерсиална външност на романа ми се крие нещо много по-дълбоко, което, надявам се, е уловено от читателите.

- Стои ли на дневен ред идеята за филм или сериал по „Хранилка“?

- Екранизирането на романа е въпрос само на време. Никога не съм се съмнявал, че това ще се случи, вярвах в идеята, още докато пишех романа, и го доказах с трейлъра. Сюжетът е повече от подходящ за направата на филм или сериал. Всичко обаче е въпрос на време и обстоятелства, но вече го обсъждам с правилните хора.

- Романът ще има ли своето продължение, нови герои и различна сюжетна линия?

- Един опитен писател, който уважавам изключително много, ме посъветва никога да не казвам, че романът ми ще има продължение, защото не звучало сериозно. Тогава не разбрах забележката, не я разбирам напълно и сега, може би защото съм прохождащ автор, но вероятно имаше предвид, че звучи прекалено комерсиално, защото една стойностна книга, една съвършено грабваща история не може да има
продължение, тя е разказана от начало до край и финалът е ударен и масивен като скала, която си стои на мястото и никой не може да я помръдне. Аз смятам, че моят финал също е такъв, но въпреки това мисля, че след една силна история не е невъзможно да има и друга силна история. Така че ще наруша творческите неписани правила и ще създам някакъв вид продължение, което ще е толкова необичайно и интересно, че в момента, докато пиша тези думи, се вълнувам.

- Във втората част на „Хранилка“ светският блясък ще бъде ли част от обстановката?

- Ще се наложи да ви разочаровам, но повярвайте, динамиката, стилът и изненадите ще ги има по начин, който със сигурност няма да очаквате. А и да не забравяме, че се бях постарал доста в „Хранилка“ - в романа има факти за над 60 луксозни бранда коли, дрехи, аксесоари и други, така че от шампанското ще ви държи влага, колкото и на изток да отидете.