0

З емеделското министерство предлага промяна в размера на таксите за придобиване право на собственост върху паднали дивечови рога, които към настоящия момент са символични (по 1,50 лв./кг за паднали рога от благороден елен и по 1,00 лв./кг за елен лопатар).

Обосновката е свързана с размера на изкупните им цени (около 40 лв./кг), вземайки под внимание и натрупаната през периода 2001 – 2023 г. инфлация, приблизително около 159% (калкулатор на инфлацията), и увеличените разходи на администрацията.

Личен архив

Средногодишно (за последните три години) на територията на страната се събират 5333 кг общо, от които 4700 кг от благороден елен и 633 кг от елен лопатар. В тази връзка се предлага таксата за паднали рога от благороден елен да стане 5 лв./кг и за елен лопатар 4 лв./кг.

Удостоверения

По направените проучвания от Изпълнителна агенция по горите средноаритметично (за последните три години) са издавани 3709 бр. удостоверения за придобито право на подборно ловуване и дубликати. За издаването им в сега действащата тарифа са предвидени такси съответно по 1 лв. за удостоверение и по 0,50 лв. за дубликат, като техният размер не покрива разходите за предоставяне на административната услуга.

В тази връзка в проекта е предвидено за издаване на удостоверение за придобиване право на подборно ловуване, както и за дубликат на удостоверението да се събира такса в размер на 5 лв. 

За останалите издавани удостоверения, разрешителни, позволителни и др. писмени документи се запазва размерът на събираните досега такси за съответните услуги, тъй като към настоящия момент покриват извършените разходи за тяхното предоставяне.

Изпити

Земеделското министерството предлага увеличение на таксите и за провеждане на изпит за ловци с промени в Тарифата за таксите, които се събират по Закона за лова и опазване на дивеча.

Предлага се да се увеличи размерът на таксите за полагане на изпит за придобиване право на лов, като се завиши техният размер за теоретичния и практическия изпит съобразно разходите, които прави административният орган по тяхното предоставяне. Част от теоретичния изпит ще се провежда чрез попълване на електронен тест на предоставен от изпитната комисия таблет. Изпитната комисия се състои от експерти с необходимото образование и познания в областта на ловното стопанство.

Продължителността на изпита е над 3 часа. Практическият изпит е с доста по-кратка продължителност и се провежда от други лица, притежаващи необходимата квалификация за боравене с ловно оръжие, следящи за успешното и безопасно провеждане на изпита.

Проектът предвижда таксата за полагане на теоретичен изпит за придобиване право на лов да се промени от 35 лв. на 60 лв. По направените проучвания от Изпълнителна агенция по горите средногодишно (за последните три години) са положили теоретичен изпит 4153 кандидат-ловци.

Промяна се налага и в размера на таксата за полагане на изпит за придобиване право на лов, като таксата за практическия изпит да се промени от 25 лв. на 35 лв. По направените проучвания от Изпълнителна агенция по горите средногодишно (за последните три години) са положили практически изпит 3318 бр. кандидат-ловци поради факта, че не всички явили се кандидат-ловци са издържали теоретичния изпит.