0

В ълшебен планински лимон ни пази от тромби, прочиства черния дроб и нормализира високия холестерол. Чудодейни резенки и сок от полезния цитрус бяха сред най-купуваните стоки на изложението „Български традиционни и планински продукти“. На експото имаше здравословни продукти като мед, плодове, натурални напитки, шоколад за пиене, както и ръчно изработени играчки, бижута с амулети от истински цветя, чаши и много джунджурии за радост на душата. Повечето производители обясниха, че ходят на фермерския пазар на Римската стена в София, откъдето може да се снабдим с магическите им продукти.

Цитрус

Планинският лимон беше сред фаворитите на посетителите на експото. Той расте на височина 4500 метра, но спокойно може да се засади и в Петрич, и в Търговище, разказа пред „Телеграф“ Светлан, който отглежда вълшебния цитрус. Плодът е идеален за подсилване на организма преди зимата, изтъкна Светлан.

Плодчетата могат да се консумират в сушен вид на резенки сутрин на гладно. Пакетче, което стига за няколко месеца, може да се купи за 3 лв. Ако човек е по-голям ентусиаст, може да си купи храстчето и да си го засади. Разсадът излиза 5 лв. бройката. Храстът не става по-висок от 1,60 м и гарантира здраве за цялото семейство, подчертаха производителите на цитруса. Те разказаха още, че планинският лимон е внесен в България преди 54 години като алтернатива на производството на тютюн.

Този цитрус съдържа четири пъти повече витамин С, отколкото обикновеният лимон. Плодчетата на този са 45-грамови мъници и съдържат пектин. До три месеца резенките нормализират високия холестерол. Сокът му разрежда кръвта, пази от тромби и е препоръчителен след мозъчна или сърдечна операция, защото значително съкращава срока за възстановяване, разказаха още производителите.

Зеолит

Друг чудодеен продукт, който събра овациите на експото, беше сапунът със зеолит. „Ако имате пъпки или проблемна и зачервена кожа, насапунисайте се, изчакайте малко пяната да подейства и изплакнете. Ще видите резултата сами и който се докосне до кожата ви ще иска да го прави по-често“, разказаха изложителите. Любопитно е, че магическият сапун се изнася за Канада и Виетнам. Във Франция са фенове на магическата българска пудра със зеолит, която лекува всякакви рани. „Единствено за душевни няма да помогне, но пък заради това имаме специално вино със зеолит“, разказаха производителите. И увериха, че еликсирът цери душата и дори повишава имунитета. Виното се произвежда по уникална патентована технология.

Амулет

Дамите, които се разходиха до НДК заради изложението, останаха запленени от бижутата с амулети от истински цветя. Медальон с вградено естествено глухарче се купуваше за 18 лв. Бижуто изпълнява желания и носи късмет, разказаха изложителите. Ръчно изрисувани обеци и колиета, значки, несесери с различни послания също бяха сред интересните находки на експото. Плетени играчки, подходящи и за съвсем малки бебета, можеха да се купят за 23 лв.

Меле за бабини зъби и смокинови листа

Чаят от билката бабини зъби и смокинови листа предизвика меле сред посетителите. Производителите обясниха, че ценното в напитката е, че зарежда тялото, помагайки за преноса на кислород. Натурални чайове без консерванти, изкуствени подсладители и оцветители имаше още от каркаде, червен портокал, жълт кантарион, липа, лайка, мед и лайм.

Мариновано сирене със златен медал

Сирената бяха сред кулинарните изкушения на изложението. Интерес предизвика специалното мариновано биволско сирене, носител на златен медал за оригинален пазарен продукт. Различни млечни продукти можеха да се опитат на място и да се купят за хладилника у дома. Маринованото сирене вървеше по 15 лв., биволският кашкавал – 40 лв., а киселото мляко – 6 лв.

Планини от малини за 10 лв.

Планини от малини за 10 лв. кутийката посрещаха посетителите на изложението за планински продукти. Ягодите вървяха по 5 лв. Децата бяха най-впечатлени от плодчетата и от шоколада за пиене, който също беше сред акцентите на експото. Можеха да се купят още шипкова тинктура за 8,50 лв., тинктура от орехови преградки на същата цена, шипково брашно от 2,80 лв. за 100 грама, както и различни пчелни продукти.