0

З апочна обучението на медицинските екипи, които ще обслужват въздушните линейки.

В тренировъчния център във ВМА пристигна и здравният министър, който проследи как протича подготовката на първите лекари и медицински специалисти.

Общо 106 лекари и медицински сестри са се записали за обучението като четирима от тях са отпаднали по медицински причини, съобщи БНТ. Първите хеликоптери се очаква да пристигнат у нас в средата на юли.

Определени са пет бази. Първоначално ще отворят базите в Долна Митрополия и Враждебна, а в последствие - и във Варна, Пловдив и Ямбол.

Площадки за кацане ще има в почти всички областни и университетски области у нас.

"Тук са постигнати едни условия, които почти напълно отговарят на това, което предоставят хеликоптерите, които сме закупили. Сигналът ще попада в този национален информационен център, а диспечерите ще имат квалификацията да преценяват дали случаят се нуждае от линейка или трябва веднага да излети хеликоптер", заяви служебеният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

"Ние и без това обучаваме персонал за летателни машини, евакуационни екипи, но тук има и редица специфики като говорим за кърмачета, родилки и бременни. Това е предизвикателство, което, разбира се, обогатява нашите екипи", каза началникът на ВМА ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.  

Работна група между министерствата на здравеопазването, на вътрешните работи и на земеделието и храните работят по Наредбата за райския газ като скоро се очаква да бъдат обявени промени, каза още здравният министър.