Й оланта Делибозова-Йоли е майстор на всякакъв вид сладкиши. Демонстрира го и в предаванията си по 24Kitchen, както и на своя сайт. Подбрахме няколко идеи, особено подходящи за пролетта и наближаващите още по-топли месеци. Още на yoli-bg.com.
Лимонов пай-брюле
Необходими продукти:
За основа:
- 50 г пудра захар
- 80 г фино смлени бадеми
- ванилия
- настъргана кора от 1 лимон
- 1 яйце
- 150 г меко масло на бучки
- 210 г брашно
- 1/2 ч.л. бакпулвер
За крем:
- 1 голям лимон (150 г)
- 100 мл пресен прецеден лимонов сок (приблизително от 2 лимона)
- 150 г захар
- ванилия
- 10 г нишесте
- 4 яйца
- 125 г стопено масло
- кристална захар за поръсване и карамелизиране
Начин на приготвяне:
За основата на пая се ползва 1/3 или половината от тестото в зависимост от това каква дебелина желаете. Останалото може да съхранявате в хладилник 1 седмица или да замразите. Използвайте го за бисквити или други сладкиши.
Пригответе тестото за основата няколко часа предварително, за да може добре да се охлади и стегне в хладилника. За по-бързо може да го сложите във фризера. С миксер или в кухненски робот разбъркайте заедно пудрата захар и бадемите. Добавете ванилията, лимоновата кора и яйцето. След като добре се смесят, прибавете постепенно маслото, като продължите да разбърквате до получаване на крем. Сипете брашното, примесено с бакпулвера. Разбийте още малко, докато съставките се смесят и получите меко и лепкаво тесто. Не добавяйте повече брашно. Сложете тестото в найлонов плик и приберете в хладилника, докато се стегне и стане годно за разточване.
Покрийте дъното на малка правоъгълна форма с хартия за печене. Размерът, който авторът посочва, е 24 х 16 см. Аз нямам подобна форма, но това не е важно. Може да изпечете пая и в кръгла форма. Разточете върху набрашнена повърхност или хартия за печене половината от тестото на кора с дебелина 3 или 4 мм. Пренесете я във формата и изрежете излишното тесто по краищата. Надупчете кората с вилица и приберете в хладилника, докато приготвите крема.
За крема надупчете с вилица един лимон и го сварете за около 20-25 минути. Охладете го и разрежете на половина. Отстранете бялата мембрана и семките. Пасирайте лимона заедно с лимоновия сок и захарта. След като получите гладка консистенция, прибавете ванилията, яйцата и нишестето. Накрая налейте маслото и отново разбийте добре с пасатор. Загрейте фурната на 170* с вентилатор. Излейте крема върху маслената основа и изпечете сладкиша на по-долно ниво на фурната за 30 минути. Охладете добре и приберете в хладилника за 1 нощ. С ножче минете по краищата на формата, за да отлепите крема. Обърнете целия сладкиш върху дъска и отстранете хартията. Пренесете го в чиния с крема нагоре, като си помогнете с дъската. Не се притеснявайте, сладкишът е достатъчно стегнат и няма да пострада от обръщането. При поднасяне отрежете парчета като малки пасти. Посипете ги със захар и карамелизирайте с горелка. Да ви е сладко!
Чийзкейк
Необходими продукти за сладкиш 24 см:
За блата:
- 300 г чаени ванилови бисквити
- 200 г печени безсолни лешници
- 150 г меко масло
За крема:
- 500 г сирене рикота
- 200 г захар
- 400 г заквасена сметана
- 14 г желатин (1,5 пакетче)
- сок и кора от 1 лимон
- 50 мл лимонов ликьор
- ванилия
За желето:
- 300 г вода
- сок и кора от 1 лимон
- 100 г захар
- 1/2 капсула лимонова есенция
- 50 мл лимонов ликьор
- 9 г желатин (1 пакетче)
- жълта сладкарска боя
Начин на приготвяне:
Сипете в кухненския робот бисквитите, лешниците и маслото. Смелете, докато получите маслени трохи. Сипете ги в тортена форма с подвижен борд и с притискане оформете на блат. Разбийте с пасатор сиренето със захарта. Прибавете сметаната, ванилията, сока и кората от лимона, както и ликьора. Накрая налейте желатина, разтворен на водна баня в малко вода (около 50 мл). Сипете крема върху бисквитената подложка и оставете в хладилника да се стегне.
За желето сварете за няколко минути сироп от водата, сока и кората на лимона. Прибавете останалите съставки. След като се охлади, махнете лимоновата кора и прецедете през цедка. Поставете сиропа в хладилника. Като започне леко да желира, го изсипете върху вече стегнатия крем. Оставете сладкиша за няколко часа в хладилника, за да се желира добре. Гарнирайте с разбита сметана и резени лимон. Да ви е сладко!
Кокосов
Необходими продукти:
- 120 г меко масло
- 120 г пудра захар
- 2 яйца
- 200 г брашно
- ванилия
- 250 г кайсиев конфитюр
За кокосовите трохи:
- 60 г масло
- 5 с.л. захар
- 6 с.л. вода
- 125 г кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
Разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Прибавете яйцата, а накрая пресятото брашно и ванилията. Намажете тавичка с масло и поръсете с брашно. Сипете тестото първо тук-там на малки части и внимателно го разнесете с лъжица. Направете това за ваше улеснение, тъй като тестото е доста гъсто и ще е по-трудно да се разнесе равномерно, ако сте го изсипали наведнъж в тавата. Намажете тестото с конфитюра.
За кокосовите трохи сложете на котлона в малка тенджерка маслото, захарта и водата. След като сместа кипне, добавете кокосовите стърготини. Трябва да получите гъста консистенция. Може да увеличите количеството на кокоса по ваша преценка. А ако искате по-рядка заливка, сипете още малко вода. Поръсете с кокосовите трохи намазаното с конфитюр тесто. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете сладкиша за около 20-25 минути. Сервирайте го охладен и нарязан на малки парчета. Да ви е сладко!
Карамелизиран ябълков
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. захар за карамела
- 75 г масло за карамела
- 5-6 зелени ябълки
- 2 яйца
- 125 г много меко масло
- 4 с.л. захар с връх
- 1 ч.ч. брашно
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- ванилия
- 400 г пълномаслено кисело мляко
- 200 г заквасена сметана
- 80 г пудра захар
- 1 ч.ч. кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
Сипете млякото в тензух и ги оставете в хладилника да се изцеди добре. Смесете гъстото мляко със сметаната, ванилия и разбийте с миксер на гладък крем. Подсладете на вкус с пудра захар. Оставете крема в хладилника, докато приготвите сладкиша. Карамелизирайте захарта и я изсипете в кръгла тавичка с диаметър около 24-26 см. Наклонете тавата на всички страни, за да може карамелът да полепне равномерно навсякъде. Сложете върху него маслото. От топлия карамел то само ще се стопи.
Почистете ябълките, обелете ги и ги нарежете на резенчета. Подредете ги върху карамела като розетка. Разбийте с миксер маслото и захарта на пухкав крем и добавете едно по едно яйцата. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията и ги сипете в крема. Разбъркайте. Нанесете внимателно тестото на малки части върху ябълките. Ако го изсипете цялото в средата, като започнете да го разпределяте по ябълките, ще ги разместите. Тестото е доста гъсто, затова аз го сипвам на малки части навсякъде с лъжичка, а после го разпределям с пръсти. Така няма опасност да се разместят ябълките.
Изпечете сладкиша в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 30-35 минути. След като се охлади почти напълно, го обърнете върху равна кръгла чиния. Помогнете си с ножче и минете с него по края на тавата, за да отделите краищата. Така ще го обърнете по-лесно. Накрая намажете сладкиша с крема и посипете с кокос. Аз го запичам предварително леко във фурната, колкото да порозовее. Така става по-ароматен. Да ви е сладко!
Шоколадова торта без блат
Необходими продукти за форма 24 см:
- 170 г натурален шоколад
- 80 г масло
- 4 яйца
- 100 г захар
- 30 г брашно
- ванилия:
Начин на приготвяне:
Начупете шоколада на парченца и го стопете на водна баня заедно с маслото. Оставете го настрана да се охлади. Разбийте яйцата, ванилията и захарта много добре, докато утроят обема си и получите гъст пухкав крем. Към яйчния крем с внимателно бъркане прибавете шоколадово-маслената смес. Накрая сипете и брашното. Сипете сместа в тортена форма, покрита с хартия за печене и намазана с масло. Изпечете за 15-17 минути в предварително загрята на 160 градуса фурна. Да ви е сладко!
Бразилски с кафе
Необходими продукти за форма 24-26 см:
За тестото:
- 125 г меко масло
- 150 г пудра захар
- 3 яйца
- 125 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- ванилия
За заливката:
- 250 мл силно кафе
- 3 с.л. какао
- 3 с.л. захар
- 2 с.л. коняк
За гарниране:
- 200 г течна сметана
- кокосови стърготини за поръсване
Начин на приготвяне:
Разбийте на пухкав крем маслото със захарта. Добавете яйцата, а след тях брашното, пресято с ванилията и бакпулвера. Сипете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене, и изпечете в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 25-30 минути. Разбъркайте сухите съставки за заливката и прибавете коняка и кафето. Набодете добре с вилица охладения сладкиш и залейте. Отгоре гарнирайте с разбита сметана и поръсете с кокос. Оставете сладкиша да престои един ден в хладилника, преди да го сервирате.
За глазурата лично аз не подслаждам сметаната, но вие преценете как ще ви хареса. Понякога замествам сметаната за разбиване със заквасена, също става чудесно. Да ви е сладко!
Хлебен пудинг
Необходими продукти:
- 1 опаковка пресен бял хляб за тост
- плодове по избор
- захар на вкус
- 2 с.л. подходящо според плодовете сладко
- сок и настъргана кора от 1 лимон
Начин на приготвяне:
Нарежете плодовете в купа и ги разбъркайте с останалите продукти за пълнежа. Оставете ги да престоят 30 минути, за да могат да отделят достатъчно сок за напояване на сладкиша. Изрежете краищата на филийките хляб. Плътно ги подредете по дъното и стените на купа, която предварително сте покрили с парче найлоново фолио. Изсипете плодовете вътре. Отгоре покрийте плътно с филийки хляб. Завийте всичко с висящите краища на фолиото. Натиснете пудинга с някаква тежест, за да може вътре добре да се уплътни и да приеме формата на съда. Оставете го в хладилника за 1 нощ. Обърнете пудинга в голяма чиния, отстранете фолиото, гарнирайте с пресни плодове и сервирайте с кисела сметана или топка ванилов сладолед.
Да ви е сладко!