0

Т очно преди 60 г. - на 21 март, е закрит най-страшният затвор в света – Алкатраз, но с това не приключва неговата история. Малкото островче в залива на Сан Франциско има легендарен статут, най-вече с известните затворници и с почти невъзможните за бягство условия. 

Тайни

В средата на XIX в. на малкото парче земя с площ от едва два кв. км е изграден морски фар. Военните обаче бързо забелязват безспорните стратегически предимства на Алкатраз. Той е превърнат във военна база, а от 1934 г. в затвор. Бързите течения и студената вода правели бягството на практика абсолютно изключено. 

Островът бил открит още от конквистадорите. Нарекли го Алкатраз, което в превод означава Островът на пеликаните. По време на Войната за независимост островът е ключов пункт за защитата на Сан Франциско. Във военното поделение били докарани над 100 оръдия. 

През 2019 г. екип археолози се натъква на необичайни открития. Високотехнологичен скенер открива неизвестни подземни тунели. След разкопки археолозите се натъкват на идеално запазено бомбоубежище, което било затрупано с пръст. Бункерът бил в центъра на мрежа от тунели, които опасвали острова и били пълни с оръжия и амуниции. Всъщност през цялото време затворниците са били на една ръка разстояние от истински арсенал, но не са подозирали за съществуването му. 

Бягство

Първоначално затворниците са били малко и са били държани в мазето под фара. През 1906 г. на острова са транспортирани цивилни, които са оцелели от мощно земетресение, което разрушава Сан Франциско. На 21 март следващата година целият остров Алкатраз официално е обявен за затвор. Постепенно мястото се превръща в дом на най-бруталните престъпници на Америка. Там са били затворени гангстери като Ал Капоне, Робърт („Птичаря”) Страуд, Джордж („Картечницата”) Кели, Бъмпи Джонсън и терористи като Миранда, който стои зад атаката срещу сградата на Конгреса през 1954 г. В началото за надзирателите било особено тежко да бъдат отделени от близките си. Затова било построено специално крило за семействата на надзирателите. 

Въпреки многото опити бягството от Скалата било почти невъзможно. От затвора винаги са твърдели, че нито един затворник не е успял да избяга жив. Общо 36 осъдени са направили 14 опита за бягство, като двама мъже са се опитали по два пъти. 23 са заловени живи, шестима са застреляни и убити по време на бягството си, двама са се удавили, а петима са „изчезнали и предполагаемо удавени“. 

Опити

Най-жестокият инцидент се случва на 2 май 1946 г., когато неуспешен опит за бягство на шестима затворници води до брутална битка за Алкатраз. 

Може би най-известното е заплетеното бягство, извършено на 11 юни 1962 г. от Франк Морис, Джон Англин и Кларънс Англин. Предполага се, че тримата мъже са се удавили при опита си да избягат. Те попаднали зад решетките след осуетен банков обир. Техният опит приковава вниманието с търпеливия и прецизен подход на затворниците. Те успяват да изкопаят тунел, през който да се измъкнат. В нощта на бягството слагат на своите места в леглата чучела с човешки размери. По този начин заблуждават надзирателите, че спят, и тревогата била вдигната едва на сутринта. Те изчезват без следа, като най-разпространената версия е, че са се удавили и теченията отнесли труповете в океана. И тук започва легендата. Периодично през годините се появяват „доказателства”, че тримата се измъкват успешно и продължават да си живеят живота необезпокоявани някъде в Южна Америка.

Въпреки че повечето бегълци са заловени или са загинали, през 1962 г. затворникът Джон Пол Скот успява да стигне до брега. Той обаче бил толкова изтощен, че полицията го намерила в безсъзнание и в хипотермичен шок. 

В днешно време е популярен годишният триатлон „Бягство от Алкатраз“. Той включва задължително плуване 2,4 км в ледените води на океана от Скалата до брега. Островът се превръща в любима туристическа дестинация и постоянният наплив на желаещи да го видят принуждава властите да пуснат редовна фериботна линия от Сан Франциско.

Звездата

Най-известният от всички обитатели на легендарния затвор безспорно е мафиотът Ал Капоне. През 20-те и 30-те години на миналия век той е прословутият гангстер Белязания, Обществен враг номер 1. Но когато пристигна в Алкатраз в края на август 1934 г., Ал Големия приема скромното Затворник 85.

Като затворник 85 Капоне води много различен живот от безгрижните си дни в Чикаго. Занимава се с четене и музика. Образцов затворник, той се държал примерно и се отнасял с внимание към задълженията си. Ал избухвал рядко и още по-рядко прибягвал до насилие. Всъщност е документиран само един подобен случай, при който прочутият бандит пребил съкилийника си. 

Бъдеще

След като затворът прекратява дейността си като такъв, островът на два пъти е окупиран от индианци сиукси, които са протестирали срещу асимилаторската политика. Втората окупация продължава цели 19 месеца, като по време на свирепите сблъсъци са опожарени почти всички сгради. Индианците се позовали на стар закон, според който всеки може да се засели на пустеещо парче земя и да го обяви за свое. През 2007 г. започва подписка с искане островът да бъде обособен като глобален центът на мира. Проектът е оценен на близо един милиард долара. Събрани са близо 16 хиляди подписа, но те са крайно недостатъчни и Алкатраз остава в системата на Американските национални паркове.