0

Waze скоро ще започне да предупреждава за изкуствени неравности и остри завои на пътя.

От Google, чиято собственост е приложението, базирано на платформата на Maps, обявиха няколко нови функции, сред които и предупреждение за спрели линейки или полицейски коли на пътя.

Предупрежденията за опасност на пътя и актуализираната информация за маршрута ще бъдат налични на телефони с iOS и Android този месец, а други са планирани за по-късно тази година. Функцията за предупреждение за аварийно МПС показва мигаща икона на линейка, полицейска кола или пожарна на картата и ви казва колко далеч е тя. Тази функция вече е достъпна за потребители в САЩ, Канада, Мексико и Франция, а скоро и други страни ще я последват.

По-късно този месец приложението ще получи нови икони, предупреждаващи за неравности на пътя (т.нар. легнали полицаи), остри завои, будки за събиране на пътни такси, както и предварителни предупреждения, че ограничението на скоростта предстои да бъде снижено напред по пътя ви.

На живо

Освен това приложението вече променя начина, по който ще показва трафик на живо и дава информация за закъснения, когато тръгвате по някой от обичайните си маршрути. Към края на месеца за потребителите на Android (и iOS по-късно тази година) нова помощна функция за кръгово движение ще ви казва коя лента да използвате, за да стигнете до частта от кръговото, през която искате да излезете. Работи се и върху функция, която да известява водачите за правилата при навлизане в кръгово и това кой е с предимство. Причината е, че в много държави, включително и в България, няма унифицирани правила за движение в кръгово кръстовище, като в някои с предимство са колите в кръга, а в други навлизащите в кръстовището. Правилото е предимството да е на колите в кръга, но изключения често се налагат чрез поставянето на допълнителни знаци.

Паркиране

Очаква се също така Waze скоро да започне да предоставя информация и за възможности за паркиране на обществен или частен терен, включително и да бъде интегриран със системите на общините с цел да може да се плаща за паркинг директно през приложението. Функцията първо се очаква да се въведе пилотно в Ню Йорк и Монреал.

История

Waze е софтуерно приложение за GPS навигация, собственост на Google. Oт няколко години насам то е особено предпочитано от шофьорите по целия свят, включително и у нас, заради това, че не работи само като маршрутизатор, а и има функции за известяване за задръствания, затворени пътища, опасности и дори полицейски патрули в реално време. По данни на Google около 150 млн. потребители ползват приложението.

Актуалност

За актуалността на информацията в платформата се разчита на самите потребители, които я съобщават в платформата. Наскоро от Waze актуализираха начина, по който ползвателите качваха сигнали в приложението. Преди то изискваше значителен брой кликове по дисплея и влизане в менюта, което водеше до риск за пътната безопасност заради разсейването на водача по време на шофиране. Сега вече на дисплея се показва специална икона - жълт триъгълник, който след кликване показва въпроса "Какво виждате?". Точно тогава потребителите могат да изберат от следващо меню с икони, сред които задръстване, катастрофа, друг вид опасност или полицейски автомобил. Последната опция все още съществува в българската версия на Waze, въпреки че в редица страни Google я изключи под натиска на местните правоприлагащи органи.