0

Б ългари в Ню Йорк издигнаха българския флаг и играха нашенско хоро за 3 март. По този начин вчера отбелязаха националния ни празник, обясни пред „Телеграф“ Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Той е на посещение там до 6 март по покана на Ордена на архонтите на Вселенска патриаршия „Св. Андрей“ в Америка. Събитието по случай националния ни празник уважи и кметът на Ню Йорк Ерик Адамс.

„Искам да поздравя всички празнуващи освобождението на нашето Отечество и да напомня думите на нашия Господ Иисус Христос, че: ”Никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели.“ (Йоан 15:13). На 3 март честваме националния си празник и паметта на онези, които през всички години на тежки изпитания не само искаха България да е свободна държава, а също да е и духовно свободна, да изповядва свободно Христос разпнатия и възкръсналия от мъртвите, да строи църкви, училища и своите институции, да се нареди наравно на картата на свободните народи, които сами избират пътя и своето бъдеще“, каза Негово Високопреосвещенство.

Визита

Днес митрополит Антоний ще отслужи Божествена литургия за Неделя първа на Великия пост в православния храм „Успение Богородично“ в Саут Хамптън, която е към Вселенската патриаршия.

По време на визитата си митрополитът посети и възстановената наскоро православна църква „Св. Николай“, разрушена при атентата над Световния търговски център през 2001 г. Той се срещна и с митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф в Българската митрополия в Ню Йорк. Двамата са обсъдили „предизвикателствата на служенето в диаспора“. 

Богослови

Западно- и Средноевропейският митрополит посети и известния богословски институт „Св. Владимир“ в Ню Йорк, където са преподавали известни руски богослови на 20 в., някои от които са били и декани на учебното заведение. Сред тях са професорите и протойереи Георги Флоровски, Александър Шмеман, Йоан Майендорф, Томас Хопко и др. Митр. Антоний се е срещнал със сегашния ректор на института о. Чад Хатфилд.