0

Г олямата поетеса Надежда Захариева е получила смарт часовник за рождения си ден на 3 ноември, похвали се пред „Телеграф“ самата тя. „Дадоха ми го няколко дни в аванс. Аз исках да си го купя сама, но децата казаха: „Вместо да се чудим какво да ти вземем, дай да е от нас“. Вече говоря по часовника, когато не мога да вдигна телефона. Показва ми различни индикации, като пулса например – преди 6 минути ми е бил 88, тъй като работя в момента. Има и едно зелено човече, което се появява на дисплея, като отчете, че седя от 1 час и казва: „Хайде, раздвижи се“, разказа съпругата на незабравимия Дамян Дамянов.

Торта

Въпреки че рожденият й ден е днес, тя ще го отпразнува в събота. „Сега децата са на работа, внуците – на училище. Знам, че е Задушница и ще спазим ритуала да поменем най-напред хората, които са вече отвъд – Дамян, сина ни Петьо, както и две от сестрите ми, други роднини, близки и приятели. Ще бъдем в един малък ресторант до нас. Питки и торти не мога да правя, всичко съм поръчала. Ще бъдем 18 човека, със сватовете – майката на Генади (съпруга на Райна), родителите на Лора (съпругата на Явор), те са по-млади, брат й, първи братовчеди.

Някога исках цветя за подарък, но вече у дома е като ботаническа градина. Затова очаквам книги по мой вкус. С един от гостите съм се разбрала, като е в книжарницата, да ми каже няколко заглавия, да си избера. В момента довършвам „Ерата на тълпите“ на Серж Московичи, а ме чака „Вторият пол“ от Симон дьо Бовоар. Тя е 932 страници. Като учех френска филология, ми я бяха подарили на френски, но тогава нито познанията по езика ми бяха достатъчни, нито бях на подходящата възраст“, споделя Надежда.

Внуци

Най-голямата атракция на тържеството ще са тримата й внуци. „Мога да кажа, че съм една щастлива баба. Ако Дамян си е направил паметник от творчеството, то аз продължих генетичния му код. Десислава – на дъщеря ми Райна, на 31 декември ще направи 15 г. Синът ми Явор има две деца – Дамян навърши 8 г. на 18 април, а Ваяна празнува третия си рожден ден на 17 юли. Те обикновено ми подаряват свои рисунки.

Аз си пазя още рисунките на децата за 8 март, сега събирам и тези на внуците. Дамян е главният художник във фамилията. От морето пък беше донесъл камъчета за баба“, радва се на наследниците поетесата. Днес тя влиза в чаровна юбилейна годишнина. „Духът няма възраст, затова не мога да кажа моята на колко е. Животът е разминаване между дух и материя и вече не правя дългосрочни планове“, добавя авторката на „Сливи за смет“, „Тя и тримата“, „Една надежда“, „Живот като живот“ и още много любими на поколения стихосбирки.