0

А ко искате да си имате свое лично чудо в Долината на розите, най-добре е да си изберете едно от местата, където тя се отглежда, и да отидете ден преди да посетите градина с роза дамасцена. Тя цъфти от края на май до към 20 юни и долината буквално гъмжи от туристи. Идват възторжени групи от цял свят. Като започнеш от Страната на изгряващото слънце, минеш през Китай, прекосиш Европа и стигнеш до Америка.

Хотелите в цялата долина са пълни и резервирани месеци преди това. Затова с преспиването за една нощ е трудничко, но не е невъзможно.

Стрелча

Моето лично чудо се случи в Стрелча преди година, въпреки че поне десетина пъти съм ходила на различни места и розоварни в долината. Преди да се присъединя към малка група за еднодневна разходка от типа на Слоутуризъм  в градчето, известно и с горещите си извори, а отскоро и с мегалитното селище, открито в планината над него, исках да видя почерняващи рози в изоставена градина. Почерняващи рози се появявали все повече в градините на малките собственици, които се отказват да ги гледат заради безкрайно ниските цени на изкупуване на цвета, които не могат да компенсират гладиаторския им и изцяло ръчен труд.

Групата трябваше да пристигне в Стрелча от Пловдив, затова успях да си намеря малка стаичка на много изгодни цени предишната вечер, за да отида в градината призори. Жената, която ми я даде, беше собственик точно на такива изоставени насаждения и обеща да ми ги покаже. Трябваше да станем рано, горе- долу малко след изгрев-слънце. Първо, защото розите се берат рано, тъй като маслото се качва към цвета от пет сутринта докъм десет и тогава уханието е неземно. Второ, защото докъм 8 е най-подходящото време за снимки. Към обяд слънцето изгаря целия чар на светлорубинените цветове.

Чудодейни свойства 

Няма да крия, че вече знаех не малко за чудодейните свойства на това растение. Освен купища материали, които бях изчела, които разказват за невероятни истории за гонене на бесове, прочистване на въздуха, връщане на нормално дишане при хора с белодробни проблеми, до опити за сваляне на радиация от определени места с розова вода. Също и за свойствата й да помагат на хора със стегнат стомах, както и вярата на мюсюлманите, че с розова вода могат да изчистят храмовете си от следите на чужди за тях религии. Едно от доказателствата за чудодейните й качества да хидратира е кожата на хората, които живеят в Долината на розите. 

Младолики 

Вгледайте се в тях и ще установите, че без значение на възрастта, лицата им са гладки, младолики и светят. Имах собствен опит с конкрет от рози. Производители ми дадоха да намажа вечно напуканите си устни с конкрет и след този случай такъв проблем повече никога не ми се появи. А пред очите ми по време на изложение в Берлин видях как едно драже, което съдържаше капка  масло от роза дамасцена, върна гласа на български министър на земеделието за броени секунди.

Бързахме

Ето защо почти цяла нощ не спах в очакване на срещата с градината. И, разбира се, по закона на всеобщата планетна гадост започнах да се разболявам. Носът ми се запушваше, обръч започваше да стяга главата ми, дишах все по-трудно, очите ми се замъгляваха от сълзи. Сутринта тръгнах унило до моята хазяйка, въпреки че се стараех да поддържам бързото й темпо на ход. Дума не казах, че съм болна, за да не се върнем.

Тъмни облаци 

Небето над нас се беше покрило с тъмни облаци и обещаваше да вали. Когато стигнахме градините, тя ме пусна да вляза сама. Въпреки че тази година не беше се грижила за храстите, те преливаха от цвят.

Чудо на талази

Навлязох в междуредията. И усетих как вълна от аромат първо се блъсна лекичко в мен и после се отдръпна, сякаш ме изучаваше. Притихнах, защото усещах, че се случва някакво чудо. След секунди талази от аромат започнаха да ме заливат и нежно проникваха с невидими бодли в тялото ми. И тогава носът ми се отпуши, главата ми започна да се прояснява, сълзите от очите ми изчезнаха, дишах все по-леко, след минутка се чувствах свежа и вече тичах към храст, който протягаше почернели клони към небето, а в сърцевината му туптеше туфа с розови цветя.

Не умира

Гледах и не вярвах на очите си, че такава красота е оставена да загине. До мен се чу гласът на моята хазяйка. „Дишаш вече, а?  Като не казваш, да не мислиш, че не виждам, че не ти е добре. Видя ли как розите те излекуваха”, каза тя със смях. “Не се тормози за тях. Тези храсти  ще ни надживеят.  Няма да умрат. Те са жилави, пускат корени до центъра на земята, от там извличат силата си, и пак ще избият”, изрече жената като заклинание.

Точно зад гърба й се появи дебел сноп от слънчеви лъчи, които прорязаха черните облаци и осветиха розите. А ние се втурнахме да берем тези благословени от Бог листенца.

С плетени кошници  

След час се присъединих към веселата група от жени, които възбудено си споделяха снимки от току-що направената първа фотосесия, направена в розова градина по път за Стрелча. След това направихме обиколка на розоварната там, с любопитство поглъщахме разказа на собственика за чудодейните свойства на етеричните масла. После всеки участник получи плетена кошница и се втурнахме да берем от градините рози, за да направим прочутото сладко от рози. Изсипвахме ги в чувал. 

Тичинки 

След това всички дружно отделяхме розовия цвят от тичинките и дръжките. Най- голямото струпване беше пред огромната тенджера с врящ захарен сироп, в който се изсипва розовият цвят и се бърка с огромна лъжица. Готовото сладко насипахме в бурканчета и всеки участник получи по едно.  

После всеки можеше да си купи на изгодни цени на място литри с розова, лавандулова и други чисти флорални води, без добавки на спирт като в много магазини. Други се сдобиха с лечебни мехлеми и етерични масла.

Местни гозби с розе и ракия 

Има няколко ястия в Стрелча, които задължително трябва да се вкусят. Можеш да ги опиташ по време на кулинарна изложба, която се провежда в градчето по време на празниците, посветени на розата. Пак там и на Фестивала на розето в Казанлък можеш да се насладиш на уникални вина от района, но и цяла България. Иначе типично стрелчанско ястие е боб с месо на фурна, както и чукано зеле с ориз на фурна. Истински хит, заради който хората се отбиват в Стрелча,  е крем карамелът с яйца от домашни кокошки.

Мистериите на траките и слънцето   

Едно от най-вълнуващите преживявания на пътешествениците след вкусния обяд в Стрелча е посещението на тракийско светилище над града в Скумсале, а учените го свързват с тракийското светилище Бегликтаж. До там може да се стигне и пеша и с автомобил или автобус. Посреща те възхитителната гледка на ширнали се зелени поляни и тайнствени мегалити сред тях, които сякаш са спуснати от Космоса. Те са разположени във формата на слънце на територия от 1200 кв. м и засега са датирани от началото на първи век от новата ера.

Много от тях са фалически символи, свързани с плодородието. На територията има два трона и легло, изсечени в камъните. Над Стрелча има и каменни календари, през които слънцето отбелязва пролетното и есенното равнодействие, но и лятното и зимното слънцестоене. Мястото се напуска, преди слънцето да се скрие, защото залезът отваря Вратите на отвъдното, за да влязат сенките на предците.