0

З а сладко похапване – за закуска или просто ей така, е време и подбираме рецепти на Лора и Стоян от „Бон Апети“. Още на bonapeti.bg.

Пудинг с кифли

Необходими продукти:

  • 3 кифли с мармалад
  • 1 пакет пудинг ванилия
  • 1 л прясно мляко
  • 50 мл вино марсала
  • 100 г светли стафиди
  • 70 г кокосови стърготини
  • 50 г захар
  • краве масло за намазване

Начин на приготвяне:

Кифлите се режат на парчета и към тях се добавят стафидите. Пудингът се разтваря в част от студеното мляко, заедно със захарта. Останалото мляко се кипва и с 500 мл от него се заливат кифлите. В останалото топло мляко се налива разтвореният пудинг. Слага се на котлона и се вари, при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти. Полученият крем се сипва върху кифлите, налива се виното, разбърква се и се оставя за 30 минути. Сместа се прехвърля в намазана с масло тава и се поръсва с кокосовите стърготини, запечени до златисто в сух тиган. Покрива се с алуминиево фолио и се пече 50 минути на водна баня в загрята на 180 градуса фурна, без вентилатор. По желание, десертът може да се поднесе топъл с топка сладолед или студен – с плодове.

Банички със стафиди

Необходими продукти:

  • 12 точени кори
  • 400 г извара
  • 80 г тъмни стафиди
  • 120 г захар
  • 80 г краве масло
  • 2 яйца
  • 50 мл ром
  • 1 пакетче бурбонска ванилова захар
  • 1 лимон
  • пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Стафидите се заливат с рома и се оставят да набъбнат. Яйцата и захарта се разбиват. Добавят се настърганата лимонова кора, изварата, отцедените стафиди и ваниловата захар. Една кора за баница се намазва с разтопено масло, покрива се с втора, която също се намазва. В средата се слага 1/6 от плънката. Оформя се като бохча. По същия начин се приготвят и останалите банички. Бохчите се прехвърлят в тава, покрита с тефлоново килимче за печене и се пекат за около 15 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Поднасят се поръсени с пудра захар.

Кроасани с шоколад

Необходими продукти:

  • 800 г бутертесто
  • 150 г черен шоколад (75% какао)
  • 150 г бял шоколад
  • 1 яйце (размер М)
  • брашно за разточване
  • кокосови стърготини за поръсване

Начин на приготвяне:

Черният и белият шоколад се нарязват на ситно. Бутертестото се разточва леко на правоъгълник, върху набрашнен плот. Изрязват се триъгълници. Във всеки триъгълник се поставя по малко от двата вида шоколад. Завиват се кроасани. Поставят се в тава със силиконов килим на дъното, намазват се с разбито яйце и се поръсват с кокосови стърготини. Пекат се за 20 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.

От тези продукти излизат 32 кроасанчета.

Американски палачинки с малиново масло

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. брашно
  • 4 яйца
  • 2 с.л. захар
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 2 с.л. краве масло
  • 1 с.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. сол

За малиновото масло:

  • 100 г краве масло
  • 250 г малини
  • 2 с.л. мед
  • 1 ванилия

Начин на приготвяне:

Брашното, жълтъците, бакпулвера, ванилията и солата се смесват в купа и се бъркат до получаването на хомогенна смес. Налива се млякото и отново се разбърква. Белтъците се разбиват с миксер. Добавя се захарта и отново се разбива до получаването на сняг. Тестото се сипва постепенно към белтъците, при непрекъснато бъркане. Прибавя се разтопеното масло за палачинките и отново се разбърква. Тиган се намазва с масло и се сипва малко от тестото. С лъжица се оформя малък кръг. Ако тиганът е по-голям, можете да правите няколко палачинки едновременно, една до друга. Когато се запекат от едната страна, се обръщат. Маслото, предварително размекнато на стайна температура, се слага в купа и се пасира с половината от малините, меда и ванилията. После се добавят останалите малини и се разбърква с лъжица. Палачинките се подреждат по 4–5 една върху друга, а между тах се намазва от малиновото масло.

Бързи бананови хлебчета

Необходими продукти:

  • 2 ч.ч. брашно
  • 2 яйца
  • 1/2 ч.ч. светла кафява захар Демерара
  • 1/2 ч.ч. кисело мляко
  • 80 г черен шоколад (75% какао)
  • 2 малки добре узрели банана
  • 50 г краве масло
  • 1 ванилия
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1/4 ч.л. сода бикарбонат
  • 1/4 ч.л. сол
  • пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

В купа се разбиват с миксер бананите, захарта и киселото мляко. Добавят се разтопено масло и яйцата. Разбива се. Сипват се брашното, содата, бакпулверът, солта и ванилията. Разбива се. Шоколадът се накълцва и се слага в сместа. Разбърква се с лъжица. С пош се оформят 9 малки питки в тава с хартия за печене на дъното. Хлебчетата се пекат за 25 минути в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор. Поднасят се поръсени с пудра захар.

Сладки с парченца

Необходими продукти:

  • 280 г брашно
  • 230 г краве масло (със стайна температура)
  • 200 г пудра захар
  • 170 г шоколадов кувертюр (дропс)
  • 10 г бурбонска ванилова захар
  • 1 яйце
  • 1/2 ч.л. сода

Начин на приготвяне:

Брашното се смесва с ваниловата захар и содата. Маслото и захарта се разбиват добре. Добавя се яйцето, сипват се сухите съставки, прибавя се и шоколадът. Разбърква се. Плитки тави се покриват с пергаментова хартия. От сместа се оформят топки по около 90 г и се подреждат в тавите на разстояние една от друга. Притискат се леко. Прибират се във фризер за 15 минути. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – за 12–15 минути. Охлаждат се.

Орехови кексчета

Необходими продукти:

  • 100 г орехи
  • 100 г пудра захар + още за поръсване
  • 100 г брашно
  • 100 мл олио
  • 2 яйца
  • 2 с.л. инстантно кафе
  • 1 ч.л. бакпулвер

За крема:

  • 375 г крем сирене
  • 150 г течен шоколад

Начин на приготвяне:

Орехите се смилат. Яйцата се разбиват много добре, наливат се олиото и разтвореното в 2–3 с.л. гореща вода кафе. Разбърква се добре. Сипват се смесените захар, брашно и бакпулвер и се разбърква добре. Накрая се слагат орехите. Тестото се разпределя в тава за мъфини, в отворите на която са поставени хартиени формички за мъфини. Пече се около 15 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Готовите кексчета се охлаждат. Крем сиренето се разбърква с течния шоколад. От кексчетата се изрязват капачета. Издълбават се леко с лъжичка и се пълнят с крема, с помощта на пош. Издълбаната част се поръсва върху крема. Слагат се капачетата и се поръсват с пудра захар.