Л юбопитни съчетания на продукти и кулинарни техники, които всеки може лесно да направи у дома си, намираме от Кулинарен журнал gotvetesmen.com.
Забулени яйца върху картофени тиганици с бекон
Продукти:
4 яйца
5-6 зърна черен пипер
2 дафинови листа
2 с. л. оцет
1 ч. л. сол
За тиганиците:
4 картофа
1/2 глава кромид лук
50 г бекон
1 ч. л. чубрица
олио за пържене
За соса:
1 ч. л. горчица
2 с. л. заквасена сметана
сол на вкус
2 зелени домата
Приготвяне: Кипва се вода с дафиновия лист, черния пипер, солта и оцета. В отделна купичка се счупва едно яйце, като се внимава да не се спука жълтъкът. Водата се разбърква точно преди да се изсипе яйцето в нея. По същия начин се добавят останалите яйца, които трябва да престоят във водата 5-8 минути. Картофите и кромидът се настъргват на едро ренде, към тях се прибавят нарязаният на кубчета бекон и чубрицата. От картофената смес се взема на части с лъжица и се оформят топки, като се приплескват и изравняват, така че да са с равномерна дебелина (около 2 см). Пържат се в сгорещена мазнина на умерен огън.
Сосът се приготвя, като горчицата, сметаната и солта се поставят в купа и се разбъркват. Зелените домати се нарязват на колелца и се запичат от двете страни за по 2 минути в намаслен тиган. Ястието се сервира, като в чиния се поставят една-две тиганици, върху тях се слага по едно колелце домат и едно яйце. Гарнира се с лъжица от соса.