0

Л юбопитни съчетания на продукти и кулинарни техники, които всеки може лесно да направи у дома си, намираме от Кулинарен журнал gotvetesmen.com.

Забулени яйца върху картофени тиганици с бекон

Продукти:

4 яйца

5-6 зърна черен пипер

2 дафинови листа

2 с. л. оцет

1 ч. л. сол

За тиганиците:

4 картофа

1/2 глава кромид лук

50 г бекон

1 ч. л. чубрица

олио за пържене

За соса:

1 ч. л. горчица

2 с. л. заквасена сметана

сол на вкус

2 зелени домата

Приготвяне: Кипва се вода с дафиновия лист, черния пипер, солта и оцета. В отделна купичка се счупва едно яйце, като се внимава да не се спука жълтъкът. Водата се разбърква точно преди да се изсипе яйцето в нея. По същия начин се добавят останалите яйца, които трябва да престоят във водата 5-8 минути. Картофите и кромидът се настъргват на едро ренде, към тях се прибавят нарязаният на кубчета бекон и чубрицата. От картофената смес се взема на части с лъжица и се оформят топки, като се приплескват и изравняват, така че да са с равномерна дебелина (около 2 см). Пържат се в сгорещена мазнина на умерен огън.

Сосът се приготвя, като горчицата, сметаната и солта се поставят в купа и се разбъркват. Зелените домати се нарязват на колелца и се запичат от двете страни за по 2 минути в намаслен тиган. Ястието се сервира, като в чиния се поставят една-две тиганици, върху тях се слага по едно колелце домат и едно яйце. Гарнира се с лъжица от соса.