От пекарната
Хачапури е легендарен грузински хляб с плънка от сирене, която понякога може да бъде повече от два пъти от брашното. Има множество различни варианти. В някои от версиите се правят своеобразни лодки, върху които може да се чукне по едно яйце и запече. В други няма лодки. Лора и Стоян от „Бон Апети“ дават свой вариант, съобразен с това, което има по нашите магазини (като включването на сирене моцарела) и се доближават до фокачата, но все пак това си е хачапури. Резултатът е не по-малко вкусен и апетитен, още на bonapeti.bg.
Хачапури
Продукти:
За тестото:
500 г брашно
25 г краве масло
1 ч.л. суха мая
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
За плънката:
250 г сирене моцарела
250 г краве сирене
20 г краве масло
За намазване:
20 мл прясно мляко
2 жълтъка
масло
Приготвяне:
Маята се разбърква със захарта и 250 мл топла вода. В купа се смесват брашното, солта и разтопеното масло. Налива се разтворената мая и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса.
Кравето сирене и моцарелата се настъргват на едро ренде и се смесват с мекото масло.
Тестото се разделя на 2 топки, които се разточват на кръгли, не много тънки кори. Плънката се разпределя в центъра на двете кори. Затварят се като вързопчета и се обръщат. Поръсват се с брашно и се разточват. Пекат се около 10 минути, върху камък във фурна, загрята на 240 градуса, с вентилатор.
Малко преди да са готови, се мажат със смес от жълтъци и прясно мляко. Изпечените хлебчета се изваждат и се намазват обилно с масло. Още топли се режат на триъгълници като пица и се сервират.