0

К аква зодия е бил Исус Христос. Този въпрос занимава учени и фенове на загадките вече повече от 2000 години. След като се въплътил в човешко тяло, то и Божият син си е имал дата на раждане, т.е. и съответно хороскоп. Посветени в езика на звездите заявяват, че чрез астрологичната карта на Христос е можело да се види изворът на дарбите му да върши чудеса, да се разбули какво му се е случило в липсващите в Библията години на Исус - къде е бил и какво е правил от 12- до 30-годишна възраст? И не на последно място хороскопът на Христос може да покаже и възможния момент на неговото ново, Второ пришествие, който няма да бъде много щастлив, тъй като преди него ще преживеем края на земния свят. А може би именно заради това не е съдено да узнаем и точния миг на Христовото раждане, но не пречи да опитаме.

Версия

Според най-разпространената версия Божият син е дошъл на бял свят на 25 декември. Но ако Исус е роден на 25.12, то неговата зодия би била Козирог. Това е 10-ият знак в зодиака, елемент Земя. Хората под неговата орисия по правило са практични, консервативни и трудолюбиви с центриран около земната логика темперамент, действия и морал. Те са организирани, работят много усилено, за да постигнат целите си, и са непоколебими в своите принципи. Астролози обаче изказват съмнения, че веднъж усвоил дърводелския занаят на своя земен баща - Йосиф Обручник, то Исус трудно би предприел авантюрата да стане пътуващ проповедник. С други думи консервативният мироглед на Козирога не се вписва много в историята за Богочовека, дошъл да донесе на земляните един нов човеколюбив морал, и да им покаже, че освен земен свят има и Божий - духовен и небесен, където душата продължава своето съществувание.

Лука

Декемврийската дата на Рождество Христово изглежда слабо вероятна и по историографски съображения. В Евангелието на Лука например се разкрива, че Исус е роден на път. Според историци това вероятно се е случило, докато родителите му отивали за преброяване на населението, наредено от римския император Август (и изпълнено от управителя на Сирия Сулпиций Квириний). Това всъщност е и причината младенецът да не се роди в семейния си дом в Назарет, а във Витлеем в една пастирска кошара – любим сюжет на коледните картички.

Мистерията се заплита още повече, тъй като и самата година, сложила началото на новото летоброенето, също изглежда доста неточна. Според евангелието на Матей Христос се е родил при управлението на цар Ирод Велики (Мат., 2:16-18). Провокиран от едно пророчество, вещаещо края на управлението му, владетелят започнал да избива младенците, търсейки новия цар, Месия – Исус. Историческите извори от онази епоха обаче се разминават с библейския разказ. Хрониките отбелязват, че Ирод умира 3-4 г. преди Новата ера. За да се засече с цар Ирод във време-пространството, то Исус трябва да се е родил не по-късно от петилетка преди Новата ера.

Самото преброяване, за което историци предполагат, че родителите му пътували реално, е проведено през 6-а или 7-а година след Новата ера. Така че, както и да се пресмята, годината на Рождество Христово, от което практически целият днешен свят изчислява времето, се оказва не съвсем точна.

Пастирите

Ако се върнем към деня на раждането, то евангелист Лука (Лука 2:7-8) рисува една картина, която не е никак зимна. От неговия разказ става ясно, че във времето на раждането на Исус овчарите са пазели стадата си навън на полето. Те обаче не стоят по полетата през декември, тъй като в Юдея този месец е по-студен и дъждовен. Това е още един довод, който според мнозина отпраща Рождеството след март и април месец. Ако използваме другия ориентир - преброяванията, то такива в Римската империя са се правили през пролетта и есента, когато времето е позволявало придвижването на големи групи хора към съответните центрове. Оттук тръгват хипотезите, че родителите на Исус - Йосиф и Мария, са се озовали във Витлеем между месеците март и май, или между средата на август и септември. Това би отредило астрологичен знак на Богомладенеца – Овен, Телец, Лъв, Дева или Везни.

Небесен компас

Наред със земните има и небесни ориентири. Такъв е Витлеемската звезда, за която преданията говорят, че се е появила в небето в дните преди раждането на Месията. Според Светите книги явлението е било толкова необичайно по своята яркост, че е послужило като ориентир за тримата влъхви (астролози, жреци, мъдреци), които дошли от Изток само за да се поклонят на новия цар – Спасителя на света.

Според астролога на Петър Дънов – Николай Дойнов (1904-1998) – Витлеемското знамение всъщност е било съвпад на три планети. Той се е случил във времето на цар Ирод - през 6 г. пр. Хр. Тогава на небосклона се обединили Марс, Сатурн и Юпитер в съзвездието Риби, което се случва веднъж на 800 г.

Събрани на едно място планетите създавали впечатление за една голяма и ярка светлина.

„Планетата Юпитер е дала на новородения Исус благородство на мисленето, зачатъка на новата религия. Сатурн е старият ред, срещу който той се е борил и който го обрича на кръстната смърт. А пък по линията на Марс е дошла неземната енергия, с която Христос е вършил чудесата си“, разказвал приживе Дойнов.

Тримата влъхви са разчели, че небесното знамение се е случило в зодиакалното съзвездие Риби. А то се свързва именно с ценностите, донесени от християнството - милосърдие, състрадание, братолюбие и божествена любов. Оттук и не случайно именно рибата се явява един от символите на Христос в епохата на ранното християнство.

Именно заради това мнозина вярват, че Спасителя е бил зодия Риби. Този знак, като последен 12-и, притежава качествата на всички други, като същевременно е най-чувствителният, състрадателен и интуитивен. Представителите на знака са нежни, мъдри и състрадателни – всички много подобни на Христос качества. Наред с това 12 са били и апостолите на Христос (дванадесет са месеците, часовете), но самата цифра според еврейската кабала подсказва, че след Второто пришествие на Христос човекът ще премине в непознатия свят (вероятно нова форма на съществуване), символизиран в древността от фаталната 13-ка.

Така или иначе нито датата на раждане изглежда точна, нито годината. Духовници изтъкват, че по-важно е учението, което Христос донася на Земята. То отменя стария Моисеев закон „око за око, зъб за зъб“ с „възлюби ближния като себе си“. Това е помогнало на човечеството да влезе в нова епоха, която все още продължава, тъй като Христовото съвършенство и завети все още не са постигнати от нас.

Св. Йоан Златоуст: Бог е помагал на влъхвите

В своя екзегезис от IV век Св. Йоан Златоуст подлага на съмнение способността на звездобройците, т.е. тримата влъхви, да са направили такова предсказание, че даже и да отидат на мястото яслата на Исус. Св. Йоан заявява, че те не са в състояние да предскажат по една обикновена звезда идването на Божия син. Освен ако не им е помагал самият Господ бог.

"Това вече не е движение на звезда, а някаква напълно разумна сила. Тя нямала свой определен път, но когато трябвало, се спирала и стояла, като се съобразявала във всичко с нуждата на мъдреците... Тя го посочила (мястото на раждането - б.а.) не от небесната височина, защото в такъв случай мъдреците не биха могли да различат мястото, но за да го посочи, тя се спуснала надолу. Сами знаете, че една обикновена звезда не може да посочи такова малко място, каквото заема една пещера, особено пък това, дето лежал Младенецът", отбелязва Св. Йоан Златоуст.

Комета или метеорен поток озарили яслите

Под Витлеемска звезда в Библията вероятно е кодирано, че Божият син е роден около някой от метеорните потоци. Точно такъв има в края на годината, когато е пришествието – Геминиди. Те се наблюдават от 4 до 17 декември, когато над Земята минават до 150 падащи звезди на час. Друг метеорен поток е Урсиди. Той е с доста ниска активност - едва до 10 средно бързи метеора за час, а пикът му е на 22 декември.

Другата възможност е древните звездобройци, които вероятно са идвали от Вавилон, да са се ориентирали по комета. В последно време се появиха данни, че през 5 г. пр. Хр. на изток в съзвездието Козирог е преминала комета, която също може би е насочила влъхвите към Витлеем.

Третата възможност наистина да е имало ярка звезда - Супернова. Такава е имало 2-ри век преди Новата ера.

На база на исторически и астрономически изчисления напоследък се появи трета теория, че най-възможната дата за Рождество Христово е 17 юни. Ако това е точно, то Исус Христос е бил зодия Близнаци. Този архетип люде са любопитни, комуникативни, екстровертни, понякога импулсивни, а друг път нерешителни. Колко този профил би се вписал в Божия син, е въпрос вече на гледна точка и тълкувание на евангелски и апокрифни текстове.

Затъмнение и трус орисали разпятието

В Библията не се споменава не само деня на раждане на Христос, но и датата на неговата смърт. Тук астрономическите аргументи и тълкуванието на Библията също доста често влизат в действие. Напоследък обаче се включиха и геолози заради възможно земетресение. Евангелист Лука пише, че в деня на Кръстната смърт на Спасителя слънчевата светлина се е скрила. Това навежда на мисълта, че вероятно е имало слънчево затъмнение.

И четиримата евангелисти говорят, че разпятието е станало по времето, когато Пилат Понтийски е бил прокуратор на Юдея, което е между 26 и 36 г. от Р. Хр.; че то е станало в петък и че Исус е умрял няколко часа преди съботата (тоест в петък следобед) по време на 15-ата година от управлението на Тиберий (т.е. 29 г. сл.н.е.).

Като използват тези данни и на базата на еврейския календар, астрономическите изчисления и данните от геологията, учени предполагат, че най-вероятната дата, на която е станало разпятието, е 3 април - 33 г. от Р. Хр.

А относно времето на Бъдни вечер, то се предполага, че то не случайно е избрано от Църквата преди векове. Идеята е била да се пребори езическия култ към бог Митра, почитан около деня на зимното слънцестоене – 25 декември от доста народи. Ето защо през 254 г. папа Юлий I съвсем умишлено и доста мъдро обединил раждането на Митра (25 декември) с Рождествената Коледа.