0

Д остатъчно е да се съблече до кръста и женските сърца затуптяват, а мъжете започват да сумтят нервно. За човек с подобна фигура не е никакъв проблем да направи кариера в киното. Засега той радва предимно очите на фенките на турските сериали. Но повече се разсъблича покрай кариерата си на модел.

Ялън от „Любов на инат“, Ферит от „Горчиво и сладко“, Джан от „Свободен дух“, Изгюр от „Господин Грешен“, Гино от Che Dio ci Aiuti и Франческо от Франческо от Viola come il mare    - трансформацията на Джан Яман в Джейсън Момоа е очевидна. И трябва да се признае, че на екран стои дори по-добре от Хал Дрого от „Игра на тронове“, защото няма онова глуповато излъчване, характерно за Момоа. Но пък кой ти гледа нагоре от кръста, когато двамата се събличат?

Джан Яман и Аджейля Топалоолу в Любов на инат.

 Джан Яман и Аджейля Топалоолу в Любов на инат.
Инстаграм, IMDb

Карантина

През 2000 г., насред ковида, италианско списание провокира читателките си с въпрос с кого биха искали да прекарат карантината. Джан Яман победи в надпреварата, изпреварвайки Момоа и Джейми Дорнан. Ако направим подобно допитване, Джан ще е безспорният победител. И има защо – може спокойно да го наричаме нашенец. Дядо му е албанец от Косово, а баба му е с македонски корени. На една ръка разстояние, дето се вика. Жалко, че предците му са решили да се установят в Турция. Можеха преспокойно да емигрират и в България. 

Роден на 8 ноември 1989 г. в Истанбул, Джан е единствено дете. На пет години родителите му се разделят. Джан остава при майка си, но баща му участва активно в отглеждането на сина си. Двамата му дават отлично образование в частни училища. Завършва със златен медал и успява да влезе в Юридическия факултет на университета Йедитепе. Джан Яман има намерение да превърне адвокатурата в своя бъдеща професия. За да е по-въздействащ в залата, когато изнася пледоариите си, той започва да посещава класа по актьорско майсторство на Гюнейт Саил.

Стаж

По време на последната година от следването си Джан се възползва от програмата за обмен на студенти и известно време живее в САЩ. Младият мъж завършва университета през 2012 г. След като получава стипендия от Price Waterhouse Cooper, отива на стаж в тази корпорация.

След като приключва стажа си в началото на 2014 г., младият адвокат работи самостоятелно в продължение на шест месеца, докато приятел, на чието мнение нашият герой се доверява, му казва: „Защо си губиш времето в съда, мястото ти е на сцената ?!“ Тези думи карат Яман радикално да промени сферата си на дейност.

Първо се пробва като модел. През 2104 г. се явява на кастинг. Режисьорът е впечатлен от харизмата му, но го намира за неподходящ за ролята.

Джан Яван поддържа фигурата си с много спорт. Дори се е пробвал да играе професионално баскетбол. За да влезе в образа, който се иска от него, Джан трябва да свали 6 килограма, да намали мускулите си и да стане... по-грозен. Гримьорът, изпълнявайки последното условие, се извинява: „Съжалявам, че го обезобразих така“.

Инстаграм, IMDb

Ролята на Бедир, с която Джан Яман навлиза в сериалите, е незначителна. Но е достатъчна, за да бъде забелязан и от други режисьори. Които го искат такъв какъвто е – мускулест и красив. 

Страст

Актьорът говори със страст за работата си, но е пестелив на думи, когато става дума за личния му живот. Не е тайна, че на снимачната площадка на сериала „Любов на инат” Джан Яман има роман с партньорката си Аджейля Топалоолу. Връзката им прави играта им още по-истинска. Но след излизането на филма двамата се разделят. През 2017 г. Джан се залюбва с Бестемсу Йоздемир. Страстта се изпарява след 6 месеца. Следващата забежка е с Демет Йоздемир. Двамата се задържат толкова дълго заедно, че тръгват подмятания, че нещата вървят на сериозно. Но точно когато медиите вече им търсят къща и ги настаняват в нея с планове за деца, актьорът започва да се появява твърде често в компанията на Белинда Перегрин, певица от Мексико. Докато не започва да се появява на светски събития с известната италианска журналистка и водеща  Дилетта Леотта. И там нещата не стигнаха до брак. 

Джан е модел в лъскавото списание Istanbul Life, снима се в много реклами и е лице на банка. Има страхотен глас и въпреки че пеенето засега му е само хоби, като нищо може да пробие и в тази област. Не забравя и юридическата професия – има собствена кантора в Истанбул. 

Неведнъж се е забърквал в скандали. През 2019 г., докато беше на почивка в Гърция, мъж намести очилата си с ръка. Но на папарашката снимка изглеждаше, че дава среден пръст на гръцкия национален флаг.

С Демет Йоздемир

 С Демет Йоздемир
Инстаграм, IMDb

Мама

Майката на актьора внимателно следи кариерата и личния живот на сина си. На мобилния телефон на актьора жената е обозначена като „Господарка Пълен контрол“.

Често задавани въпроси от медиите са каква диета използва актьорът. Яман признава, че обича вкусната и засищаща храна. Понякога си позволява лакомия. Тайната на параметрите на модела  (тегло 74 кг при височина 183 см) са ежедневните физически упражнения и спорт.

От какъв спорт се интересува Джан Яман? В младостта си актьорът опитва много видове, включително екстремни. Мъжът вече не практикува последните от страх да не се нарани и да наруши плановете за снимките. Но е все така влюбен в баскетбола.