Т ези патладжанени медальони са идеални за парти или лека вечеря, отбелязва Йоланта Делибозова-Йоли. Тя продължава, че медальоните със сини домати търпят много импровизации, тъй като може да се гарнират с различни продукти. Просто погледнете в хладилника с какво разполагате и запретнете ръкави.
Необходими продукти:
- 1 патладжан
- 3-4 с.л. олио
- 2 домата
- 1 малка главичка лук
- 1 скилидка чесън
- 2 с.л. олио
- сол и черен пипер на вкус
- 1/2 ч.л. захар
- листа босилек
- печено пиле
- кашкавал или друго твърдо сирене
Начин на приготвяне:
Нарежете патладжана на по-дебели кръгчета и ако желаете, го посолете и оставете за 15 минути, за да изтече горчивата вода от него. Лично аз не го правя, тъй като съвременните сортове не горчат. Поставете кръгчетата в тава, покрита с хартия за печене, и леко ги намажете с олиото. Изпечете ги за около 20 минути във фурна на 200 градуса. Нарежете лука на ситно и го задушете в мазнината. Нарежете доматите на малки кубчета и ги сипете при лука. Ако желаете, първо ги обелете. Гответе няколко минути, колкото да се посгъстят. Нека останат леко сурови. Към края на готвенето прибавете чесъна, нарязан на тънки филийки, овкусете със сол и пипер и балансирайте киселината на домата с малко захар. Махнете от огъня и поръсете с нарязан пресен босилек. Върху патладжанените медальони сложете малко от соса, гарнирайте с накъсани парченца печено пиле и поръсете с настърган кашкавал. Запечете до златисто и сервирайте ястието топло, но не горещо. Да ви е сладко!