0

П лутон пак обърка всичко, ставайки ретрограден на 2 май и в това състояние ще бъде до 11 октомври 2024 г., притесняват се астролозите, но добавят с оптимизъм, че това е време за размисли и градене на планове.

Не стига, че тази година това е най-важната планета, обръщайки всичко наопаки и правейки специални преходи, ами сега се добавя и тази ретроградност, която всява определен астрологичен смут.

Ето какво каза с типичния си оптимизъм прочутият Гал Сасон пред „Телеграф“ за Плутон през тази година: „Основният транзит на 2024 г. е Плутон - управителят на смъртта и трансформацията, пазителят на силата, който се придвижва от Козирог, а това представлява миналото - към Водолей, който представлява бъдещето. Последният път, когато Плутон е бил във Водолей, е по време на Френската революция и на Индустриалната революция, както и при подписването на американската конституция, която е основата на първата истинска демокрация на света. Следователно 2024 г. предлага величествена възможност за преобразуване на демокрацията, за повторното й обвързване с равенството, за реформиране на технологиите и иновациите и да бъде постигнато нещо важно от човечеството, тъй като Водолей също е и знакът на човечеството. Трябва да помним, че астрологията е бракът между свободната воля и съдбата. Някои неща трябва да се случат и са неизбежни, като това зимата да е студена и лятото да е горещо, но това как ще изберем да се държим на тези кръстопътища зависи само от нас“.

Път

На Плутон са му необходими от 12 до 31 години, за да премине през един знак от зодиака и общо този транзит през всичките 12 продължава 248 години, сочат астрономите. А астролозите казват, че на нас заради този дълъг преход ни е много по-трудно да разберем какви влияния оказва планетата (астрологично тя си е планета, но за някои астрономи си е планетоид, тоест нещо по-малко) върху съдбата на отделен човек. Но пък могат да се правят сравнения с предишни нейни прояви за по-големи групи хора и за цели общества.

Сега от 2 май започна ретроградното движение (всъщност това е зрителна измама от Земята, планетата си се движи по своята орбита в прав порядък в действителност) на Плутон, то все още е в знака на Водолей. А от септември Плутон напуска Водолей и се връща в Козирог. На 11 октомври обаче започва директният път и през ноември отново влиза във Водолей. Гал Сасон казва за този период: „Все пак е леко обезпокоително, че Плутон ще бъде за последен път в Козирог - знака на традиционната и консервативна енергия, както и на популизма – това ще стане от септември до края на ноември, когато ще се проведат изборите в Съединените щати. Следователно Плутон – властта, ще бъде отдаден на консервативни енергии по време на изборите и това може да бъде проблематично, защото веднага след това Плутон се премества във Водолей, който е знакът на революциите, демонстрациите и на по-младите хора. Така че отново ще има бутане и дърпане между стари и млади, между консервативно и либерално, между затворено и открито“.

Други астролози твърдят, че в личен план сенчестият Плутон ни подтиква да се борим със своя вътрешен мрак, с неговите токсични влияния и с раните, причинени ни отвън, за да потърсим изцеление. Но се получава нещо като при „Междузвездни войни“ - тъмната страна на силата винаги е тук и някои й се поддават, други устояват и преминават напред.

Плутон е също планетата на смъртта, но и на възраждането, обновлението и регенерацията. Плутон символизира възкръсването от пепелта като феникс и новото начало, което е от най-силните му страни в астрологията.

Всяка година Плутон е ретрограден около пет-шест месеца. И в това си състояние има склонност да привлича тъмнината в личен план, във всекидневния живот. Когато има съвпад с дадена планета в наталната карта на отделен човек, това може да доведе до колизии, да провокира борба да надмощие, да създаде проблеми с контрола или разкриване на тайни токсични отношения.

Пришълци

Гал Сасон добави още пред „Телеграф“, че когато Плутон отново се върне във Водолей в края на тази година, можем да очакваме бум на новите технологии и големи научни постижения. Той отбеляза: „Можем да очакваме голям тласък на иновациите в научните технологии, особено при изкуствения интелект през следващите 20 години, затова наричам тази епоха на Плутон във Водолей (2024 до 2044) епохата на изкуствения интелект и квантовите компютри. И тъй като Водолей е знакът и на извънземните, можем да очакваме реални срещи с пришълци. Ще ме попитате дали ще бъдат добри или лоши? Това зависи от нас. Ако продължаваме да се бием помежду си, тогава те ще бъдат лоши, но ще можем да се обединим, ако бъдем добри едни към други, тогава ще привлечем добрите извънземни“.

Други астролози твърдят, че на лично равнище отделният индивид трудно ще усети ретроградността на Плутон. Сега неговата ретроградност преминава в малките градуси на фиксирания въздушен знак Водолей, който е управляван от мощния Уран – планетата на внезапните промени. Връзката е предимно с дългосрочните желания, борбата, препятствията и тяхното преодоляване, хуманизъм, технологии и напредничави идеи.

Време е за извеждане на основните приоритети и след това на другите задачи. На 2 юни Юпитер влиза в Близнаци и образува хармоничен тригон (всъщност астрологичен термин за триъгълник) с Плутон, умножавайки неговите сили. 

На 21 юли Марс, планетата на действието, влиза в тригон с Плутон и това за повечето знаци от зодиака е повод за устремни действия, основани на осъзнати мотиви, но и за стимулиране на ретроградната сила на Плутон.

Принципът винаги е, че това, което е вредно за едни, за други е полезно, въпросът е най-вече в личната натална карта, определена от деня и минутата на раждане.
Ето някои насоки за конкретните зодии.

Овен

Докато Плутон се движи назад през вашия 11 дом, социалният ви живот може да се окаже по-интензивен от обикновеното. Според астролози сега за Овните настъпва идеално време за анализ на връзките им и най-вече определянето на тези, които са полезни, и на тези, които са токсични. Добре е да се мисли и за дългосрочни планове, дори за радикална промяна.

Телец

Ретроградният Плутон може да създаде известно объркване при Телеца в служебните отношения, особено на тези, които имат началство над главите си. Но в същото време дава възможност и за преодоляване на интригите и ясно виждане на подводните камъни, които могат да бъдат избегнати. Самоанализът помага за преодоляване на негативните модели.

Близнаци

Ретроградният Плутон преминава предимно през девети дом на Близнаци и влияе на призмата, през която се вижда светът, през образованието, като стимулира разширяването на кръгозора. Може да засегне дори вярата на Близнаците не само в някои духовни ценности, но и въобще по отношение на философията на живота, а това може да доведе до смут. Но после Плутон се връща в осми дом и дава стимул на емоционалните връзки, дори на секса. През есента внимавайте с дълговете, съветват астролози.

Рак

По-голямата част от ретроградността на Плутон преминава през осми дом на Рака и това е свързано с емоционалните връзки, близостта и размислите за същността на живота. Ракът няма как да избегне от емоционални сривове и определено ще се чувства некомфортно. В последния месец от ретроградността си Плутон влиза в 7 дом на Рака и това създава динамика в партньорските (от всякакъв вид – семеен, служебен, отборен) отношения. Дава стимул за по-добро взаимно разбиране.

Лъв

Плутон започва ретроградния си път през 7 дом на Лъва, свързан с партньорството и това подтиква за размисли по въпроса, поставяне и постигане на цели. В последния ретрограден месец Плутон е в 6 дом на Лъва и му дава стимул да се освободи от лоши навици.

Дева

Ретроградният Плутон попада в 6 дом на Дева и това е свързано със здравето и разпределението на деня. Повод за осмисляне какво и как да се прави, кое е полезно и кое е вредно. Накрая на ретроградността си Плутон влиза в пети дом, в романтиката и самоизразяването. Стимулира размисъл от кои задължения и от какви модели на поведение може да се откаже една Дева.

Везни

Ретроградният Плутон е в пети дом на Везни и това е достатъчен вдъхновяващ момент. Дава увереност в романтичните отношения и в самоизразяването на Везните. Добър повод за творчески изяви и за нестандартно мислене, за намиране на решения във всяка една сфера. В последния ретрограден месец Плутон е в 4 дом на Везни – на семейния живот, а това може да създаде известни проблеми, свързани с емоциите и със спомени от детството.

Скорпион

Ретроградният Плутон е в четвърти дом на Скорпион, засягащ семейния живот. Стимулира размисъл за властта, контрола и токсичността в семейните отношения. Добро време за изправяне на предишни грешки и за отстраняване на вредните неща. В последния си ретрограден месец Плутон е в 3 дом на Скорпион – на общуването. Това дава възможност за съдържателни разговори и размисли.

Стрелец

Ретроградният Плутон носи на Стрелците по-философско отношение към живота, защото основно е в техния трети дом на общуването. Мощната енергия на Плутон дава повод за осмисляне как Стрелците взаимодействат с другите, как се учат, работят, търгуват и обработват информацията. В последния си ретрограден месец минава през втори дом на Стрелеца, на доходите, стимулирайки проясняване на моделите и навиците, с които си заработват парите.

Козирог

Ретроградният Плутон попада във втори дом на Козирога, свързан с доходите и това е повод за размисъл какво и по какъв начин се заработват финансите и дали това отговаря на личните убеждения и ценности, давайки размисъл дали може нещо да се реши към по-добро. През септември ретроградният Плутон е в първи дом на Козирог, дома на личността. Време за повишаване на самочувствието и на самооценката.

Водолей

При Водолея Плутон донесе промени още през миналата година и сега неговата ретроградност е повод за стабилизация и успокояване на напрежението, за по-голяма увереност в собствените си сили. Преминава през 11 дом на Водолея, а от септември влиза в 12 дом, определящ духовността. Време за по-голямо включване на интуицията, за самоанализ и дори за мечти.

Риби

Ретроградният Плутон преминава през 12 дом на Риби, определящ духовността. Време за самоусъвършенстване, за по-добро навлизане в служебните процеси, но също и за по-дълги емоционални терзания, така характерни за всички Риби. Сега по-лесно Рибите могат да преминат през тези пречки и да видят къде точно се намира светлината в края на тунела. В последния си ретрограден месец Плутон се връща в 11 дом на Риби, определящ връзките. Това е възможност за по-добро вглеждане в себе си и за осмисляне на всякакви връзки както платонически, така и сексуални, но също служебни. Време за по-добро съсредоточаване върху конкретните задачи, особено тези, които са правени от повече хора.