0

Т арифата, която родните каналджии искат от мигрант за превоз през страната ни от турската граница до сръбската или румънската, е скочила до 6000 евро на човек. Това разкриха отлично запознати източници пред „Телеграф“.

В сравнение с миналата година, когато цената за прекарване е била по 750 евро на калпак, сега мераклиите да се прехвърлят нелегално в Западна Европа трябва да се бръкнат в пъти повече - от 3000 до 6000 евро.

Причина

Причината за това е засиленият контрол, който родните униформени осъществяват, и зачестилите реализации по разбиването на каналите. Твърде големият риск от залавяне е покачил и цената. Тя много зависи от това дали нелегалните мигранти преспиват в някой по-голям град, както и дали условията за настаняване са по-мизерни или, напротив - по-луксозни. Най-трудно е преминаването на границата с Турция и преминаването през магистрала, тъй като там дебнат проверяващи. Въпреки по-големия риск родните власти продължават да разбиват различни групи.

Арести

Само в рамките на няколко дни родните униформени направиха две реализации. Едната бе в Пловдив, където ГДБОП и прокуратурата заловиха каналджия с 11 нелегални мигранти в автомобил. Арестувани бяха 7 души, сред които и жена от афганистански произход. Мигрантите влизали в страната ни от Турция, като всеки чужденец се бръквал по 3000 евро, за да бъде преведен до границата със Сърбия, съобщиха разследващите в Града на тепетата.

Схема

Цели групи от по 10-15 чужденци се изсипват в страната, минавайки през зелената граница с Турция. Това ставало обикновено нощем през пролука в оградата. След това хората се натъпквали в лек автомобил или бус. При разбитата в Пловдив 7-членна група разследващите са иззели и няколко коли, както и цял ТИР. Предполага се, че и с него са превозвани по-големи групи с мигранти. 6 от задържаните при пловдивската акция са с наложени от съда мерки за неотклонение „задържане под стража”, стана ясно през седмицата. Жената бе пусната под домашен арест, с гривна, за да се грижи за малкото си дете. Тя е осъждана условно за същото престъпление. Била адресно регистрирана в столицата. Това досъдебно производство е било образувано преди повече от година, като разследването е било съвместно с ГДБОП – София, пловдивската полиция, ГДБОП – Пловдив, и прокуратурата. Част от действията са извършени в координация с Европол. От държавното обвинение допълниха, че задържаните лица са от София и Хасково. Предвиденото наказание е „лишаване от свобода“ от 2 до 10 години, както и глоба от 5000 до 20 000 лева.

На парче

Само два дни след тази реализация бе разбита и група във Видин. Тя се състояла от регионални бандити. Там бяха закопчани общо 14 души, като сред тях са и двамата организатори на канала. Според разследващите бандитите се занимавали с организиране и транспортиране на нелегалните мигранти от София до пограничните села Големаново и Киреево, а оттам чужденците преминавали на сръбска територия и продължавали пътя си към Западна Европа. Разследващите са претърсили няколко адреса, откъдето са иззети мобилни телефони, незаконни боеприпаси и дори марихуана. Спипаните организатори са на 43 и на 44 години. При разпитите са направили пълни самопризнания. Тази група взимала по-малко на прекаран мигрант от София до пограничните села - около 500 евро на калпак. Прекарвали ги през Брегово или Белоградчик.

Модата да ги тъпчат в линейки замря

Модата, която беше нашумяла особено през миналата година да превозват групи с мигранти в стари линейки, вече замря. Миналото лято неколкократно бяха залавяни такива специализирани превозни средства. Имаше случай, при който каналджиите се бяха дегизирали с престилки на фелдшери. След като установиха, че специализираните автомобили се набиват твърде много на очи и униформените веднага ги погват, каналджиите се отказаха от идеята.