П остно и сладко сякаш не са две съвместими неща, но ето че това се оказва напълно реално. На receptite.com става ясно, че има от какво да си оближеш пръстите.
Икономичен кекс
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. сладко по избор
- 1 ч.ч. студена вода
- 1/2 ч.ч. захар
- 1/2 ч.ч. олио
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 3 ч.ч. брашно
- 1 с.л. какао
- 1 ванилия
- 1 ч.л. канела по желание
- пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Всичко се разбърква много добре и се изсипва в намазнена и набрашнена форма. Пече се около 40 минути в умерена фурна. Още топъл икономичният кекс се обръща и се поръсва с пудра захар.
Щрудел с локум и орехи
Необходими продукти:
- 500 г кори
- 150-200 г локум
- 1 кг ябълки
- 1 и 1/2 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. орехи
- 200 мл газирана вода
- 5 с.л. олио
- канела
- стафиди
- пудра захар
Начин на приготвяне:
В намаслена тава се редят три кори и се слагат по малко настъргани ябълки, стафиди, локум, захар, канела, орехи и олио. Отново се нареждат три кори и плънка, завършва се с кори. Щруделът се реже като торта, докато е още суров, полива се по прорезите с газираната вода и малко олио. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна до порозовяване. Горещият щрудел се поръсва с пудра захар.
Бисквитени топчета
Необходими продукти:
- 300 г чаени бисквити
- 2 с.л. какао
- 1 с.л. мед
- 2 с.л. захар
- 1/2 ч.ч. вода
- 1/3 ч.ч. счукани орехи
Начин на приготвяне:
Сипете във водата захарта, какаото, меда, след това добавяте добре натрошените бисквити и разбъркайте добре. Оформете малки топчета от тестото и ги оваляйте в натрошените орехи или може и в кокосови стърготини. Приберете ги в хладилник за 1-2 часа. След това може да им се наслаждавате.
Мармаладен сладкиш
Необходими продукти:
- 11 с.л. олио
- 11 с.л. захар
- 11 с.л. вода
- брашно, колкото да се получи тесто за точене
- 400 г мармалад (конфитюр) от шипки (кайсии, сини сливи)
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. оцет (лимонов сок)
- 1 ванилия
Начин на приготвяне:
Карамелизираме 2 с.л. захар до тъмен карамел. Слагаме водата и бъркаме до стопяването на карамела. Сваляме от котлона. В купа слагаме останалите 9 с.л. захар, олиото и добавяме горещия карамелен сироп. Разбъркваме. Добавяме брашното на етапи, малко по малко, до получаване на меко тесто, което не лепне и става за точене. Заедно с брашното наръсваме и содата, изгасена с оцета и ванилията. Така полученото тесто разделяме на три равни части. Всяка част разточваме върху хартия за печене (като предварително може да си очертаете размера на тавичката - моята тава беше с диаметър 25 см, а дебелината на разточеното тесто стана приблизително 4-5 мм). Пече се в предварително загрята фурна на температура 200 градуса (при мен времето за печене беше 5-6 минути). Кората трябва да остане мека на допир, а не препечена и твърда. Готовите блатове намазваме с мармалад по избор и слепваме като торта. Отгоре може да се намаже с мармалад или да се украси със сметана (растителна за постещите стриктно). Процедурата с карамелизирането на захарта може да се пропусне (за по-бързо). Тогава се добавя просто топла вода.
Със сусамов тахан
Необходими продукти:
- 200 г сусамов тахан
- 250 г мед
- 1 ч.л. ванилова есенция
- 1 ч.л. канела
- 60 г стафиди
- 200 г овесени ядки
- 100 г орехови ядки
- ром или коняк
Начин на приготвяне:
Стафидите се накисват в малко ром или коняк за 30 минути. Отцеждат се добре. В купа се смесват сусамовият тахан, медът, ванилията, канелата и отцедените стафиди. Добавят се смлените орехови и овесените ядки. Всичко се смесва много добре. От тестото с влажни длани се оформят топки колкото голям орех. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене, и се притискат леко. Пекат се 12-15 минути в загрята фурна, докато краищата им започнат леко да покафеняват. След като се извадят от фурната, се оставят за 2-3 минути в тавата. Подреждат се върху решетка, докато изстинат напълно.
Шоколадово кексче
Необходими продукти:
- 2 с.л. какао
- 3 с.л. брашно
- 3 с.л. захар
- 1 щ. сол
- 1/4 ч.л. бакпулвер
- 1 с.л. олио
- 3 с.л. еспресо кафе или мока, кока-кола, сок
- може да се добавят още ядки и плодове по желание
Начин на приготвяне:
Поставят се всички сухи съставки (какао на прах, брашно, сол, захар и бакпулвер) в малка купа или чаша и се разбъркват до пълно смесване. Добавят се мокрите съставки (олио, кафе или мляко) и продължава разбиването, докато сместа се хомогенизира. Поставя се чашката или купата в микровълнова печка на пълна мощност за 40-45 секунди, или повече според желаната стегнатост на кексчето и мощността на микровълновата. След първите 30 секунди чашката може да се завърти, за да се избегне евентуално едностранно нагряване от уреда. Оставя се да изстине за няколко секунди, а след това отгоре се поръсва със захар, шоколадов топинг или друго.
Бисквити за преди Великден
Необходими продукти:
- 110 мл царевично олио
- 110 мл сок от портокал
- 150 г захар
- 250 г бадеми, обелени и смлени
- 2 бр. ванилия
- 1/2 ч.л. амонячна сода
- кора от портокал - настъргана
- 1 щипка сол за вкус
- брашно колкото за тесто, което не лепне по ръцете
Начин на приготвяне:
Олиото, сокът и захарта се разбиват с миксер, прибавяме бадемите, амонячната сода, изгасена с малко лимонов сок, ванилията и солта. Разбъркваме добре, прибавяме и брашното, толкова колкото да не лепне по ръцете. Разточваме на лист и с формичка изрязваме бисквитки. Нареждаме в тава, която е намазана с олио, или върху кухненска хартия. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. Излизат около 40 бройки.
Винени пурички
Необходими продукти:
- 1 и 1/3 ч.ч. олио
- 1 ч.ч. бяло вино
- брашно
- локум
- орехи
- пудра захар
Начин на приготвяне:
Омесва се тесто от олиото, виното и брашно колкото за средно твърдо тесто. Разточва се и се реже на квадрати. На всеки квадрат се слагат парче локум и орех и се навиват пурички. Пекат се в ненамазана тава. Още топли се овалват в пудра захар.