0

Д-р Евгени Евтимов

Днес ще ви дам няколко причини да включите пъдпъдъчи яйца в менюто си. Пъдпъдъците са средно големи птици, които се срещат в Европа, Северна Африка, САЩ и Азия. Известни са около 140 вида в целия свят. 

Баланс 

Яйцата на пъдпъдъците са уникална храна с балансиран състав. Както знаете, пъдпъдъчите яйца са значително по-малки от средните кокоши яйца – около 1/4 от големината им. Те са много красиви – бели или кафеникави с тъмнокафяви петна.

IStock

Твърди се, че пъдпъдъчите яйца помагат при лечението на над 10 заболявания. В тях се съдържат повече биологично активни вещества, отколкото в яйцата на които и да било птици.

Пъдпъдъчите яйца превъзхождат кокошите по наличие на витамин В12, затова са полезни за вегетарианци, които са се отказали от месото, но консумират млечни и яйчни продукти. Рекордно е съдържанието на витамини А, В1 и В2 в продукта. Има наличие на цинк, магнезий, калий, фосфор, манган и много желязо. 

Полезно

Пъдпъдъчите яйца са полезни при големи физически натоварвания и като част от диетично меню. Полезните им свойства са, че балансират нивата на холестерола, полезни са при анемии, енергизират организма, подобряват зрението и стимулират метаболизма. Репродуктивното здраве също се повлиява добре от хапването на яйцата.

Протеинът, полезните мазнини и фолиевата киселина помагат за поддържането на хормоналния баланс при жените и мъжете. Обикновено се препоръчват по 3-4 яйца на ден независимо как са приготвени.

Личен архив

Това са може би единствените яйца, които могат да се консумират сурови без риск от неблагоприятни последствия. Редовната употреба на черупките се препоръчва при чупливи нокти и коса, при кървене на венците, раздразнение и безсъние, запек, уртикария и астма. Обикновено черупката се смесва с лимонов сок в съотношение 1:1 и се приема по 1 чаена лъжица през ден.