0

И деи за специалитети за различни видове руло с кайма намираме на receptite.com. Месо – завито или пълнено, но определено много апетитно.

Руло с луканка

Необходими продукти:

  • 400 г кайма
  • 100 г луканка
  • 200 г кашкавал
  • 1 ч.л. сок от лук
  • 1 щипка сол, чубрица

За плънката:

  • 2 кисели краставички
  • 1 морков

Начин на приготвяне:

Половината от кашкавала се нарязва на кубчета, а другата половина се настъргва. Луканката също се нарязва на кубчета. В дълбока купа се омесват всички продукти. Оставят се да престоят, докато се нарежат краставичките и моркова на кубчета. Половината от сместа се разстила във форма за печене, отгоре се поръсват равномерно краставичките и морковите и се покриват с останалата смес. Пече се във фурна до готовност.

Вретено по родопски

Необходими продукти:

  • 1 кг кайма смес
  • 7 яйца
  • 150 г моркови
  • 400 г стерилизирани краставички
  • 200 г хляб
  • 200 мл олио
  • 350 г галета
  • 1 връзка магданоз
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • сол

Начин на приготвяне:

Хлябът се накисва в студена вода и се изцежда. Измесва се с каймата, 2 яйца, половината магданоз, половината черен пипер и сол. Ако каймата стане прекалено мека, се добавят 2-3 с.л. галета и се овкусява с още сол.

В отделни съдове се сваряват 2 яйца, морковите и краставичките. Настъргват се на едро (желателно е, след като краставиците се настържат да се изстискат от водата) и се смесват. Добавя се нарязаният магданоз и се поръсва с останалия черен пипер и сол. Каймата се измесва и от нея се оформя голямо кебапче с грамаж около 120 г, разплесква се и в средата се слага 1 с.л. от плънката. Загъва се и се оформя на вретено. Овалва се в галетата, а после в останалите разбити яйца. Пържи се продължително в загрятото олио.

Месен кекс с плънка

Необходими продукти:

  • 750 г кайма
  • 1 глава лук
  • кимион, черен пипер, ронена чубрица
  • 1 яйце
  • 3 с.л. галета

За плънката:

  • бекон на ленти
  • 3-4 яйца
  • 50 г топено сирене
  • 100 г кашкавал

Начин на приготвяне:

В купа се омесва каймата със ситно нарязан лук, черен пипер, кимион, ронена чубрица, галета и 1 яйце. В намаслена форма за кекс се разпределя каймата по дъното и стените да се получи като гнездо. Отгоре се поставят на дъното две ленти бекон, а останалите се нарязват на парчета и се поставят по стените. Топеното сирене се нарязва на парчета и се поставя по дъното, върху него се поставят тънки плочки кашкавал и се чукват 3-4 яйца. Поръсват се с червен пипер и шарена сол. Печем кекса в загрята фурна на 190 градуса за 40 минути, до готовност на каймата. Изважда се с дървени лопатки от формата и поставяме в чиния. Изчакваме леко да се охлади, нарязваме на парчета и сервираме.

Палачинки с и бекон

Необходими продукти:

  • 8 тънки готови палачинки
  • 500 г кайма
  • 2-3 с.л. майонеза
  • 1 глава лук
  • сол, черен пипер
  • подправки на вкус
  • 3 твърдо сварени яйца
  • 300 г бекон
  • 200 г кашкавал

Начин на приготвяне:

Каймата се смесва с нарязания лук, добавят се пиперът и солта и се омесва добре. На всяка палачинка се слага от каймата, слага се още една палачинка и отново кайма. Посипва се с настърган кашкавал и се слагат две четвъртинки яйца. Навива се на руло и се завива с тънко нарязан бекон. Запича се в загрята на 180-200 градуса фурна около 30-40 минути.