И деи за специалитети за различни видове руло с кайма намираме на receptite.com. Месо – завито или пълнено, но определено много апетитно.
Руло с луканка
Необходими продукти:
- 400 г кайма
- 100 г луканка
- 200 г кашкавал
- 1 ч.л. сок от лук
- 1 щипка сол, чубрица
За плънката:
- 2 кисели краставички
- 1 морков
Начин на приготвяне:
Половината от кашкавала се нарязва на кубчета, а другата половина се настъргва. Луканката също се нарязва на кубчета. В дълбока купа се омесват всички продукти. Оставят се да престоят, докато се нарежат краставичките и моркова на кубчета. Половината от сместа се разстила във форма за печене, отгоре се поръсват равномерно краставичките и морковите и се покриват с останалата смес. Пече се във фурна до готовност.
Вретено по родопски
Необходими продукти:
- 1 кг кайма смес
- 7 яйца
- 150 г моркови
- 400 г стерилизирани краставички
- 200 г хляб
- 200 мл олио
- 350 г галета
- 1 връзка магданоз
- 1/2 ч.л. черен пипер
- сол
Начин на приготвяне:
Хлябът се накисва в студена вода и се изцежда. Измесва се с каймата, 2 яйца, половината магданоз, половината черен пипер и сол. Ако каймата стане прекалено мека, се добавят 2-3 с.л. галета и се овкусява с още сол.
В отделни съдове се сваряват 2 яйца, морковите и краставичките. Настъргват се на едро (желателно е, след като краставиците се настържат да се изстискат от водата) и се смесват. Добавя се нарязаният магданоз и се поръсва с останалия черен пипер и сол. Каймата се измесва и от нея се оформя голямо кебапче с грамаж около 120 г, разплесква се и в средата се слага 1 с.л. от плънката. Загъва се и се оформя на вретено. Овалва се в галетата, а после в останалите разбити яйца. Пържи се продължително в загрятото олио.
Месен кекс с плънка
Необходими продукти:
- 750 г кайма
- 1 глава лук
- кимион, черен пипер, ронена чубрица
- 1 яйце
- 3 с.л. галета
За плънката:
- бекон на ленти
- 3-4 яйца
- 50 г топено сирене
- 100 г кашкавал
Начин на приготвяне:
В купа се омесва каймата със ситно нарязан лук, черен пипер, кимион, ронена чубрица, галета и 1 яйце. В намаслена форма за кекс се разпределя каймата по дъното и стените да се получи като гнездо. Отгоре се поставят на дъното две ленти бекон, а останалите се нарязват на парчета и се поставят по стените. Топеното сирене се нарязва на парчета и се поставя по дъното, върху него се поставят тънки плочки кашкавал и се чукват 3-4 яйца. Поръсват се с червен пипер и шарена сол. Печем кекса в загрята фурна на 190 градуса за 40 минути, до готовност на каймата. Изважда се с дървени лопатки от формата и поставяме в чиния. Изчакваме леко да се охлади, нарязваме на парчета и сервираме.
Палачинки с и бекон
Необходими продукти:
- 8 тънки готови палачинки
- 500 г кайма
- 2-3 с.л. майонеза
- 1 глава лук
- сол, черен пипер
- подправки на вкус
- 3 твърдо сварени яйца
- 300 г бекон
- 200 г кашкавал
Начин на приготвяне:
Каймата се смесва с нарязания лук, добавят се пиперът и солта и се омесва добре. На всяка палачинка се слага от каймата, слага се още една палачинка и отново кайма. Посипва се с настърган кашкавал и се слагат две четвъртинки яйца. Навива се на руло и се завива с тънко нарязан бекон. Запича се в загрята на 180-200 градуса фурна около 30-40 минути.