0

Близо 10 лекарства за спешен случай трябва да сложим в аптечката за морето. Летните вируси могат да ни изненадат неприятно по време на почивка. Затова трябва да се добре подготвени с медикаменти, с които да реагираме на момента.

Рехидратация

Най-често вирусите, които обичат топлото време, ни нападат с повръщане и разстройство. Затова задължително трябва да носим пробиотик и рехидратиращи разтвори. Благодарение на тях можем да спасим децата от дехидратация, която е най-честата причина за влизане в болница. Ако се борим с такъв вирус, трябва да разпознаваме сигналите за настъпващо усложнение. Загубата на вода и електролити водят до обезводняване. При децата тя се проявява като отпадналост, сънливост, плач без сълзи, сухота в очите, устната кухина, възможна е появата на гърч. При възрастните се наблюдава изтощение, безсилие, ниско кръвно налягане, учестена сърдечна дейност.

На плажа са възможни и различни ухапвания и съответно алергични реакции. Затова освен слънцезащитния крем задължително вземете антихистамин.

Въпреки че навън минава 30 градуса, един от най-омразните симптоми за родителите – кашлицата, пак може да ни изненада. Затова носете и сироп за кашлица и спрей при възпалено гърло. Кашлицата често се съпътства и от хрема. Затова в аптечката за морето задължително трябва да присъства спрей за нос. Водните забавления пък могат да ни докарат и отит. При появата на силна болка в ухото всеки родител търси незабавно лекар. Ако обаче сме на почивка и няма специалист наблизо, капките за уши могат да облекчат състоянието, докато се доберем до специалист.

Антипиретици

Всяка инфекция може да протече с температура. Затова антипиретиците са незаменими, защото не само смъкват температурата, но действат и болкоуспокояващо. Особено важно е да не забравяме инхалатора, когато тръгнем с деца на почивка. Инхалациите с физиологичен разтвор могат да ни спасят в напрегнат момент, а за деца с хронични заболявания като астма той е незаменим помощник. Не забравяйте да вземете със себе си бинтове, лепенки, марли и памучни тампони, а също и антисептик във вид на спрей.