0

Гл. ас. д-р Иван Неделчев работи в сферата на спорта от над 20 години. Един от водещите фитнес треньори в България с богат академичен и практически опит. Понастоящем е преподавател в Нов български университет и основател на академия Ivan Nedelchev. В опита си като здравен консултант е помогнал на хиляди хора да живеят здравословно и пълноценно. Автор е на редица книги, помагала, наръчници и публикации на теми, свързани с двигателната активност, правилното хранене и хранителните добавки. Сътрудничи си с редица национални и международни институции и брандове от здравословния сектор с цел повишаване на здравната култура и образование на обществото. Кауза и мисия на неговите дейности са здравето на нацията, борбата със затлъстяването и обездвижването и подобряването на хранителната култура в България.

Крайните хранителни режими рефлектират и върху нервната система и социалния живот. Наблюдават се редица опасни хранителни разстройства - анорексия, булимия, компулсивно преяждане и др. За това предупреди експертът Иван Неделчев пред „Здраве с Телеграф“. „За съжаление може да се стигне и до хронични заболявания, депресивни състояния, психологични отклонения, употреба на лекарства и медикаменти и в крайна сметка цялостно увреждане на здравето. Опасностите са много и физически, и психически, и емоционални. Често се стига до храносмилателни и хормонални проблеми. Нарушава се нормалната обмяна на веществата и редица вътрешни органи не функционират оптимално. Освен това призовавам вашите читатели никога да не жертват здравето си заради определен тип визия или модни тенденции“.

Пандемия

„Като наблюдавам пандемията от обездвижване в последните 10 години, бих поставил двигателната активност пред правилното хранене относно намирането на баланс. Съвременният човек 15-16 часа на ден е или седнал, или легнал. Така той е в тотален конфликт с природните закономерности. Двигателната му активност е под критичния минимум, което гарантира нарушаване на редица системи и функции в неговото тяло“, категоричен е още фитнес треньорът.

„Здравословното хранене идва като обезпечаващо двигателната активност на човека и ако нямаме двигателна активност, съответно нямаме и здравословно хранене. Задължително е 4-5 пъти седмично по един час да спортуваме любима за нас активност, ако може да е на открито сред природата още по-добре. Бих препоръчал всички възможни битови активности - пазаруване, ходене на работа, хобита и др., да ги извършваме, движейки се“.

Допълване

„Относно храненето хубаво е да се придържаме към баланс между белтъци, мазнини и въглехидрати, като трябва да знаем, че те са взаимно допълващи се, а не взаимозаменяеми. Спрямо индивидуалните ни потребности и цели може да ги оптимизираме като количество. Препоръчително е да консумираме максимално чиста и прясна храна - непреработена, нерафинирана, непакетирана, без етикети и съдържание, без трансмазнини и добавени захари. Приемът на вода е изключително важен. Въздържанието от вредни навици - тютюнопушене, алкохол и липса на сън, е предпоставка за добро здраве“, съветва специалистът.

Постоянство

Според Иван Неделчев добрата физическа форма е плод на постоянство и препоръчва всеки ден 40-50 минути двигателна активност, която ни доставя удоволствие, но ни вади от зоната на комфорт - т.е. настъпва умора и адаптивни процеси в тялото, които изграждат механизми за защита от вредните патологични явления на съвременния свят. „Хубаво е да комбинираме както силови, така и кардиозанимания, които имат различна функция и цели в човешкия организъм. Препоръчвам всякаква форма на двигателна активност - в групов или индивидуален аспект. С повишено внимание към правилното изпълнение - дозирана индивидуално, практикувана интелигентно, с подходящата екипировка. Задължително подредена правилно - подготвителна, основна и заключителна част“, отбелязва нашият събеседник.

Профилактика

„Най-важното нещо е да си правим профилактични медицински изследвания и прегледи, за да разчитаме на превенция“, препоръчва Неделчев. „Много по-лесно е да решим един проблем в зародиш, отколкото след неговото задълбочаване. Воденето на здравословен начин на живот не е модна тенденция, а задължение на всеки отговорен човек. Хранителната култура, двигателните навици, оптималното количество сън, управлението на стреса, минимизирането на вредните навици, приемът на билки и хранителни добавки са задължителни, ако искаме да намалим влиянието и негативните тенденции на съвременния начин на живот. Не трябва да приемаме за нормално да сме отпаднали, без тонус и с отклонения от нормалните физиологични параметри. Здравето не е даденост и не трябва да се “пази”, за здравето се работи и се облагородява.

Децата

„Младите хора трябва да оптимизират времето, прекарано в социалните мрежи, и вредните навици - цигари, алкохол, наркотици, балони и т.н. Задължително е да посещават часовете по физическо възпитание и спорт в училище и крайно препоръчително е да практикуват поне още един вид двигателна активност. В свободното си време да бъдат в парка, планината или в някакъв тип активност. Те и техните родители да обърнат внимание на правилната им стойка, позицията на раменете и правилната композиция на тялото. Да не допускат натрупването на излишни килограми и някакъв тип негативни зависимости и пристрастявания към рискови и опасни нездравословни тенденции. Особено внимание да обърнат на консумацията на храна в лавки и друг тип заведения за бързо хранене, енергийни напитки или продукти с недоказан произход и хранителна стойност, натрапени от медийната индустрия“.

Седмичният му режим не е за любители

Иван Неделчев сподели своя седмичен тренировъчен режим, но с категоричното уточнение, че той е експерт в тази сфера и изискванията към него са високи и затова е задължително да тренира и живее професионално. „Не препоръчвам този режим на любители“, отбеляза преподавателят в Нов български университет. Той препоръча по-лек вариант за хора, които искат да спортуват, без някакви по-сериозни цели. „Аз правя 4 пъти седмично силови тренировки във фитнеса, два пъти - кардиотренировки (лека атлетика, туризъм) и веднъж отделям време за стречинг и сауна с цел възстановяване. За любители препоръчвам: 2 пъти седмично - силови тренировки (фитнес занимания), 1 път седмично - кардиотренировки (лека атлетика, туризъм), и 1 път седмично - любим спорт (футбол, тенис, баскетбол или др.)

МЕНЮ ЗА ПРИМЕР

Закуска

Яйца, овесени ядки и плодове

Междинно хранене

Двойна доза протеин

Обяд

Месо, ориз/ картофи/ пълнозърнести спагети

Междинно хранене

Здравословен сандвич

Вечеря

Салата, риба, сурови ядки/авокадо/маслини