1

Н еобичайно за това време на годината разпространение на грип отчитат лекарите и лабораториите у нас.

В края на май положителните тестове за грип тип А и Б са налице. Майките във форумите се оплакват от вирус, който поваля с 40 градуса температура, а когато отидат на тест, се оказват изненадани, че е инфлуенца, която все още циркулира. Важно е хората да знаят, че в момента има и грип, защото при него има специфично лечение, разказват лекарите. „Необичайно за месец май е, че доста пациенти се тестват за грип, коклюш, скарлатина и като цяло отчитаме по-висок процент заболеваемост спрямо същия период за миналата година“, каза за БНР д-р Благовеста Пенчева – водещ специалист по клинична лаборатория в страната.

Време

Грипният вирус се разпространява обичайно в студените месеци. Въпреки това у нас са отчетени над 1170 случая на грип и остри респираторни заболявания само за седмица, въпреки че сме на прага на лятото, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Най-висока е заболеваемостта във възрастовата група 5-14 години.

С отпадането на противоепидемичните мерки много инфекциозни заболявания бележат ръст. Затова букет от вируси и бактерии ни атакуват в момента. Магарешката кашлица продължава да се разпространява. Нови 145 случая на коклюш са регистрирани у нас само за седмица. Болните са с 40 души по-малко от предходната седмица. Случаите намаляват, но трябва да се има предвид, че това е лятна инфекция, предупреждават лекарите. Над 160 души от началото на епидемията до момента са хоспитализирани. Над 400 бременни жени са имунизирани срещу магарешката кашлица.

Шарките също се разпространяват. Броят на заболелите достигна 16 562 от началото на годината. Най-засегнати от заболяването са децата от 5- до 9-годишна възраст, които обичайно представляват над 80% от заболелите.

Имунитет

Варицелата е едно от най-заразните заболявания. Около 90% от контактните с болен, които нямат изграден специфичен имунитет, се разболяват. Заразният период започва 1-2 дни преди появата на обрива и завършва, когато всички кожни лезии се покрият с корички. Важно е да се знае, че ваксината срещу варицела може да се постави и след контакт с болен от варицела, като това трябва да се случи в рамките на до 72 ч. от датата на контакта. При бременни жени не се прилага ваксина срещу варицела.

Броят на болните от скарлатина у нас пък достигна над 6000 души. Инфекциозното заболяване се причинява от бактерия и води до специфичен обрив. Характерно за него е, че то може да повтаря, защото не се изгражда имунитет срещу заболяването.

Пада възрастта за заболяване от рак

Пада възрастта за заболяване от рак. Все по-млади хора срещаме с необичайни за младата възраст типове ракови заболявания, коментира онкологът Марчела Колева.

"Хората не трябва да се страхуват да отидат на лекар – той не е неприятел, не е човекът, който съобщава лошата новина, а е човекът, който може да ви покаже къде здравето ви е кривнало от пътя и да ви покаже правилната посока", посочи тя. Тя даде пример с малък град, където за онколога почти няма пациенти. Не защото няма необходимост, а защото хората се срамуват да признаят, че имат раково заболяване, коментира специалистът. Нейното обяснение на това е, че ракът се приема като стигма, път без изход, казва лекарят.

Раковите заболявания, които са хванати в ранен стадий, могат да бъдат излекувани - пациентите забравят, че някога са имали такова заболяване. Тези, които са в по-напреднали стадии, имаме достатъчно възможности първо да отстраним, доколкото е възможно, туморната маса от организма на човека и след това да го държим под контрол и то не с тежката химиотерапия. Това си е едно хронично заболяване – това е нашата цел, коментира още онкологът.