0

К ърлежи разболяха близо хиляда българи за по-малко от година. Това е бройката на положителните тестове от Националния център по заразни и паразитни болести и от една от големите лаборатории у нас.

Ръст

Положителните тестове за лаймска болест показват 85% ръст на случаите само за година по данни на Националния център по заразни и паразитни болести. От началото на 2024 година досега в страната са регистрирани 311 случая. За същия период на изминалата година са регистрирани 168 случая, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Общият брой регистрирани инфекции, които се предават от кърлежи, са над 430.

В една от големите частни лаборатории положителните проби само за шест месеца са стотици. За шестмесечния период от април до септември тази година във филиалите на лаборатория „Рамус“ в страната са извършени 7786 кръвни теста за лаймска болест, от които 560 са положителни. За същия период на миналата година броят на изследванията е бил 6763, като от тях 962 са положителни, съобщиха от лабораторията пред „Здраве с Телеграф“.


Тази година се отчита сериозен ръст и при изследването на пациентите за лаймска болест, защото българите стават все по-отговорни и внимателни към здравето си, коментират специалистите.

Зараза

Средно между 10% и 20% от кърлежите са заразени, сочат проучванията у нас. Не всеки заразен паразит успява да предаде инфекцията при забиване върху нас. Между 1% и 3% от ухапванията от кърлежи водят до заболяване от лаймска болест. Обичайно инфектираните от нея през годината са около два пъти повече от случаите на марсилска треска. Тя се предава от друг вид кърлеж, т.нар. кучешки кърлеж, и кучетата са основен резервоар на инфекцията. Месец след ухапването задължително си направете кръвни изследвания за лаймска болест, съветват специалистите. Лекарите съветват паразитът да се извади до 12-ия час от впиването в човешката кожа, като така се намалява вероятността от предаване на инфекцията, казват още лекарите. Усложненията вследствие на лаймска болест могат да са изключително сериозни, включително неврологични.