0

14 202 души са хоспитализирани заради усложнения след прекаран грип и остри респираторни инфекции само през януари, съобщиха от здравното министерство.

Деца и възрастни са лекувани както от вирусни, така и от бактериални пневмонии, причинени от Streptococcus pneumoniae и Haemophilus influenzae. Малките деца пък често постъпват в болница заради диагнози като остър бронхиолит, ларингит, трахеит и ангина.

Близо 7500 души са само официално регистрираните заболели от грип и други вирусни инфекции през миналата седмица, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Най-много болни има сред децата от 0 до 4-годишна възраст.

Капан

Почти половин България е в капана на грипната епидемия. 12 области у нас се борят с епидемичното разпространение на вируса. За да се справят с него, школата в Пазарджик, Пловдив, Варна и Перник минават на онлайн обучение. София-област също преустановява присъствения учебен процес от четвъртък.
Удължаване на междусрочната ваканция с между 2 и 4 дни поискаха от„Образование“към КТ „Подкрепа“ Проучване сред учителите и родителите показва, че близо 70% от тях смятат, че тя трябва да бъде удължена с 4 дена. Така неучебна би била цялата следваща седмица.

От синдиката смятат и че не е правилно решението да се обявява дистанционно обучение по време на грипна епидемия, когато около 30% от учениците отсъстват поради болест. Децата трябва да излязат във ваканция. Няма как болни ученици да бъдат принуждавани да се обучават и болни учители да изпълняват своите трудови задължения. Близо 90% от участващите в проучването учители и родители са споделили същото мнение, пишат в позицията си синдикатите.

Всеки трети с инфлуенца

Всяка трета проба в Националната референтна лаборатория е позитивна за грип, показват пък данните на Националния център по заразни и паразитни болести.
От 490 теста 152 са положителните за инфлуенца. Доказани са 151 случая на грипен вирус A и един на грипен вирус В. Едва в 23 проби е засечен SARS-CoV-2. В лабораторията са постъпили и 254 клинични проби на деца и юноши на възраст под 16 години. Те са изследвани за осем сезонни респираторни вируси. Доказани са 21 респираторно-синцитиални вируса, 10 риновируса, 7 аденовируса, 5 бокавируса, 3 парагрипни вируса 2 тип и метапневмовирус.