0

Р акът все още е нелечимо заболяване, но съвременните лекарства - таргетна терапия и имунотерапия, приближават медиците до успеха.

Имуноонкологията е съвсем ново направление в лечението на онкологичните заболявания, което обединява както имунологичен механизъм за унищожаване на туморните клетки, така и съвременен начин за лечение на рака. Това каза за „Телеграф“ доц. д-р Желязко Арабаджиев, който е водещ онколог в България. Той работи в болница „Токуда Аджибадем Сити Клиник“ в София, където е началник на онкологичното отделение. Председател е на Българското научно дружество по имуноонкология.

Форум

Само преди броени дни доцент Арабаджиев и други известни онколози и имунолози проведоха в Американския университет в Благоевград „Scientorium Juvenorum - лятно училище за имунолози и онколози“. Идеята е най-утвърдените родни специалисти да предадат своя опит и знания на свои млади колеги. На форума се обсъдиха най-актуалните теми от имуноонкологията, която през последните години дава все по-голяма надежда за успешно лечение на онкоболните пациенти - ролята на имуностимуланти и витамини при онкологични заболявания, комбиниране на лъчетерапия с имунотерапия и таргетни медикаменти, предизвикателства в лечението на тумори с имунотерапия, изкуствен интелект в онкологията и много други.

Знания

„Не търсим масовост на това събитие. Привличаме най-любознателните и най-мотивираните млади учени. Търсим будните хора, които ще могат да поемат от специалистите знания, ще поемат щафетата и след няколко години ще бъдат водещи онколози и имунолози в България. Уникалността на това събитие е, че всички тези около 20 човека са кандидатствали с мотивационно писмо. Организационен комитет разглежда всички писма. Това, което ние правим, е да селектираме една група от млади учени - онколози и имунолози“, сподели доц. Арабаджиев.

Той допълни, че от 2015 г. в България има пациенти, които се лекуват с имунотерапия и тя в момента заема над 40% от протоколите за лечение на почти всички онкологични заболявания и това продължава. Към момента над 85% или 90% от леченията на солидни тумори в България са абсолютно едни и същи с тези, които имат пациентите в Германия, Франция, Испания.

Терапия

Според него имунотерапията променя значително прогнозите на пациентите с онкологични заболявания. Благодарение на новите лекарства те живеят по-дълго и в някои от случаите те живеят толкова дълго, колкото и ако нямат рак.

„Това е нашата цел - да подобрим качеството на живот на пациентите с рак, ако можем да ги излекуваме, това се случва в по-ранните стадии на болестта, а в по-късните - да удължим времето на живот с това онкологично заболяване, както едно хронично заболяване или някаква хипертония, или нещо подобно“, категоричен е доц. Арабаджиев.