С езонът на празниците настъпва, когато увием ръце около чаша ароматно греяно вино. Традиционната празнична напитка, обикновено приготвена с червено вино заедно с различни подправки, се сервира топла от векове.
Доклади
Освен празнично настроение ароматната напитка носи и страхотни ползи за
здравето. Умерената й консумация може да предотврати сърдечни заболявания.
Няколко доклада потвърждават, че виното намалява риска от сърдечносъдови заболявания и инфаркти. Червеното вино е чудесен източник на антиоксиданти, което повишава нивата на така наречения добър холестерол - HDL.
Канелата е основна съставна част на греяното вино. Осен че уханието на подправката ни носи позитивни мисли, защото го свързваме с настъпващите празници, канелата съдържа антиоксиданти, които имат мощна противовъзпалителна активност, полезна за цялото тяло.
Остеопороза
Пиенето на червено вино в умерени количества може да намали риска от остеопороза чрез увеличаване на костната минерална плътност както при мъжете, така и при жените. Скорошно проучване показва, че жените, които пият по една чаша вино на ден, имат по-голяма костна минерална плътност, измерена в областта на бедрените кости, отколкото непиещите или прекаляващите с алкохола.
Индийското орехче пък може да детоксикира тялото. Индийското орехче, често срещана подправка в греяното вино, прочиства черния дроб и бъбреците от всички токсини, които могат да се съхраняват там, от алкохол, наркотици, замърсяване, храна или естествени органични токсини.
Младост
Освен това коледната напитка може да забави признаците на стареене.
Антиоксидантите в червеното вино се борят с вредните свободни радикали, които играят роля в стареенето и свързаните със заболяванията, които . Във виното има висока концентрация на антиоксиданти, наречени полифеноли, включително ресвератрол, които могат да ви накарат да изглеждате по-млади за по-дълго време.
Беконът – основен виновник за кръвното
Беконът е един от най-сериозните виновници за високото кръвно налягане, съобщи Mirror. При него сърцето трябва да работи по-усилено от обичайното, за да изпомпва кръвта в тялото. С течение на времето това уврежда сърцето и други органи, като състоянието увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт наред с други сериозни проблеми.
Смята се, че около един на всеки трима възрастни в Обединеното кралство живее с високо кръвно налягане, въпреки че много от тях може и да не осъзнават това поради факта, че то в голяма степен е без симптоми. Един от най-големите фактори, допринасящи за хипертонията, е начинът на хранене. По-конкретно, често се установява, че консумацията на твърде много сол е най-голямата причина за високо кръвно налягане. Солта може да накара тялото да задържа повече вода, което оказва допълнителен натиск върху кръвоносните съдове.
Автор: Виктор Димитров