0

П роизводителят на „Оземпик“ пуска нов медикамент на аптечния пазар – „Вегови“. „Очаква се регистрацията му. То е същото по състав на другото. Фирмата ги разделя, защото новият медикамент ще бъде с по-високи милиграми и ще е само за отслабване“, обяви пред „Здраве с Телеграф“ председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Той обясни, че медикаментът се изписва по лекарско предписание и само с електронна рецепта.

Затлъстяване

„Проблемът с телесното тегло е огромен. Човек може да умре от затлъстяване. Ако имате сънна апнея, предизвикана от наднормено тегло, може в съня да си заминете“, коментира Костов. По думите му този медикамент е пробив в тази област и не случайно затова толкова го използват. „Някои хора свалят 20% от телесното си тегло за няколко месеца“, посочи той и добави, че като всяко лекарство и то има своите странични ефекти. Председателят на асоциацията уточни, че когато всичко е съобразено, рисковете намаляват. 183 лева струва „Оземпик“ от 1 мг, като към момента в аптеките се предлагат три разновидности. „Медикаментът се заплаща напълно от пациентите, не се покрива от касата“, подчерта Костов.

Злоупотреба

Николай Костов заяви, че у нас няма фалшиво лекарство, което се предписва не само за отслабване, но и за лечение на диабет тип 2. Това той коментира по повод предупреждението на Световната здравна организация, че на пазара се предлага фалшив „Оземпик“. „В България няма фалшиво лекарство. Такова има в САЩ и Ирландия“, заяви Костов. Той добави, че контролът у нас е добър и е гарантиран от факта, че лекарството се предоставя само с електронна рецепта.

Фармацевти: Не купувайте лекарства онлайн

Не купувайте лекарства онлайн. Това призовават фармацевти. Според тях в този случай никой не може да гарантира правата ви като пациент, както и произхода на медикамента. Това е един от каналите за разпространение на фалшиви лекарства, които често са с идентични опаковки като оригиналните. Проблемът при тях обаче не е само в кутията, защото те може да не съдържат необходимото количество активни съставки или да съдържат други, поради което могат да навредят на здравето. Това, което е привлекателното в тях, е цената – те са по-евтини между 30% и 50%, но след това негативните последици излизат в пъти по-скъпо от направената икономия при закупуването на медикамента. Важен момент, който също не трябва да се подценява, е как се съхранява едно лекарство. В случая тук става дума за доставка по куриер, който почти винаги нарушава хладилната верига на съхранение, освен ако не предоставя специална услуга, което би означавало да го превозва в хладилна чанта например, но тогава по-ниската цена се обезсмисля, защото разликата ще отиде в куриерската услуга.