0

Х лътването на фонтанелата и очните ябълки при бебетата са симптоми на обезводняване, които не бива да се допускат. Причината - това са късните му признаци, алармира проф. д-р Мария Спасова, началник на Клиниката по педиатрия към УМБАЛ „Свети Георги“, Пловдив. Ако за възрастните жегите са непоносими, то за децата са и много опасни, категорични е специалистът.
Сигурен симптом на обичайното обезводняване на първо място е жажда и сухи лигавици. Най-важно правило в горещите дни е да се приемат течности, което е строго индивидуално за всеки човек. Има хора, които не пият често, но майките е редно да знаят, че при тегло до 10 кг на бебетата се дават до литър на 24 часа.
Плаж

„В големите жеги дете, по-малко от година и половина-две, не трябва да се излага на слънце на плажа, където няма температурен комфорт“, подчертава проф. Спасова. За да се избегне прегряването, тя съветва тялото му да е покрито, а главата да е с шапка и на сянка. При излизане навън напомня на родителите да носят със себе си течности и мокри кърпички. „Топлината не се отнема от кожата, а от кръвоносните съдове. Мокрите кърпи се слагат под мишниците или върху магистралните кръвоносни съдове, а не на гърдите или на челото на детето”, допълва проф. Спасова.

За първа помощ срещу обезводняване се ползват специални разтвори и рехидратиращи прахчета със соли, тъй като се губи голямо количество не само вода, но и соли. При повръщане се изхвърлят солна киселина и натрий, което води до състояние на хипотонична дехидратация – загуба на повече соли, отколкото вода. При изпотяване се губи повече вода, отколкото соли, т.нар. хипертонична дехидратация, обяснява още тя.

Когато едно дете е обезводнено от изпотяване или жега и получи топлинен удар, тогава състоянието му е тежко. В такива случаи бързата реакция е много важна – веднага трябва да се дадат течности и да се свали телесната температура. Но такова дете непременно трябва да бъде заведено в спешно отделение. При хронични сърдечни и белодробни заболявания големите жеги трябва да се избягват – препоръчително е излизане навън сутрин и вечер, когато температурите са по-ниски.

„Особено внимателни трябва да бъдат родителите към охлаждането с климатик – детето не трябва да се излага на голяма температурна разлика”, предупреди проф. Спасова. Физиологичната температура, на която се отглежда бебе, е 22-23 градуса. Също така от изключителна важност за ограничаване на разпространението на бактерии и гъбички от климатици е тяхното основно и периодично изчистване, както и профилактиката им.

Диета

Известният педиатър препоръча да се спазва и правилна диета, която включва консумацията на повече течни храни. Ако детето повръща, нейният съвет е течностите да се дават често и по малко, за да не се раздува стомахът и да се дразни допълнително. Важно е в рамките на около 6 часа да не бъде хранено и да приема чай и други течности за оводняване.
От Клиниката по педиатрия към УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД, Пловдив, съобщават, че към момента няма постъпили деца по спешност заради големите жеги, но се приемат пациенти с инфекции, причинени от тях. В момента основно се приемат за преглед и лечение болни, които се връщат от почивка с висока температура, повръщане, диария и обезводняване.