0

С вински бъбрек беше трансплантиран на човек. Това е втората подобна интервенция в света, като в този случай е направена и сложна кардиологична интервенция, съобщава Sky news.

Пациент

Операция е направена на 54-годишна жена от Ню Джърси – САЩ. Тя беше осъществена в Института за трансплантация Langone в Ню Йорк. Така Лиза Пизано стана първият човек в света, на когото бе сложен генномодифициран орган от прасе, като осем дни преди това й е била поставена хирургично и механична сърдечна помпа. Преди интервенцията пациентката е била в тежко състояние, а лекарите не са давали надежда за нейния живот. Тя е страдала от остра сърдечна и бъбречна недостатъчност. „Бях на края на силите си. Просто си казах, че в най-лошия случай, ако не проработи за мен, може да подейства добре на друг човек", казва тя. Съпругът й Тод е изключително доволен след операцията на съпругата си. „Най-после я виждам отново да се усмихва", заявява той. По думите на лекарите жената се възстановява добре. Директорът на Института по трансплантация Langone д-р Робърт Монтгомъри пък разказа, че от хирургичната зала се чули победни викове, когато органът в реципиента проработил. Преди месец на друг мъж, на 62 години, беше трансплантиран свински бъбрек.

Опит

За първи път такава трансплантация на бъбрек от генномодифицирано прасе на човек беше направена на 62-годишен мъж в краен стадий на бъбречно заболяване, съобщиха лекари от Massachusetts General Hospital в Бостън, извършили операцията, предава Ройтерс. Четиричасовата интервенция е извършена на 16 март. Тя "бележи важен етап в стремежа да се осигурят по-лесно достъпни органи за пациентите", се казва в изявление на болницата. Пациентът е Ричард Слейман от Уеймут, Масачузетс. „Експертите се интересуват от дългосрочните резултати от новаторската трансплантация от животно на човек", казва д-р Джим Ким, директор на отделението по трансплантация на бъбреци и панкреас в Института по трансплантации на USC в Лос Анджелис. През 2018 г. на Слайман е трансплантиран човешки бъбрек в същата болница след седем години на диализа, но органът е отказал след пет години и той е възобновил диализните процедури.