0

В ърнаха слуха на дете на 18 месеца с помощта на експериментална генна терапия. То е било с вродена глухота, съобщи The Gardian.

Терапията беше извършена в университетската болница „Аденбрук" в Кеймбридж. Малката Опал Санди стана първият човек в света, участвал в пионерско изпитване на иновативния метод. Състоянието й се е дължало на слухова невропатия. При нея нервните импулси, които се предават от мозъка към вътрешното ухо, са нарушени.

Причината

Обикновено причината е дефект в гена OTOF, който произвежда протеина отоферин. След като обаче на момиченцето била направена инфузия, която съдържала работещо копие на гена, тя вече е с добър слух. За транспортирането му учените са използвали обезвреден вирус. Самата новаторска манипулация е отнела само 16 минути.

Детето вече не само чува, но дори си играе с барабани. Оказва се, че родителите й, макар и съгласни пионерският подход да бъде приложен на дъщеря им, нямали особено големи очаквания. Те останали изненадани, когато станало ясно, че тя наистина чува. „Наистина не можех да повярвам. Беше лудост", казва майка й Джо Санди. Сега семейството има друг проблем у дома. Любимо занимание на момиченцето вече е да удря с прибори по масата и да вдига всякакъв шум, на който се радва и се смее от сърце.

Успех

Ушният хирург и ръководител на изследването проф. Манохар Банс също не крие изненадата си от постигнатото. „Той е по-добър, отколкото се надявах и очаквах“, споделя той. „Работихме десетилетия наред, за да видим най-накрая нещо, което наистина помага на хората. Беше доста зрелищно и наистина вдъхновяващо. Чувствам се много специално", допълва той. По думите му резултатите при Опал са много близки до нормалното възстановяване на слуха. В момента университетската болница в Кеймбридж набира още глухи деца от Обединеното кралство, Испания и САЩ за прилагане на генната терапия. След нея състоянието на всички тях ще бъде проследено в продължение на пет години. „Много семейства ще приветстват това развитие. Очакваме с нетърпение да научим за резултатите и на други лекувани деца", заяви старшият съветник на Националното общество на глухите деца Мартин Маклийн.