0

Н е пийте сурово мляко заради птичия грип. С този призив излязоха от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA).
С огромно безпокойство СЗО наблюдава настъплението на патогена към различни видове, включително и към хора. „Щамът H5N1 се е превърнал в глобална зоонозна животинска пандемия. Най-голямото притеснение, разбира се, е вирусът да еволюира така, че да преминава от човек на човек“, каза главният учен от Световната здравна организация (СЗО) Джереми Фарар.

Котки

Във връзка с многото засегнати стада в САЩ здравните власти обръщат внимание, че в суровото мляко може да има високи нива на вируса на птичия грип H5N1. Все още не е категорично доказано дали хората могат да се инфектират с птичи грип, като пият заразено мляко. Въпреки това котки, живеещи във ферми със заразени крави, са починали след консумация на непастьоризирано мляко. Трима работници, изложени на вируса, също за били заразени. Непастьоризираното или сурово мляко, както и всички продукти, произведени със сурово мляко, включително сирене, сладолед и кисело мляко, могат да бъдат замърсени с микроби, които могат да причинят сериозно заболяване, хоспитализация или смърт, обясняват лекарите.



Здравните власти призовават Щатите да предприемат повече мерки за защита на населението от рисковете, свързани със суровото мляко, тъй като вирусът на птичия грип H5N1 се разпространява сред млекодайния добитък, съобщи БГНЕС.

Препоръка

FDA също така препоръча използване на регулаторни органи и спиране на продажбата на сурово мляко в рамките на щата или в районите, където млечните стада са дали положителни резултати за H5N1. В края на миналия месец проби от пастьоризирано мляко дадоха положителен резултат за наличието на остатъци от вируса на птичия грип, който зарази млечни крави в САЩ, предадоха Асошиейтед прес и АФП. От управлението за контрол на хранителните продукти и лекарства в САЩ съобщиха, че количеството на изолираните вируси не могат да създават риск за потребителите. Оттам добавиха, че продължават да проучват въпроса. „До момента не сме видели нищо, което да промени становището ни, че търговските доставки на мляко са безопасни“, се казва в изявление на ведомството. Мат Херик, говорител на Международната асоциация за млечни храни, заяви, че разпоредбите за времето и температурата на пастьоризация гарантират, че търговските доставки на мляко в САЩ са безопасни. Остатъците от вируса "нямат никакво въздействие върху човешкото здраве“, съобщава Асошиейтед прес.

Стада

По данни на министерството на земеделието на САЩ 82 стада в страната са дали положителен резултат за вируса. FDA не разрешава продажбата на сурово мляко през границите на щатите, но няколко щата позволяват продажбата на сурово мляко за човешка консумация в рамките на своите граници с различни изисквания. Някои разрешават суровото мляко да се продава като храна за домашни любимци с етикет „не е за консумация от хора“, като разбират ясно, че хората сами решават какво да правят с млякото в домовете си.