0

И стинска зеленчукова фиеста се разгаря в кухнята с две идеи от receptite.com.

Пица от тиквички

Необходими продукти:

  • 500 г тиквички
  • 3 яйца
  • 4 с.л. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 2-3 ч.л. босилек
  • 2-3 ч.л. копър
  • 60 г твърдо сирене (кашкавал, ементал, пармезан, чедър)
  • 1 голям домат
  • 2-3 ч.л. сол
  • растителна мазнина
  • галета

Начин на приготвяне:

Тиквичките се измиват и се настъргват на едро ренде. Прехвърлят се в гевгир и се поръсват със солта. Оставят се да престоят 20-30 минути, след което се изстискват много добре. В подходящ съд се разбиват яйцата, добавя се брашното, изстисканите тиквички и босилекът. Всичко се разбърква добре и се опитва на сол, ако е необходимо, се посолява на вкус. Добавят се бакпулверът и копърът, като всичко се обърква до равномерното смесване на съставките. Намазнява се тава с подходящ размер и се посипва с равномерен слой галета. Върху полепналата галета равномерно се разпределя сместа от тиквички. Заглажда се и се нарежда нарязаният на резени домат. Всичко се посипва с настърганото твърдо сирене и се пече на 180 градуса за около 20-25 минути.

(Ние приготвихме всичко в троен размер, като използвахме тава с диаметър 32 см и пекохме около 40 минути.)

Кръгчета патладжан със сос маринара

Необходими продукти:

  • 1-2 патладжана
  • 800 г белени домати (пресни или от консерва)
  • 3 скилидки чесън
  • 2-3 с.л. зехтин
  • 10 листа пресен босилек
  • 1 ч.л. смлян черен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.ч. настърган пармезан

За поръсване:

  • сирене моцарела
  • чедър

Начин на приготвяне:

Патладжанът се измива и се нарязва на кръгчета. Посолява се от двете страни и се оставя за 20 минути да си пусне горчивия сок. Подсушава се с кухненска хартия. Кръгчетата се намазват със зехтин и се подреждат в тава, застлана с хартия за печене. Слагат се в загрята на 180 градуса фурна и се пекат 25 минути. Сосът се приготвя, като в съд на котлона се загрява зехтинът и към него се добавят смлените домати и ситно нарязаният чесън. Сосът се вари 30-40 минути, докато се сгъсти, като се бърка от време на време. Слагат се солта, черният пипер и накъсаният босилек. Преди да се свали от котлона, се слага и пармезанът. Готовият сос се маже върху запечените патладжанени кръгчета. Отгоре се поръсва с настърганите сирена. Тавата се връща във фурната само да се разтопят сирената.