0

Е дин от златните хитове на любимката на мало и голямо Роси Кирилова влезе в световна класация за кънтри музика.

Става дума за една от първите й авторски композиции „Живей за мига“, озаглавила шестия й студиен албум през 1992 г., който е и първият издаден български компактдиск. Този път обаче парчето е записано на английски език от Нейко Генчев, който в музикалния бранш е известен с псевдонима Бърни Енсвил.

Послание

„Много случайно стана всичко, благодарение на ковид епидемията се появиха платформи за обмен между музиканти, които заради това, че нямаха работа, можеше да се наемат срещу скромно възнаграждение. Разгледах портфолиата на музикантите и се спрях на китариста Остин Хейман, който се нарича Дъ Кинг, въпреки че е много млад, цигуларя Рос Браун и вокалистката Сюзън Кери“, разказа пред „Телеграф“ Нейко Генчев. Той сам си е написал английския текст по оригиналното стихотворение на незабравимия поет Димитър Ценов и е направил аранжимента в стил кънтри-валс. „Посланието е същото, макар че при мен е „Живей за деня“. Първият ред е буквален превод, а в останалата част от текста добавих, че не трябва да забравяме децата и родителите си, които са сред най-важните неща. Показах текста си на англичани и само една дума ми промениха – вкарахме една пауза, за да се разбира по-лесно смисълът на стиха: „Ние сме част от тази игра (пауза) през годините“. Тънък нюанс, но не го бях хванал тогава“, разказва Генчев.

Предложение

След като е бил готов и смесен окончателният запис, музикантът я изпратил на своя китарист да я чуе. „Той каза: „Велика песен“ и попита дали може да я изпрати на мениджъра си. Той също я е харесал и я изпратил на легендарния водещ Лий Уилямс, с когото са близки приятели. По-късно той ми каза, че той е предложил българската песен заедно с още 300 композиции от цял свят и самите слушатели са я избрали да влезе в най-престижната класация за кънтри музика Country Top 40, наричана в някои страни HotDisk“, добави Нейко. Успехът идва като подарък за рождения му ден на 17 февруари, но покрай този фурор той изключил, че има личен празник. Чартът Country Top 40 се формира от мненията на повече от 1000 водещи на предавания за кънтри музика, DJ и журналисти, и звучи по над 1000 радиостанции в света, които CMRadio Nashville снабдява с аудио и видео клипове и с нови предложения, които постъпват в радиото. Парчето влезе в класацията, като зае 38 място на 5 февруари, а следващата неделя, на 12 февруари, се изкачи още две места нагоре и вече е на 36-о място. Предстои песента и клипът към нея да бъдат представени в българския радио и телевизионен ефир.

Слушат го в Бутан и Тайланд

Песента „Живей за мига“ е станала причина Нейко Генчев да се запознае с Роси Кирилова. „Още преди година направих записа и го изпратих първо на нея, за да я попитам дали е съгласна като автор на музиката. Тя много се зарадва и каза, че няма проблем. Аз пък й подарих английския текст, ако иска и тя да си го изпълнява“, разказа още певецът. След като е влязъл в световната кънтри класация, той е получил предложение от втория най-голям световен дигитален дистрибутор. „Обикновено се плаща да ти разпространят музиката, а на мен предложиха да е за тяхна сметка срещу процент от бъдеща печалба. После ми пратиха първата карта на света по държави, откъдето е слушана и теглена. Оказа се, че вече в над половината свят е позната. За мен най-учудващо беше, че я слушат в Тайланд, а върхът на сладоледа беше Бутан. Имам приятели в Китай, но засега още не е достигнала до тях“, разказа още пред „Телеграф“ Бърни Енсвил.