0

А ко искаме да имаме хубава преса на корема, трябва да има глад. Голям глад. Но аз съм против глада, защото той забавя метаболизма и всяко малко нещо, което хапваме, започва да ни се лепи.

Това споделя пред „Здраве с Телеграф“ плеймейтката, модел и риалити звезда Златка Димитрова, която не крие, че поддържа форма с много спорт и здравословно хранене.

„Аз държа да имаме четири хранения дневно, защото след храната се забързва метаболизмът. Разбира се, храната ни трябва да е чиста, да не е в големи количества, една порция да не е повече от 250 грама при жените. При мъжете вече зависи от килограмите, от ръста и т.н.

„Три пъти седмично е предостатъчно да се тренира, като една тренировка не трябва да продължава повече от 45 минути. Това е моят съвет към момичетата, които искат да поддържат добра фигура. Другото е да пият много вода, много е важно“, категорична е Златка.

Хранене

„Начинът на хранене също е една от основните причини аз да изглеждам по този начин. Може по-диетичното и съобразено със здравословния начин на живот хранене да навлезе по-късно в моя живот, но винаги съм се съобразявала какво похапвам и по кое време, тъй като това е много важно. И до ден днешен си позволявам храна тип джънк, защото организмът не може и без нея. Като цяло обаче вече намирам заместители на храни, без които моят организъм не може, като например сладкото. Замествам го с браунита, които правя вкъщи и които не задържат захар и никакви животински продукти. Днешното ми брауни например се състоеше от банан, какао и орехи“, разказва красавицата. „Закуската ми е едно от най-важните неща и аз не я пропускам, макар че много хора го правят. Важно е да сме отговорни към храната, но и към начина, по който си я приготвяме. Аз съм човек, който обича да готви и влагам цялата си любов, когато го правя. Мога да кажа и че ми се получават нещата от първия път. Винаги вкъщи има сладости, които са диетични и това спира хората от моето семейство да прибягват към други неща. Например правя тирамису, което е наистина страхотно, без маскарпоне и бишкоти. Става уникално хубаво, наистина“, добавя Димитрова.

Пример

„За нас, публичните личности, е важно какъв пример даваме на хората, но и най-вече на нашите деца. Защото като родители трябва да показваме на нашите деца как да се хранят и да им обясняваме какво, защо и как може да им навреди. Трябва да са наясно какво причиняват на организма ни пакетираните храни и пълните с консерванти храни. Много хора пренебрегват това и си казват - абе аз сега съм млад. А не е правилно. Режимът на правилно хранене се изгражда с години и повярвайте, че след години организмът ни ще ни благодари за усилията. Освен това ще изглеждаме и много по-добре. Правя сравнение между 40-годишна жена и 20-годишно момиче. За съжаление забелязвам, а и статистиката го посочва, че младите не тренират толкова много и не водят здравословен начин на живот. Да не говорим за вредните неща, към които прибягват и пренебрегването на нощния сън, който е толкова важен, за да може нашият организъм да е готов за следващата ни тренировка или за следващите ни ежедневни задачи“, категорична е моделката, която усилено тренира и бокс.

Опит

„Аз вече имам някакъв опит и много дами са се обръщали към мен за съвет, за програми и т.н., но аз не съм професионалист. За да вземеш и да тренираш един човек, е голяма отговорност. Аз просто мога да дам някакви съвети на база на собствените ми впечатления. Не смея да давам кой знае какви съвети и не претендирам, че са научно обосновани. Но ако някоя дама желае да свали килограми, е хубаво да наблегне повече на кардиоупражненията – по-малко тежести, повече повторения. И след всяка тренировка да прави кардио между 20 и 30 минути. Обратно. Ако искаме да покачим мускулна маса, това се прави в основен период зимен, храним се с по-големи порции по 4 пъти дневно и килограмите се вдигат, а повторенията са по-малко. Но всичко това се случва постепенно, защото има вероятност да се травмира мускул, да се разпъне сухожилие... Организмът изисква нещата да се случват плавно“, споделя Златка.

„Ако искаме да раздуем бедра и седалище, трябва да правим повече клекове за крака, разбира се, с повече килограми. Когато вече сме качили мускулна маса и искаме да изчистим мазнината, която е останала, но да остане мускулът, чийто обем сме увеличили през зимата, започваме с тежка тренировка плюс кардио. Например сутрин правим 30-40 минути кардио, а следобед силова тренировка. Или обратното. Тогава казваме, че изчистваме мазнините“, разказва още популярният модел и споделя своя опит за тренировки след раждане.

Секцио

„Аз съм с две раждания със секцио, т.е. с две коремни операции. След раждане жените могат да започнат да тренират коремната стена не по-рано от шест месеца. Аз още в болницата свалих около 20 килограма и за един месец всички качени килограми по време на бременността. След това започнах на ходя на пътека, леко с гирички, но до третия месец бях много внимателна към упражненията. Гледах да са с по-леки тежести, бавно да ги изпълнявам, ако усетя някаква болка, веднага спирам... Честно казано, имам голям късмет, защото имам гена на майка ми, която е с хубава фигура и на 67 години. Изглежда прекрасно за възрастта си. Карам я и нея да спортува, имаме гирички, ходим заедно на много разходки, защото обичаме да ходим пеша. Това също допринася да изглежда добре. Разбира се, и тя внимава с какво се храни и аз се радвам, че в добрия смисъл заразявам с това и близките си“.

Закусва елда с протеин, пие пробиотици

Златка Димитрова разкри пред „Здраве с Телеграф“ и своето примерно дневно меню.

„Закуската ми е елда с протеин, като си правя и овесени ядки, които накисвам от вечерта. Слагам доза протеин, някакви горски плодове, например боровинки. На обяд задължително хапвам месо. Салатите ги отбягвам, защото аз имам проблеми със стомаха и те ме издуват. По тази причина всеки ден пия пробиотици и пребиотици, които са много полезни за чревния тракт. Следобед задължително си правя някакъв протеинов шейк, задължително изолат. Вечерта си правя салата, но гледам да е много малко като количество. Освен това знаете, че едно време сме яли едни зеленчуци, сега други с много повече нитрати. Това също трябва да се има предвид. Наблягам и на червените меса. Единствената напитка, която е приемам, е само вода и моето дете се храни и консумира течности по начина, по който и аз. Смятам, че съм дала много добър прием.

Наследникът й тренира плуване

Синът на Златка Димитрова също активно спортува. Той ходи на плуване в частен клуб, а често ходи и с мама във фитнеса. „Засега не е толкова запален, колкото съм, но при мен спортът от малка е част от живота ми. Спортувам от 5-и клас – хандбал, плуване, а в седми клас за първи път влязох и във фитнеса. Аз не мога, без да тренирам. На мен спортът ми дава първо мотивация, а след всяка тренировка се чувствам много заредена и освежена. Във фитнеса ходя задължително сама, защото това е моето време. Не го правя само за да изглеждам добре, но и заради здравето. Използвам канела в доста десерти и тя е много добра съставка, за да забърза метаболизма човека.

РЕЦЕПТАТА НА ЗЛАТКА ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ТИРАМИСУ

Продукти

1 пакет оризовки

безкофеиново кафе

ром

какао

стевия

За крема:

шоколадов протеин изолат

скир

Начин на приготвяне:

Потапяме всяка една оризовка в кафето с ром и редим ред оризовки, крем, оризовки, крем... Накрая поръсваме с какао, смесено със стевия на прах.