0

К огато човек преживява дълги периоди на прекомерен психически или емоционален стрес, той често може да започне да изпитва „празен ум“, което е много подобно на депресия, която има подобни симптоми. И колкото и след това да мислите за положителното и да се опитвате да се „развълнувате“, пак ще се чувствате изтощени и депресирани.

Причината това да се случва е, че душата се нуждае от време, за да заздравее, точно както счупените кости имат нужда от време, за да заздравеят например. Въпреки че мнозина смятат душата за нещо ефимерно, тъй като не може да бъде докосната, тя е също толкова важна, колкото и съдът, в който е „опакована“, така че лечението на душата трябва да се третира със същата сериозност, както увреждането на тялото.

Пренебрегване

Пренебрегването на признаците, че вътрешната ви батерия е изтощена, може да доведе до много сериозни последици като хронична тревожност, проблеми с психичното здраве и депресия. Ето 10 признака, че душата е уморена.

1. През деня всичко, което искате да направите, е просто да легнете и да се отпуснете. Дори да спите често, е трудно да се събудите и да станете от леглото. Чувствате се неспокойни през нощта, защото често имате интензивни сънища и кошмари, които изглеждат много реални.

2. Усещате болка в цялото си тяло. Може да се чувствате напрегнати, замаяни, да имате стомашни болки, замъглено зрение и главоболие без причина.

3. Когато някой ви попита какво ви става, вие не знаете как да отговорите, защото вие самите нямате представа какво чувствате. Знаете, че вътре във вас се случва нещо странно и сложно, но не можете да опишете защо или как се чувствате и, което е по-важно, защо просто няма да свърши.

4. Често се чувствате претоварени и дезориентирани, защото умът и тялото ви не са „в синхрон“.

5. Всичките ви емоции са изострени. Всеки стимул е последван от изключително емоционална реакция и може да плачете без видима причина. И минута по-късно незнайно защо сърцето ви да се изпълва с любов към ближните.

6. Изпитвате леки пристъпи на паника или хронична тревожност.

7. Чувствате се дълбоко самотни, дори когато сте около други хора. Започвате да досаждате на хората около вас и на тези, на които можете да се доверите, защото през повечето време чувствате нужда да бъдете защитени.

8. Имате горчиви, ревниви, ядосани или негодуващи мисли за всичко, което се случва около вас, въпреки факта, че обикновено сте много състрадателен, прощаващ и грижовен човек.

9. Чувствате неразбираема слабост в тялото си и след всяко движение се чувствате изтощени. Липсва ви енергия и ходенето на фитнес или упражненията у дома вече не носят удовлетворение, защото са се превърнали в тежка работа за вас.

10. Често изпитвате страх и несигурност относно бъдещето си. Понякога се чувствате толкова изтощени, че просто искате да стегнете багажа си и да отидете някъде, за да започнете живота си отначало, защото вече не ви харесва да правите нещата, които някога са ви харесвали.

Тактика

Ако се чувствате така, трябва да дадете приоритет и да се погрижите за душата си. Почивайте си толкова, колкото ви е необходимо, изключете телефона си и прекарайте известно време в правене на нещата, които обичате. Вземете си хубава гореща вана, запишете се за някакъв колективен спорт, фитнес или йога, медитирайте, слушайте любимата си музика и прекарвайте повече време с хората, които обичате най-много. Избягвайте негативните мисли и негативните разговори със себе си. Спрете да се критикувате или да говорите със себе си.

Практикувайте балансиране на енергията си. Когато наистина можете да обърнете внимание на това, което душата ви желае, можете да премахнете всичко в живота си, което ви кара да се чувствате изцедени и отслабени, и вместо това да се съсредоточите върху положителни мисли и преживявания, които носят красота и положителна енергия.