В турската кухня са преплетени кулинарни традиции на различни култури: средиземноморска, арабска, индийска, кавказка, близкоизточна. Храната е смятана за култ в Османската империя, което оказва влияние върху съвременното отношение към храната и възприемането на традиционната кухня. Закуската, обядът и вечерята са съществени части от живота и дейностите на човек, живеещ в Турция. Затова трябва да ядете навреме, „вкусвайки всяка хапка“, тоест без да бързате. В турското меню има разнообразие от морски дарове. И популярните напитки са чай, сервиран в специални чаши (подобни на отворена пъпка на лале), и кафе (в турските сериали се пие постоянно кафе, а по време на годеж бъдещият жених се мръщи, защото му го сервират със сол). А ето и кои са най-често споменаваните ястия:
1. Менемен (миш-маш)
2. Гьозлеме
3. Баклава
4. Бюрек (пай)
5. Ачма (хляб)
6. Рахат-локум
7. Симит (геврек)
8. Сутляш (мляко с ориз)
9. Лозови сармички
10. Чий кюфтета (с булгур)