0

В торият сезон на „Домът на дракона“ вече е преполовен, но имаше няколко неща, на които задължително трябваше да обърнете внимание в първия епизод. Защото те са препратка към „Игра на тронове“, а и не само.

HBO

1. Полет над града

Първото нещо, което виждаме след пролога, е Ренира, летяща на своя дракон Сиракс. Тук има ясен визуален паралел със сцената от епизода „Камбаните“, в която Денерис унищожава града.

Преразглеждането на Вестерос (в период, който започва 172 години преди раждането на Денерис Таргариен) помага на зрителите да разберат, че хората в Седемте кралства са имали много различно отношение към ездачите на дракони по онова време.

По време на детството на Ренира драконите са били нормална част от ежедневието на хората, живеещи в столицата на Вестерос. Когато лети над главите им, никой не трепва и не вдига поглед към небето. Драконите са просто мощна и магическа част от управлението на Таргариен. Към този момент във Вестерос не е имало война повече от 60 години. Затова, когато любовникът на Алисент Хайтауър – Кристън Кол, прекарва през града главата на убития дракон Мелис на принцеса Ренис, хората възприемат това като лоша поличба. Някои се питат на глас драконите не са ли богове и подозират, че Ренира няма да остави това светотатство без последствия.

HBO

2. Две сцени – един режисьор

И двете сцени, споменати в предишния абзац, са режисирани от Мигел Сапочник, ко-шоурънър, изпълнителен продуцент и режисьор. „Камбаните“ (сезон осми, епизод пет) е последният епизод на “Игра на тронове”, режисиран от Сапочник. За първи път той става режисьор на поредицата в петия сезон, където майсторски подготвя сцената на конфронтацията с Белите бродници в битката за Хардхом. Други култови епизоди, режисирани от него, са „Битката на копелетата“ и „Дългата нощ“. Сега той ръководи “Домът на дракона“ с писателя и съавтор Райън Кондал.

HBO

3. Леговището на дракона

Ренира лети на дракона си до Драконовата бърлога, място, което вече сте виждали в следващите сезони на „Игра на тронове“, но по времето на Денерис Таргариен тази структура вече е в окаяно състояние.

Добра аналогия за историята на “Домът на дракона” е Римската империя. Точно както Колизеумът някога е бил емблематичен паметник, символизиращ сила и лукс, това някога е бил великият дом на всички дракони Таргариен (и техните яйца).

В предисторията на „Игра на тронове“ виждаме тази структура като напълно функционираща конюшня за дракони. Впоследствие там има руини.

HBO

4. Дворът на Червения замък

Връщаме се за малко в първия сезон, където младите Ренира Таргариен и Алисент Хайтауър преминават през Червената крепост и се озовават на място, което вече е познато на феновете на „Игра на тронове“. След ездата на дракон принцеса Ренира и нейната най-добра приятелка Алисент Хайтауър се разхождат из замъка. Те минават през двор, който феновете на „Игра на тронове“ ще разпознаят като мястото, където Церсей Ланистър е начертала гигантска карта на Вестерос на пода.

HBO

5. Нимерия и нейните 10 000 кораба

Първият епизод в първия сезон на „Домът на дракона“ загатва за друг сериал-предистория, който се разработва от HBO, който ще проследи принцеса Нимерия и нейните 10 000 кораба.

Докато младите Ренира и Алисънт се подготвят за час по история, те обсъждат именно принцеса Нимерия. В „Игра на тронове“ Ара Старк кръщава така своята вълчица.

HBO

6. Валирианска стомана

Ренира също споменава „Тъмната сестра“, което е името на меч, собственост на принц Демън. Един от мечовете на предците на Таргариен, изкован от валирианска стомана. Подобно на „Игра на тронове“ в „Домът на дракона“ има няколко важни меча, които да следите отблизо. Валирианската стомана е рядък метал (въпреки че е бил по-разпространен през епохата на Таргариен), който произвежда оръжия, които са изключително остри и тежат по-малко от оръжията, направени от обикновена стомана. Принц Егон оцеля при падането с дракона, именно защото бронята му беше от такава стомана, въпреки че състоянието му в момента е толкова тежко, че никой не може да каже дали ще го бъде. В „Игра на тронове“ ценният материал е много на почит.

Принц Демън е собственик на „Тъмната сестра“, известно острие, принадлежало на дома Таргариен, преди семейството да завладее Вестерос. По едно време „Тъмната сестра“ е била собственост на кралица Висеня (сестра-съпруга на Егон Завоевателя). Точно преди Демонът да завладее меча, той принадлежи на баща му, Балон Храбрия.

HBO

7. Железният трон

В тази версия на Железния трон има много повече мечове, отколкото са в „Игра на тронове“. Това е направено, за да се създаде визуален образ, който да е по-близо до описанието в книгите на Джордж Р. Р. Мартин.

„Тронът на HBO стана емблематичен“, пише Мартин в блог от 2013 г. за разликата между неговия „Железен трон“ и версията на шоуто. „Има пълното право да съществува. Това е зашеметяващ дизайн и служи много добре на шоуто […] И все пак... все още не е направен правилно... Искам моите читатели да разберат, че това не е Железният трон.“

В последния епизод на „Игра на тронове“ Денерис забелязва, че тронът не изглежда така, както си го е представяла: „Когато бях малка, брат ми ми каза, че този трон е направен от хиляди мечове на онези, които искаха Егон мъртъв. Какво са хиляда меча... за някого, който не може да брои до двадесет? Представях си планина от мечове, която не може да се изкачи. Има толкова много паднали врагове, че всичко, което може да се види отдолу, са… подметките на обувките на Егон…“

Въпреки че новият дизайн на Железния трон в „Домът на дракона“ все още не го прави „твърде висок за изкачване“, определено има близо 1000 меча в задната част и в заобикалящата го основа.

Седалката е по-висока и изглежда по-асиметрична от версията, която познаваме от „Игра на тронове“. Подът около трона и стъпалата, водещи към него, също са покрити със стопени остриета, които стърчат като четина.

HBO

8. Бебе с люспи

Когато кралица Ема се шегува за раждането на „истински дракон“ в първия сезон, това напомня за трагичното и ужасно раждане на първото дете на Денерис в „Игра на тронове“ „Не бих се изненадала, ако излюпя истински дракон“, казва Ема на Визерис в епизода. Има нещо иронично в това, като се има предвид, че първата бременност на Денерис Таргариен завърши с прокълнатото раждане на мъртвородено същество, което приличаше на бебе дракон. В книгите „Песен за огън и лед“ и сериала на HBO Денерис има „предсказано“ дете, Рего, от Хал Дрого. Нещата се объркват, когато тя  търси помощта на лечителката Мири Маз Дуур, за да спаси Дрого от смъртта - което води до смъртта на нероденото й дете. Когато Денерис се събужда след церемонията, извършена от Мири Маз Дуур, й се казва, че съществото, което е излязло от утробата й, е имало драконови люспи и малки крила. Е, впоследствие Денерис ще се сдобие с три такива бебета – вече истински дракончета.

HBO

9. Камата на Визерис

Още по-интересен предмет, изработен от валирианска стомана, е камата, която крал Визерис винаги носи на бедрото си: същото острие, което по-късно ще убие Нощния крал. Тази кама от валирианска стомана е показана за първи път на феновете в първия сезон на „Игра на тронове“, когато има опит да бъде убит Бран Старк с острието. В крайна сметка камата с дръжка от драконово стъкло намира пътя си до Аря Старк. Тя я използва, за да убие Нощния крал.
Появата на тази кама в „Домът на дракона“ не е чак толкова изненадваща, тъй като знаем от една сцена в „Игра на тронове“, че острието е документирано като част от историята на Таргариен и металната конструкция на прародителите на валирийската стомана е свързана с дракони и магия.

.

 .
HBO

10. Символика на домовете

На турнира, в който изгрява звездата на Кристън Кол, виждаме десетки емблеми на различни домове върху знамена и дрехи на зрителите. Това е една от онези подробности, които самият Джордж Р. Р. Мартин иска. В интервю за Insider шоурънърите Мигел Сапочник и Райън Кондал казват, че Джордж Р. Р. Мартин има три конкретни неща от книгата си „Огън и кръв“, които иска да включи във филмовата адаптация. „За кралството това е време на голям упадък, мир, богатство и просперитет“, каза Кондал. „Няма съмнение, че всеки ще се облече в цветовете на къщата си и ще се гордее с това, когато отиде на турнира.“